Virksomheders fede fidus: Udenlandske studerende skal arbejde gratis for at få SU

Virksomheder lokker udenlandske studerende til at arbejde gratis.

Da Max Voloaga fik studiejob hos Bog√ł Sandwich i Aalborg, var det aftalen, at han skulle arbejde 43 timer om m√•neden for 95 kroner i timen. 

Men i flere √•r m√•tte den udenlandske studerende arbejde mere end dobbelt s√• meget - uden at f√• en krone mere i l√łn. 

- I realiteten fik vi omkring 45 kroner i timen. Han (direkt√łren, red.) sagde, at han til geng√¶ld ville hj√¶lpe os med at f√• SU, fort√¶ller Max Voloaga, der nu har afsluttet sine studier i Danmark og er taget hjem til Rum√¶nien.

Studerende skal arbejde ekstra uden l√łn

Max Voloaga og mange andre udenlandske studerende er ofre for virksomheder, der bruger SU-systemet til at f√• billig eller endda helt gratis arbejdskraft. Det afsl√łrer TV 2's 'Operation X: Gratis Arbejdskraft for SU-midler', der sendes torsdag klokken 20. En ekspert i ans√¶ttelsesret kalder det "snyd og bedrag". 

N√•r studerende fra EU-lande kommer til Danmark, kan de som udgangspunkt ikke f√• den eftertragtede danske SU. Men i 2013 afgjorde en dom ved EU-Domstolen, at de er berettigede til SU p√• lige fod med danske studerende, hvis de arbejder mindst 10 timer om ugen ved siden af studierne.

Og det er her, virksomhederne kommer ind i billedet. De tilbyder studiejobs med lige pr√¶cis nok timer til at blive SU-berettiget. Med en kontrakt og l√łnsedler i h√•nden kan de udenlandske studerende dokumentere overfor SU-styrelsen, at de er berettigede til SU.

Til geng√¶ld kr√¶ver arbejdsgiverne, at de studerende arbejder langt mere, end der st√•r i kontrakten. Hvis ikke de vil v√¶re med til det, mister de jobbet og dermed b√•de l√łn og SU.

- Jeg havde ikke noget valg. Jeg skulle jo betale husleje og mad, s√• jeg kunne f√• min bachelorgrad, inden jeg kunne tage hjem igen, siger Max Voloaga.

Virksomheder kan s√¶nke l√łnnen, som de vil

B√•de nuv√¶rende og tidligere ansatte bekr√¶fter overfor TV 2, at d√©t er vilk√•rene for udenlandske studerende, der arbejder ved Bog√ł Sandwich. TV 2 har ogs√• set kontrakter, l√łnsedler og timesedler, der bakker deres beretninger op. 

- Han (direkt√łren, red.) sagde til os, at der var mennesker, der ville g√łre rent med deres fingre og tunge for at f√• et arbejde der, fort√¶ller en anden tidligere ansat ved Bog√ł Sandwich, Teodor Dimitriev, der nu k√¶mper for at f√• l√łn for de mange ekstra timer, han har arbejdet.

- Der er s√• stor eftersp√łrgsel, at de kan s√¶nke l√łnnen lige s√• meget, de vil. Der vil altid v√¶re nogen, der er villige til at tage jobbet. 

"Jeg laver l√łnsedlen, s√• du kan f√• SU"

Mohammed El-Hajj ejer Bog√ł Sandwich, og hans bror Akram El-Hajj er direkt√łr. Sidstn√¶vnte bekr√¶fter selv overfor skjult kamera, at de udenlandske studerende afl√łnnes s√•dan, som de tidligere ansatte siger.

- Du f√•r l√łn for 43 timer til 95 kroner i timen, forklarer han TV 2s journalist, der - udstyret med skjult kamera - lader som om, han s√łger arbejde i sandwichforretningen.

Akram El-Hajj fort√¶ller, at arbejdstiden "er n√¶sten 100 timer, men det er ikke det, det handler om". 

- Jeg laver l√łnsedlen, s√• du kan f√• SU. Normalt giver vi 45 eller 50 kroner i timen, siger Akram El-Hajj.

Internationale studerende "udnyttes groft"

En anden erhvervsdrivende, ogs√• i Aalborg, g√•r et skridt l√¶ngere. Tomas Kibisa driver Kibista Kvalitetsreng√łring, Fat Cat Cafe og natklubben MONOVA - Night Lounge i Jomfru Ane Gade. Den foretagsomme forretningsmand fortalte sidste sommer til Berlingske Business, at han selv kom til Aalborg som ung studerende fra Litauen og klarede sig ved at arbejde ved siden af studierne.

Pengene, jeg sender til dig hver m√•ned, skal jeg have tilbage. S√• jeg f√•r mine penge, og du f√•r din SU. 

Tomas Kibisa, virksomhedsejer i Aalborg, til skjult kamera.

Men en studievejleder fort√¶ller, at "mange internationale studerende hovedsageligt fra √ėsteuropa bliver udnyttet groft" af netop Tomas Kibisa. Og if√łlge en tidligere ansat er Tomas Kibisa grov, truende og "r√•ber hele tiden". 

- Han sagde, at han ville lave en kontrakt til mig, s√• jeg kunne f√• SU. "Jeg hj√¶lper dig, s√• du kan f√• SU, men l√łnnen, jeg udbetaler til din bankkonto, skal jeg have tilbage, fort√¶ller kvinden, der √łnsker at v√¶re anonym, fordi hun er bange for sin tidligere chef.

Ansat skal betale l√łnnen tilbage

Bev√¶bnet med skjult kamera og diktafon lader TV 2's journalist endnu engang som om, han s√łger job. Denne gang hos Tomas Kibisa, der forklarer sine regler s√•ledes:

- Jeg giver dig en kontrakt, hvor der st√•r alle timerne og alt det, s√• du kan f√• SU. Men pengene, jeg sender til dig hver m√•ned, skal jeg have tilbage. S√• jeg f√•r mine penge, og du f√•r din SU, forklarer Tomas Kibisa, intetanende om, at samtalen optages. 

Hvis en arbejdsgiver laver en kontrakt med det form√•l at f√• staten til at udbetale SU, s√• er det snyd og bedrag. 

Jacob Goldschmidt, advokat med speciale i ansættelsesret

En perfekt måde at bedrage systemet

Studerende fra byer over hele landet - K√łbenhavn, Esbjerg, Horsens, Aarhus, Viborg, Randers og Kolding - svarer i en sp√łrgeskemaunders√łgelse, foretaget af TV 2, at deres arbejdsgiver har brugt "SU'en som argument for at udbetale en lavere l√łn, end der st√•r i kontrakten". 

Faktaboks om Operation X-sp√łrgeskema om udenlandske studerende i Danmark

Operation X har sendt en online survey ud til skoler og universiteter i Danmark. 226 personer har i alt deltaget i unders√łgelsen.

177 personer har svaret p√• sp√łrgsm√•let, om de kender til problemstillingen, hvor udenlandske studerende bliver udnyttet som underbetalt arbejdskraft for, at de kan modtager SU.

Det svarer 38 procent ja til. K√łbenhavn, K√łge, Esbjerg, Horsens, Aarhus, Viborg og Kolding bliver n√¶vnt som byer, hvor det foreg√•r.

- Vi ser det inden for mange brancher. Jeg kunne godt forestille mig, at en rigtig stor procentdel af de udenlandske studerende bliver snydt, siger Kurt Frederiksen, formand for Privat Service, Hotel og Restauration ved 3F Aalborg.

- Det er noget forbandet svineri. Det er en n√¶rmest perfekt m√•de at bedrage systemet. Det er jo ford√¶kt det hele. De studerende f√•r en officiel l√łnseddel, og de er afh√¶ngige af ans√¶ttelsesforholdet, s√• de ville aldrig afsl√łre det.

Det er "rent fup og svindel"

Jacob Goldschmidt, advokat med speciale i ans√¶ttelses- og arbejdsret ved Elmer & Partnere, forklarer, at 45 kroner i timen ikke er en rimelig l√łn. Og SU b√łr ikke v√¶re et argument i en l√łnforhandling. 

- En arbejdsgiver, der begynder at blande sammen, at "du jo f√•r penge et andet sted fra" - det er rent fup og svindel. Og hvis denne arbejdsgiver laver en kontrakt udelukkende med det form√•l at f√• staten til at udbetale SU, s√• er det snyd og bedrag overfor staten, siger Jacob Goldschmidt. 

Kontoret for Statens Uddannelsesst√łtte st√•r for at godkende de mange SU-ans√łgninger fra udenlandske studerende. Det kommer bag p√• kontorchef Peter Nielsen, at virksomheder udnytter systemet p√• denne m√•de. 

- Vi har ikke haft informationer om det tidligere. Vores system er jo lagt an p√•, at kontrakterne ikke er falske, og at virksomhedernes indberetninger til skat er korrekte.

S√• hvis papirerne er i orden, vil I ikke opdage denne slags snyd?

- Nej, det vil vi ikke, siger han og kalder det "usmageligt".

Afviser alt om gratis arbejdskraft

Tilbage i Aalborg afviser Tomas Kibisa alt, da Operation X's Morten Spiegelhauer konfronterer ham med de skjulte optagelser.

- Det passer ikke. Jeg er m√•ske en streng person, der bliver vred og r√•ber. Men jeg pr√łver at hj√¶lpe de studerende, siger han.

- Jeg har aldrig gjort det f√łr, forsikrer han, da de skjulte optagelser afspilles for ham.

Tomas Kibisa har efter eget udsagn 15 udenlandske studerende ansat. Han siger, at TV 2 gerne m√• sp√łrge dem, om han har bedt dem om at f√• l√łn tilbage. Han vender dog aldrig tilbage med deres kontaktoplysninger. 

100 timer er de studerendes problem

Br√łdrene Mario og Akram El-Hajj fra Bog√ł Sandwich afviser ligeledes. Konfronteret med de skjulte optagelser fra TV 2s muldvarp, svarer direkt√łren for Bog√ł Sandwich, Akram El-Hajj, at det er de studerendes "problem, at de arbejder s√• meget".

En forklaring, han fastholder, da man viser ham optagelser, hvor han selv siger, at de unge skal arbejde omkring 100 timer, selvom de kun f√•r l√łn for 43. 

Forklaringen gentager br√łdrene tirsdag p√• Bog√ł Sandwichs facebookside og tager afstand fra Operation X-programmet. Mario og Akram El-Hajj skriver, at de "p√• ingen m√•de" udnytter udl√¶ndinge p√• SU. Bog√ł Sandwichs kontrakter er dog blevet √¶ndret, skriver de.

- Selvom der ikke har været problemer med ordningen, har vi i samarbejde med vores advokat lavet nye ansættelseskontrakter specielt til vores udenlandske studerende.

Rettet 26.5 8.31. Natklubs navn er rettet til MONOVA - Night Lounge.