Samfund

Malene fik en fedmeoperation: Jeg ville dø af min overvægt

Malene Andersen fik som 19-årig en fedmeoperation. På dette billede er hun på sit tungeste. Privatfoto

Malene Andersen fik som 19-årig en fedmeoperation. I dag vejer hun små 100 kilo og er tilfreds med sin krop.

- Jeg var ikke den store slikspiser, men jeg spiste tre gange aftensmad. Med top.

25-årige Malene Andersen fik for seks år siden en fedmeoperation. En såkaldt gastric bypass, hvor mavesækken opereres mindre. Hun vejede 163 kilo på sit tungeste og målte 140 cm rundt om livet.

Hun havde et overforbrug af mad og ingen stopklods.

- Jeg skammede mig over, hvordan jeg så ud. Skammede mig over min krop. Skammede mig over, at jeg tog på McDonald’s, når jeg jo godt vidste, hvor det satte sig, siger Malene Andersen til TV 2.

Selvom hun flere gange forsøgte at tabe sig, blev hendes krop blot tungere og tungere. Når hun tabte 20 kilo, tog hun efterfølgende 30 på.

- Jeg kunne ikke bevæge mig, og jeg tænkte. Enten går du hen og dør af din overvægt, ellers gør du noget ved det, fortæller Malene Andersen.

Mange i området fik fedmeoperationer

Malene Andersen var blot 18 år, da hun besluttede sig for, at en fedmeoperation var den rigtige ting for hende. Hun boede i Thy med sine forældre, og flere i området havde fået lavet lignende operationer, hvilket gjorde beslutningen nemmere.

- Min læge var imod det, for jeg var jo ikke så gammel. Men det skulle hun ikke bestemme, siger Marlene Andersen.

Hun følte sig ikke psykisk hæmmet af de mange kilo. Men tanken om alle de følgesygdomme, der ville komme til at ødelægge resten af hendes liv, overbevidste hende om operationen.   

Som 19-årig fik hun opereret mavesækken mindre, og efter et år havde Malene Andersen smidt de først 45 kilo.

Malene Andersen er i dag tilfreds med sin vægt.

Skovler stadig på tallerkenen

I et udkast til nye nationale retningslinjer for fedmeoperationer anbefaler Sundhedsstyrelsen, at aldersgrænsen for operationer betalt af staten sættes ned fra 25 til 18 år. Samtidig foreslår styrelsen, at man ikke længere skal have en BMI på 50 eller derover for at kvalificere sig til operation, men fremover 40 eller derover.

Men selvom Malene Andersen selv fik sin operation som 19-årig, synes hun, at den aldersgrænse er for lav.

- Modenhed er vigtigt. Det er en stor operation både psykisk og fysisk. Man skal virkelig have sin psyke med, siger hun og henviser til alle de søde sager, man skal kunne holde fingrene fra.

- Hvis jeg er ude at spise i en buffet, skovler jeg stadig meget på tallerkenen. Det er ikke noget, jeg har lært endnu. Måske er man stadig den samme person indvendigt, men man skal vende sig til sit nye ydre.

Tilfreds med små 100 kilo

I dag bor Malene Andersen i Langeskov på Fyn med sin mand og hund, mens hun læser til social- og sundhedshjælper. Hun vejer 97 kilo og har et BMI over 30, hvilket stadig gør hende overvægtig, men hun har ingen intention om at tabe resten af de overflødige kilo. Hun er nemlig glad og tilfreds.

FAKTA OM BMI

BMI – det såkaldte body mass index – fortæller noget om sammenhængen mellem en persons højde og vægt.

Undervægt: BMI mindre end 18,5

Normalvægt: BMI mellem 18,5 og 24,9

Moderat overvægt: Mellem 25 og 29,9 – helbredsrisikoen er let øget

Svær overvægt også betegnet fedme: Mellem 30 og 34,9 – helbredsrisikoen er middel øget

Svær fedme: Mellem 35 og 39,9 – helbredsrisikoen er kraftigt øget

Ekstrem svær fedme: Over 40 – helbredsrisikoen er ekstrem øget

OBS: BMI er kun gældende hos voksne.

BMI udregnes på følgende måde: vægt (kg) / højde (m) x højde (m)

Kilde: Sundhedsstyrelsen

- Lige nu hviler jeg meget godt på den vægt, som jeg har. Selvom jeg ved, at den har konsekvenser for mit helbred. Jeg kan gå i en normal tøjbutik og købe tøj, og det er fint, siger Malene Andersen.

Hun gider ikke leve resten af sit liv ”på kur”.

- Min idealvægt er 76 kilo, men jeg ville ligne et lig i den vægt. Jeg har en krop, der ikke kan bære 76 kilo. Men min nuværende vægt, kan jeg jo stadig godt være sund. Noget af det er jo muskler, og jeg er i god fysisk form. Man kan ikke bruge BMI på mig, siger hun.

Malene Andersen har tabt over 70 kilo siden fedmeoperationen.