Operation X

Virksomheders fede fidus: Udenlandske studerende skal arbejde gratis for at få SU

Virksomheder lokker udenlandske studerende til at arbejde gratis.

Da Max Voloaga fik studiejob hos Bogø Sandwich i Aalborg, var det aftalen, at han skulle arbejde 43 timer om måneden for 95 kroner i timen. 

Men i flere år måtte den udenlandske studerende arbejde mere end dobbelt så meget - uden at få en krone mere i løn. 

- I realiteten fik vi omkring 45 kroner i timen. Han (direktøren, red.) sagde, at han til gengæld ville hjælpe os med at få SU, fortæller Max Voloaga, der nu har afsluttet sine studier i Danmark og er taget hjem til Rumænien.

Studerende skal arbejde ekstra uden løn

Max Voloaga og mange andre udenlandske studerende er ofre for virksomheder, der bruger SU-systemet til at få billig eller endda helt gratis arbejdskraft. Det afslører TV 2's 'Operation X: Gratis Arbejdskraft for SU-midler', der sendes torsdag klokken 20. En ekspert i ansættelsesret kalder det "snyd og bedrag". 

Når studerende fra EU-lande kommer til Danmark, kan de som udgangspunkt ikke få den eftertragtede danske SU. Men i 2013 afgjorde en dom ved EU-Domstolen, at de er berettigede til SU på lige fod med danske studerende, hvis de arbejder mindst 10 timer om ugen ved siden af studierne.

Og det er her, virksomhederne kommer ind i billedet. De tilbyder studiejobs med lige præcis nok timer til at blive SU-berettiget. Med en kontrakt og lønsedler i hånden kan de udenlandske studerende dokumentere overfor SU-styrelsen, at de er berettigede til SU.

Til gengæld kræver arbejdsgiverne, at de studerende arbejder langt mere, end der står i kontrakten. Hvis ikke de vil være med til det, mister de jobbet og dermed både løn og SU.

- Jeg havde ikke noget valg. Jeg skulle jo betale husleje og mad, så jeg kunne få min bachelorgrad, inden jeg kunne tage hjem igen, siger Max Voloaga.

Virksomheder kan sænke lønnen, som de vil

Både nuværende og tidligere ansatte bekræfter overfor TV 2, at dét er vilkårene for udenlandske studerende, der arbejder ved Bogø Sandwich. TV 2 har også set kontrakter, lønsedler og timesedler, der bakker deres beretninger op. 

- Han (direktøren, red.) sagde til os, at der var mennesker, der ville gøre rent med deres fingre og tunge for at få et arbejde der, fortæller en anden tidligere ansat ved Bogø Sandwich, Teodor Dimitriev, der nu kæmper for at få løn for de mange ekstra timer, han har arbejdet.

- Der er så stor efterspørgsel, at de kan sænke lønnen lige så meget, de vil. Der vil altid være nogen, der er villige til at tage jobbet. 

"Jeg laver lønsedlen, så du kan få SU"

Mohammed El-Hajj ejer Bogø Sandwich, og hans bror Akram El-Hajj er direktør. Sidstnævnte bekræfter selv overfor skjult kamera, at de udenlandske studerende aflønnes sådan, som de tidligere ansatte siger.

- Du får løn for 43 timer til 95 kroner i timen, forklarer han TV 2s journalist, der - udstyret med skjult kamera - lader som om, han søger arbejde i sandwichforretningen.

Akram El-Hajj fortæller, at arbejdstiden "er næsten 100 timer, men det er ikke det, det handler om". 

- Jeg laver lønsedlen, så du kan få SU. Normalt giver vi 45 eller 50 kroner i timen, siger Akram El-Hajj.

Internationale studerende "udnyttes groft"

En anden erhvervsdrivende, også i Aalborg, går et skridt længere. Tomas Kibisa driver Kibista Kvalitetsrengøring, Fat Cat Cafe og natklubben MONOVA - Night Lounge i Jomfru Ane Gade. Den foretagsomme forretningsmand fortalte sidste sommer til Berlingske Business, at han selv kom til Aalborg som ung studerende fra Litauen og klarede sig ved at arbejde ved siden af studierne.

Pengene, jeg sender til dig hver måned, skal jeg have tilbage. Så jeg får mine penge, og du får din SU. 

Tomas Kibisa, virksomhedsejer i Aalborg, til skjult kamera.

Men en studievejleder fortæller, at "mange internationale studerende hovedsageligt fra Østeuropa bliver udnyttet groft" af netop Tomas Kibisa. Og ifølge en tidligere ansat er Tomas Kibisa grov, truende og "råber hele tiden". 

- Han sagde, at han ville lave en kontrakt til mig, så jeg kunne få SU. "Jeg hjælper dig, så du kan få SU, men lønnen, jeg udbetaler til din bankkonto, skal jeg have tilbage, fortæller kvinden, der ønsker at være anonym, fordi hun er bange for sin tidligere chef.

Ansat skal betale lønnen tilbage

Bevæbnet med skjult kamera og diktafon lader TV 2's journalist endnu engang som om, han søger job. Denne gang hos Tomas Kibisa, der forklarer sine regler således:

- Jeg giver dig en kontrakt, hvor der står alle timerne og alt det, så du kan få SU. Men pengene, jeg sender til dig hver måned, skal jeg have tilbage. Så jeg får mine penge, og du får din SU, forklarer Tomas Kibisa, intetanende om, at samtalen optages. 

Hvis en arbejdsgiver laver en kontrakt med det formål at få staten til at udbetale SU, så er det snyd og bedrag. 

Jacob Goldschmidt, advokat med speciale i ansættelsesret

En perfekt måde at bedrage systemet

Studerende fra byer over hele landet - København, Esbjerg, Horsens, Aarhus, Viborg, Randers og Kolding - svarer i en spørgeskemaundersøgelse, foretaget af TV 2, at deres arbejdsgiver har brugt "SU'en som argument for at udbetale en lavere løn, end der står i kontrakten". 

Faktaboks om Operation X-spørgeskema om udenlandske studerende i Danmark

Operation X har sendt en online survey ud til skoler og universiteter i Danmark. 226 personer har i alt deltaget i undersøgelsen.

177 personer har svaret på spørgsmålet, om de kender til problemstillingen, hvor udenlandske studerende bliver udnyttet som underbetalt arbejdskraft for, at de kan modtager SU.

Det svarer 38 procent ja til. København, Køge, Esbjerg, Horsens, Aarhus, Viborg og Kolding bliver nævnt som byer, hvor det foregår.

- Vi ser det inden for mange brancher. Jeg kunne godt forestille mig, at en rigtig stor procentdel af de udenlandske studerende bliver snydt, siger Kurt Frederiksen, formand for Privat Service, Hotel og Restauration ved 3F Aalborg.

- Det er noget forbandet svineri. Det er en nærmest perfekt måde at bedrage systemet. Det er jo fordækt det hele. De studerende får en officiel lønseddel, og de er afhængige af ansættelsesforholdet, så de ville aldrig afsløre det.

Det er "rent fup og svindel"

Jacob Goldschmidt, advokat med speciale i ansættelses- og arbejdsret ved Elmer & Partnere, forklarer, at 45 kroner i timen ikke er en rimelig løn. Og SU bør ikke være et argument i en lønforhandling. 

- En arbejdsgiver, der begynder at blande sammen, at "du jo får penge et andet sted fra" - det er rent fup og svindel. Og hvis denne arbejdsgiver laver en kontrakt udelukkende med det formål at få staten til at udbetale SU, så er det snyd og bedrag overfor staten, siger Jacob Goldschmidt. 

Kontoret for Statens Uddannelsesstøtte står for at godkende de mange SU-ansøgninger fra udenlandske studerende. Det kommer bag på kontorchef Peter Nielsen, at virksomheder udnytter systemet på denne måde. 

- Vi har ikke haft informationer om det tidligere. Vores system er jo lagt an på, at kontrakterne ikke er falske, og at virksomhedernes indberetninger til skat er korrekte.

Så hvis papirerne er i orden, vil I ikke opdage denne slags snyd?

- Nej, det vil vi ikke, siger han og kalder det "usmageligt".

Afviser alt om gratis arbejdskraft

Tilbage i Aalborg afviser Tomas Kibisa alt, da Operation X's Morten Spiegelhauer konfronterer ham med de skjulte optagelser.

- Det passer ikke. Jeg er måske en streng person, der bliver vred og råber. Men jeg prøver at hjælpe de studerende, siger han.

- Jeg har aldrig gjort det før, forsikrer han, da de skjulte optagelser afspilles for ham.

Tomas Kibisa har efter eget udsagn 15 udenlandske studerende ansat. Han siger, at TV 2 gerne må spørge dem, om han har bedt dem om at få løn tilbage. Han vender dog aldrig tilbage med deres kontaktoplysninger. 

100 timer er de studerendes problem

Brødrene Mario og Akram El-Hajj fra Bogø Sandwich afviser ligeledes. Konfronteret med de skjulte optagelser fra TV 2s muldvarp, svarer direktøren for Bogø Sandwich, Akram El-Hajj, at det er de studerendes "problem, at de arbejder så meget".

En forklaring, han fastholder, da man viser ham optagelser, hvor han selv siger, at de unge skal arbejde omkring 100 timer, selvom de kun får løn for 43. 

Forklaringen gentager brødrene tirsdag på Bogø Sandwichs facebookside og tager afstand fra Operation X-programmet. Mario og Akram El-Hajj skriver, at de "på ingen måde" udnytter udlændinge på SU. Bogø Sandwichs kontrakter er dog blevet ændret, skriver de.

- Selvom der ikke har været problemer med ordningen, har vi i samarbejde med vores advokat lavet nye ansættelseskontrakter specielt til vores udenlandske studerende.

Rettet 26.5 8.31. Natklubs navn er rettet til MONOVA - Night Lounge.