Samfund

Gymnasieelever om eksamensfusk: Det er uacceptabelt og chokerende

27 personer er sigtet for at snyde med eksamensbeviser. Steffen Ortmann / Scanpix Danmark

Danske Gymnasielevers Sammenslutning kalder det chokerende, at 27 personer er blevet sigtet for at snyde med karakterer til videregående uddannelser.

Københavns Politi har sigtet 27 personer i en sag om fusk med eksamensbeviser. De er sigtet for at have uploadet falske eksamensbeviser på hjemmesiden optagelse.dk.

Sagen startede i 2013, da Styrelsen for Videregående Uddannelser opdagede, at 19 personer havde søgt ind på en videregående uddannelse med uægte eksamensbeviser. Eksamensbeviserne fra ansøgerne lignede hinanden og var sendt til forskellige institutioner, hvilket fik styrelsen til at gå ind i sagen. Nu har Københavns Politi oprettet 31 forhold og sigtet 27 personer i sagen.

Nogle af de sigtede ansøgere havde ikke en gymnasial eksamen, mens andre har en gymnasiel eksamen med et væsentligt lavere karaktergennemsnit end det, der fremgik af det uægte bevis.

De sigtede har købt sig til falske eksamensbeviser og brugt dem til at søge ind på blandt andet Københavns Universitet og Copenhagen Business School. Uddannelser, som de ellers ikke ville have haft adgang til.

- Det kommer fuldstændigt bag på os. Vi er meget chokerede, og har aldrig oplevet noget lignende. At der ligefrem har været en bagmand involveret, gør det jo til en voldsom sag med dokumentfalsk. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Veronika Ahrensbøll Schultz, der er forkvinde for Danske Gymnasielevers Sammenslutning (DGS), til TV 2.

Hun afviser, at der har florereret rygter om sagerne – eller at DGS har kendt til sigtelserne på forhånd:

- Vi ved kun, hvad der har stået i medierne. Vi har løbende beskæftiget os med omfanget af og grænsrne for eksamenshjælp, hvor folk tilbyder at hjælpe med opgaverne mod betaling.

Ekstrem reaktion på en usund kultur

Med hensyn til straf og sanktioner mod de 27 sigtede, siger Veronika Ahrensbøll Schultz:

- Nu er de sigtet, og så må vi se, hvad der sker. Det må være op til de enkelte institutioner at vurdere, hvad der skal ske med de sigtede personer.

Veronika Ahrensbøll Schultz mener, at det øgede eksamenspres og fokus på karakterer og adgangskrav kan have presset nogle elever til at snyde for at komme ind på de videregående uddannelser:

- Det gør det på ingen måde mere okay, men kan være en forklaring på, at folk har følt sig presset til at snyde. En ekstrem reaktion på en kultur, der er meget usund, hvor det er blevet uhyre svært at klare adgangskravene på de videregående uddannelser. Årsagsmæssigt. At det er så svært at komme ind på videregående uddannelser.