Samfund

Har fået afslag på førtidspension i årevis: Kommune tilbød job som tyggegummitester

Kim kan ikke bevæge sin krop uden at have voldsomme smerter. Alligevel vil kommunen ikke give ham førtidspension, men i stedet flere ressourceforløb.

Kroniske smerter i hele kroppen, der kun afbrydes af de få timers fred, morfinen giver om natten - og tanker om selvmord.

Det er hverdagen for Kim Damgaard, der nu i flere år har forsøgt at råbe Vejen kommune op og få den førtidspension, som både læger, fagfolk og Ankestyrelsen mener, han har ret til.

Jeg har tænkt på, hvordan jeg skulle komme herfra, uden at mine børn skulle finde mig. Det er jo helt galt, at systemet presser mig derud.

Kim Damgaard

For selvom alle tegnene peger mod en førtidspension, så får Kim fortsat afslag fra kommunen på førtidspension. I stedet er han over flere gange blevet sat i ressourceforløb, som loven foreskriver.

ressourceforløb førtidspension

Formålet med et ressourceforløb er at udvikle arbejdsevnen, så personen kan blive på arbejsmarkedet i stedet for at få førtidspension. Et forløb kan indeholde:

 • Tilbud om brobygning til uddannelse med nødvendig støtte
 • Rådgivning og støtte fra psykolog,terapeut eller coach
 • Kurser i at håndtere f.eks. stress og angst
 • Aktivitetstilbud på væresteder 
 • Støtte- og kontaktperson
 • Hjælp til boligproblemer
 • Socialpædagogisk bistand
 • Behandling for misbrug
 • Mentorstøtte
 • Fritidsaktiviteter eller frivillige aktiviteter
 • Motion

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Men alle gange har det vist sig, at ressourceforløbene har været spildte kræfter – og tilmed har gjort lidelserne værre.

- Mit forløb med kommunen har været som at leve i helvede. Det har været så grotesk. Jeg er kommet ind i et system for en del år siden med en fysisk skade, som nu har endt med at påvirke mig psykisk, fortæller Kim Damgaard og tilføjer: 

- Jeg har mødt et system, der faktisk ikke hjælper dig, men faktisk gør dig mere syg.

Otte år i helvede - og tilbud som tyggegummitester

Kim Damgaards helvede startede i 2008, hvor han fik en knæskade, da han var på arbejde. Efterfølgende blev han opereret to gange – uden effekt. Senere satte smerterne sig også i Kims hofter, som også blev opereret to gange. Også disse operationer viste sig at være resultatløse.

Men tingene skulle vise sig at blive værre for Kim.

I 2011 faldt Kim, da han en morgen gled på en isglat vej. Her slog han sin nakke og højre arm, og det resulterede i diskusprolaps flere steder. Men lægerne ville ikke røre ved Kims skader, fordi han tidligere havde haft resultatløse operationer. Kim fik efterfølgende konstateret tinnitus i både højre og venstre øre.

Jeg er uddannet fængselsbetjent, og lige nu føler jeg, at jeg har fået Danmarks hårdeste dom.

Kim Damgaard.

I januar 2013 mistede Kim Damgaard sine sygedagpenge, og blev i stedet sendt på kontanthjælp. I forbindelse med sin nye status blev han sendt i et såkaldt mestringsforløb hos BUC, der er Beskæftigelses- og Udviklingscenteret i Vejen Kommune. Ifølge sagsbehandleren hos BUC var der ingen chance for, at Kim nogensinde kunne komme i arbejde igen.

I rapporten står der blandt andet: 

- Kims funktionsniveau er væsentligt nedsat i forhold til det, han tidligere evnede. Kims effektivitet er lig 0 procent, også i hjemmet. Vi vurderer, at muligheden for uddannelse, opkvalificering, aktivering og andre afklarende foranstaltninger, enten er afprøvet eller formålsløse, og det vurderes, at der ikke findes yderligere udviklingsmuligheder i forhold til Kims funktionsniveau.  

Alligevel har kommunen siden 2013 fortsat indstillet Kim til adskillige ressourceforløb og nægter ham fortsat at få førtidspension.

Senest blev Kim tilbudt at han kunne få et ressourceforløb i sit eget hjem, hvor han kunne ligge på sofaen og være tyggegummitester. Om det siger Kim, at han hverken ved, om han skal grine eller græde:

- Tyggegummitester... Altså, det er jo så grotesk, at kommunen er så langt ude, at de vil opdigte sådan nogle jobs for syge mennesker.

Om forløbet min kommunen siger Kim selv, at han nu føler sig fortabt:

- Det er ødelæggende. Det er hårdt at gå hver eneste dag og ikke at vide, om du er købt eller solgt. Jeg er uddannet fængselsbetjent, og lige nu føler jeg, at jeg har fået Danmarks hårdeste dom, fordi jeg gik ned og meldte mig syg på et jobcenter.

Familien i forfald

Kim Damgaards tilstand er gennem de seneste år blevet værre, og Kim fortæller, hvordan det, der startede som en sygemelding, nu er blevet et problem, der fylder alt hos familien.

- Hvad dét har gjort ved min familie – det er helt vildt. Min kone har været til læge med stress-symptomer. Vi er alle sammen ramt. Min datter på 10 år er begyndt at lide af angst, fordi hun er bange for, at der sker hendes far flere ting. Hun ser mig jo aldrig glad, siger Kim.

Kim fortæller, hvordan hele forløbet med kommunen nu har taget så hårdt på ham, at han har fået en advarsel fra en læge, fordi han risikerer at få en dyb depression, hvis ikke tingene ændrer sig snart. Ifølge Kim har det ingen betydning for kommunens planer med ham.

- Jeg har tænkt på, hvordan jeg skulle komme herfra, uden at mine børn skulle finde mig. Det er jo helt galt, at systemet presser mig derud. Jeg har en lægelig advarsel, der siger, at jeg er ved at ryge ud i en større depression, men så siger kommunen bare, at jeg må gå til psykolog. Jeg var ikke psykisk syg, men det er jeg nu, siger Kim.

- Hvor er jeg om to år? Det ved jeg ikke, forhåbentlig hos min familie – men måske ikke hvis det her bliver ved? Det holder jeg ikke til.

Vejen Kommune ønsker ikke at udtale sig om personsager. Men efter torsdagens samråd på Christiansborg om effekterne af førtidspension- og fleksjobreformen, mener ministeren, at der er plads til forbedringer.

- Der er kommet en række ting frem, som har givet os anledning til at give kommunerne en bedre vejledning og følge nogle kommuner tættere i deres implementering af reformen, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).