Samfund

Aarhus på toppen af liste over hotteste byer i Europa

Latinerkvarteret, Aros og Den Gamle By. Det er blot nogle af de steder i Aarhus, som har været med til at hive byen helt til tops.

Tre kendte danskere med et helt særligt forhold til Aarhus gæstede i morges 'Go' morgen Danmark' i en helt særlig anledning. Danmarks andenstørste by slår nemlig byer som Venedig og Tenerifes østkyst på den kendte rejseguide Lonely Planets top-10 over de hotteste rejsedestinationer i Europa.

Den internationale rejseguide har netop offentliggjort sin top-10 over de mest oplevelsesværdige byer - Aarhus er kun overgået af Peloponnes i Grækenland.

De tre Aarhus-gæster mener, at placeringen er velfortjent.

Eksempelvis mener Uffe Elbæk, at byen er en slags talent-rugekasse.

- Aarhus er lige en tand mere tilbagelænet end København. Man kan få lov at eksperimentere mere, og det elsker jeg Aarhus for, siger han, mens Anne-Mette Elten tilføjer, at visionerne er store i Aarhus, og det ikke bestemt ikke er noget nyt.

Mere nærhed i Aarhus

Michael 'Jøden' Mühlebach er oprindeligt fra Skanderborg, men har boet rigtig mange år i Aarhus. Han oplever en større nærhed i Aarhus end i eksempelvis København.

- København har måske for meget plads. I Aarhus er der meget nærhed. Du kan cykle fra den ene ende til den anden på under en times tid og nå at møde fire venner på vejen.

- Når der er så kort fysisk afstand, så er der også meget kort mental afstand, så jeg føler vi har mere sammenhold. Det er ikke ligesom i København, hvor folk er opdelt i forskellige broer (Vesterbro Nørrebro og Østerbro, red.), siger Jøden med tyk Aarhus-dialekt.

Vil selv, kan selv

Han mærker også tydeligt et lillebror-kompleks i Aarhus-ånden, og han mener kun, at det er sundt:

- Aarhus vil hele tiden være hovedstaden. Vi har et begær for at vise, at vi også kan, siger han og nævner tiltag som NorthSide-festivalen og kulturproduktionscenteret Godsbanen som eksempler.

De tre gæster afslører her deres åndehuller i Aarhus. Se i klippet øverst i artiklen, hvor 'Hjem til Århus'-sangerinden Anne-Mette Elten, formand for Alternativet og frontløber Uffe Elbæk og rapper Michael 'Jøden' Mühlebach søger hen, når de er i Aarhus.

Musikkens by

Aarhus markerede sig særligt på den danske musikscene tilbage i 80'erne, og flere danske sange nævner da også Aarhus i teksten.

Du ved garanteret, at Thomas Helmig lukker sine øjne i Aarhus, Peter A.G. 'Slingrer ned ad Vestergade' og lokkes i stimler mod Tangkrogens blå i 'Lav sol over Århus'.

Men en af de nok mest kendte Aarhus-sange er Anne-Mette Elten og På Slaget 12s hit 'Hjem til Århus'. Se hende synge den her:

Klassens nye dreng

Det glæder naturligvis VisitAarhus, som mener, at en af årsagerne til den flotte placering blandt andet skyldes hårdt arbejde med at promovere byen som 'Second City' på den internationale scene.

- Aarhus er klassens nye dreng, og vi har arbejdet virkelig dedikeret på at promovere ham på internationalt plan. Det ser ud til, at vi nu er lykkedes med at skabe et alternativ til kvalitetsbevidste turister, der allerede har set de klassiske storby-destinationer som Barcelona, Rom og Berlin. Placeringen på Lonely Planets liste beviser, at vi spiller i den øverste liga, og det er vi meget stolte af, siger direktør Peer H. Kristensen

Men hvad er det så, som rejseguiden er faldet over? Jo, Lonely Planet, der i over 40 år har rejst verden tynd for at finde og anbefale klodens bedste rejsemål, peger blandt andet på Smilets bys latinerkvarter, kunstmuseet Aros, Den Gamle By og det nyrenoverede Moesgaard Museum, hvor Gravballemanden blandt andet 'bor'.

Hos VisitDenmark mener man, at Lonely Planet med deres placering af Aarhus sætter et eksotisk dansk kryds på turisternes verdenskort. For mens 'vikingerne giver liv til dansk kultur og historie, så sender Aarhus vibes ud i verden om, at Danmark er et moderne land med en super attraktiv minimetropol med Berliner-nerve'.

Lonely Planets 'Best in Europe 2016'

  1. Peloponnes, Grækenland

  2. Aarhus, Danmark

  3. Venedig, Italien

  4. Dordogne, Frankrig

  5. Lviv, Ukraine

  6. Warwickshire, England

  7. Extremadura, Spanien

  8. Tenerifes østkyst, De Kanariske Øer

  9. Texel, Holland

  10. Norddalmatiaen, Kroatien