Samfund

Det tog verdens skarpeste matematikere 357 år: Nu bliver Fermats ligning til en børnebog

Det har taget de klogeste hoveder over 300 år at løse Fermats ligning. Nu bliver den til en børnebog.

En frø, et æble og en bille. 

Det kræver det at forstå den franske matematiker Fermats ligning. Alligevel har det taget 357 år for de klogeste matematiske hoveder igennem tiden at finde løsningen, som først blev fundet i 1994.

- Man var nødt til at opfinde en masse ny matematik for overhovedet at kunne løse ligningen. Ham, der løste den sidste del af den, sad på sit arbejdsværelse alene i syv år, og der skete ikke noget de første tre år, fortæller børnebogsforfatter Jan Egesborg i 'Go' morgen Danmark'.

Jan Egesborg var fascineret af Fermats ligning, der ifølge ham er en stor del af underholdningsindustrien. Så derfor besluttede han sig for at skrive børnebogen 'Fermats sidste sætning'. 

- Jeg tænkte, at den her ligning har fascineret så mange mennesker – den har indgået i Simpsons, Star Trek og Stieg Larssons romaner – og så tænkte jeg en aften, at jeg ville lave den om til en børnebog. Og det skulle jeg aldrig have gjort, fortæller han. 

Især fordi det er et stykke kompliceret matematik. Det har nemlig taget børnebogsforfatteren to år at skrive bogen. Kun med hjælp fra en ekspert kom han igennem skriveriet og kan nu præsentere matematikken for danske børn. 

En frø, en bille og et æble

Den komplicerede ligning bliver i børnebogen forklaret ved hjælp af en stor og klog frø, en lille bille og et æble, der skifter farve. 

- Jeg skulle jo finde ud af, hvordan jeg rent kunsterisk kunne forklare ligningen. 

- Det blev til en klog frø, der sidder ude i skoven og svarer på dyrenes spørgsmål. En dag kommer der en bille med et rødt æble forbi, fortæller Jan Egesborg. 

Se Jan Egesborg forklare, hvordan en frø, en bille og et æble kan forklare en flere hundrede år gammel ligning i videoen herunder.

Fermats sidste sætning siger, den ovenfor viste ligning, hvor a, b og c er hele tal forskellige fra 0, og eksponenten n er et helt tal, der er større end 2, ikke har nogen løsninger. Wikipedia forklarer teorien således: 

'Hvis man forestiller sig en terning, som er sammensat af et antal små terninger, er det umuligt at sammensætte to hele terninger af samtlige disse småterninger. De bedste løsninger har én småterning for meget, eller mangler én.'