Samfund

Bios kræver million-hjælp af region

Region Syddanmark skal betale ekstraudgifter, som Bios har haft til rekruttering af reddere, mener selskabet.

Det har været svært - og dyrt - for ambulancetjenesten Bios at forsøge skaffe det nødvendige mandskab til ambulancekørslen i Region Syddanmark.

Derfor kræver selskabet nu et millionbeløb af regionen for de ekstraudgifter, som det har kostet at rekruttere reddere. Ekstraudgifterne løber op i cirka 25 millioner kroner. Det skriver Fyens Stiftstidende. 

- Vi har arbejdet intenst med nye løsninger for at forbedre bemandingen af reddere, så vi kan levere inden for den kontrakt, vi har med regionen, siger administrerende direktør i Bios Morten Hansen til Fyens Stiftstidende. 

- Men vi mener ikke, at vi er den eneste, der bærer et ansvar for situationen, og derfor har vi opfordret regionen til at påtage sig et medansvar. 

Det hollandske selskab overtog ambulancekørslen i regionen Syddanmark fra Falck 1. september 2015. Siden har Bios haft store problemer med at levere de ambulancer og reddere, som regionen har bestilt. Faktisk er det endnu ikke lykkedes. 

Ifølge Bios skyldes situationen ikke, at selskabet ikke har forsøgt at få fat i de nødvendige ambulancefolk. Bios har blandt andet rekrutteret og omskolet over 100 tyske reddere, og ifølge ambulancetjenesten har det kostet mere end 10 millioner kroner.

Region Syddanmark afviser

Derimod hænger problemerne sammen med en generel mangel på reddere og benspænd fra den forhenværende operatør i regionen, Falck. Bios' krav om en godtgørelse fra Region Syddanmark bliver imidlertid blankt afvist af regionsrådsformanden.

 - Det mener jeg ikke, er vores opgave. Det er en udgift, som Bios har afholdt, og det er så sådan, det er, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) til Fyens Stiftstidende.

Det vil da også være decideret ulovligt, hvis regionsrådet støtter Bios med et større millionbeløb. Det vurderer advokat Erik Hørlyck, som er ekspert i udbudsret og partner i advokatfirmaet Njord.

 - Det ville være ansvarspådragende for regionsrådet. Ikke alene kan de afvise det, de skal afvise det, siger Erik Hørlyck til Fyens Stiftstidende. Så sent som mandag besluttede regionsrådet i Region Syddanmark at fastholde et krav om, at Bios skal betale en bod til regionen. Boden løber ifølge Fyens Stiftstidende op i 13-15 millioner kroner. Kravet er netop en konsekvens af, at Bios ikke har kunnet leve op til sine forpligtelser i kontrakten med regionen.