Samfund

Se kortet: Disse 28 kommuner mister arbejdspladser

Der kommer hver måned mere end 3000 jobs til Danmark. Men det er langt fra alle områder, som oplever vækst.

Ugebrevet A4 skriver på baggrund af en analyse fra LO-bevægelsen, at der er gang i jobfesten omkring de store byer.

Men eksempelvis nordsjællandske Odsherred har i løbet af de seneste tre år mistet fire procent af sine arbejdspladser. Det gør den til en af de værst ramte kommuner.

- Det giver mismod hos virksomheder og borgere, når arbejdspladser lukker ned eller flytter væk. Ingen synes, det er rart. Nu døjer vi med høj ledighed og manglende skatteindtægter, fortæller Odsheereds borgmester, Thomas Adelskov (S).

'Vi mangler kompetencer'

Fra 2013-15 har Struer mistet syv procent af sine arbejdspladser. Det gør det til den kommune, som er hårdest ramt: 

- Jeg taler jævnligt med virksomhedsledere, som siger, de gerne vil udvide, men de kan ikke få fat i de rette folk, siger kommunens borgmester Mads Jakobsen til Ugebrevet A4.

Han forklarer, at Struers vej tilbage på sporet er at oprette uddannelsespladser og at gøre de unge interesserede i at bo i Struer efter endt uddannelse.

København og Aarhus er kraftcentre

I syv ud af ti kommuner, især omkring de største byer, går det fremad med med antallet af job.

- København og Aarhus virker som kraftcentre. Det er der, hvor man som stor virksomhed typisk vil lægge sit hovedkontor. Universiteterne tiltrækker mange unge, som senere bliver ansat i gode, højproduktive job. Begge byer er inde i en positiv spiral, hvor mange flytter til, siger LO-fagbevægelsens cheføkonom, Allan Lyngsø Madsen, til Ugebrevet A4.

Mens jobvæksten på landsplan var på tre procent fra 2013 til 2015, var den på seks procent i København og fem procent i Aarhus.

På kortet herunder kan du se, om din kommune har mistet arbejdspladser:

Kortet er udarbejdet af Ugebrevet A4. Klik her for at se det i fuldskærm.