18-årige Annika vejer 145 kilo: Jeg vil ikke dø af overvægt

18-årige Annika Sørensen vejer 145 kilo. Med et nyt forslag fra Sundhedsstyrelsen kan hun nu få den ønskede fedmeoperation.

I dag foreslår Sundhedsstyrelsen, at unge helt ned til 18 år skal kunne få en fedmeoperation.

I dag er aldersgrænsen 25 år, og det udelukker mange unge, der kunne ellers kunne have gavn af operationen.

18-årige Annika Sørensen fra Vamdrup er en af de unge, som rigtig gerne vil have sådan en operation. Hun vejer 145 kilo.

- Jeg har en faster, der døde af en blodprop i forbindelse med overvægt, så jeg har ikke lyst til at ende på samme måde, siger Annika Sørensen til TV 2.

Som barn var hun på Julemærkehjem, og som voksen er slankeforsøgene fortsat.

- Jeg har været til diætister og psykologer og på diverse slankekure. Jeg har prøvet rigtig, rigtig meget, fortæller Annika Sørensen.

Finansieringen mangler

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det kun en ud 20 af de svært overvægtige, der har succes med at tabe sig varigt uden en operation - mens det med en operation lykkes for cirka tre ud af fire.

For at en ung kan komme i betragtning til en operation, skal man være svært overvægtig - det såkaldte BMI-tal skal være over 40.

En fedmeoperation koster cirka 80.000 kroner, og det bekymrer formanden for Danske Regioner.

- Når et statsligt kontor kommer ud og anbefaler, at vi bruger et trecifret millionbeløb på det her område, så er der et andet statsligt kontor, der må komme med finansieringen, siger Bent Hansen til TV 2.

I landsforeningen for overvægtige mener man dog, at man bør kigge efter andre løsninger end en operation.

- Altså at man får rullet hele det her problemsæt op. Hvad handler svær overvægt om? Hvad kommer den fedme af? Og hvordan kan vi hjælpe hver enkelt, der er ramt, lyder det fra Birgitte Hansen, der er formand for Adipositasforeningen.