Syrisk familiefar forenes med 17 af sine børn

Daham Mamoud Hasan får kone og 17 børn familiesammenført i Danmark. Det klarer vi, siger lokalpolitikere, mens Christiansborg-politikere raser.

En syrisk flygtning i Esbjerg har opnået familiesammenføring med 17 af sine 20 børn og én af sine tre koner.

Otte af børnene og konen ankom til Danmark for halvanden måned siden.

Af de resterende 12 børn har Daham Mamoud Hasan opnået opholdstilladelser for ni af dem, mens de sidste tre er over 15 år og ikke har fået lov til at komme til Danmark. Men han kan ikke betale for at få alle sine børn til Danmark:

- Jeg har opholdstilladelserne (til de ni resterende børn, red.), men vi har ingen penge. Hvis jeg vil have dem fra Syrien til Tyrkiet i dag, koster det min familie 75.000 kroner.

- Hvor skulle jeg få dem fra?, spørger han.

Selv om Daham Mamoud Hasans historie er en af de største familiesammenføringer, der er registreret, så er den helt inden for reglerne for familiesammenføring. Ifølge en opgørelse fra Udlændingestyrelsen fra 2015, så får de fleste syriske flygtninge familiesammenføring med enten ægtefælle eller børn. I gennemsnit fik hver syriske flygtning i 2015 familiesammenføring med1,4 personer.

For Esbjerg Kommune, der skal modtage 411 flygtninge i ĂĄr, har enkeltsagen betydet 18 ekstra flygtninge. Familien bor nu pĂĄ en nedlagt skole i Ribe. Det er en uventet udgift, men en udgift, som kommunen tager pĂĄ sig:

- Der er jo ikke mange familier i Danmark, der har så mange børn. Så man kunne da ikke lade være med at tænke ”Hold da op”. Det er den største familie, vi nogensinde har modtaget. Men den konkrete situation er jo ikke noget problem, siger Henrik Vallø (Kons.), der er formand for kommunens Social- og Arbejdsmarkedsudvalg.

- Det er vigtigt for os at tage godt imod dem ligesom alle andre. Der kunne jo lige sĂĄ godt være kommet tre familier med nogenlunde samme antal børn. SĂĄ havde udfordringen været næsten den samme, siger han.

Grotesk og det glade vanvid

Mens lokalpolitikeren ser det som en opgave, der skal løses, så vækker familien anderledes opsigt på Christiansborg.

- Det er helt grotesk. Derfor er jeg glad for, at et af de områder, hvor vi har strammet op, netop er familiesammenføring. Danmark må ikke blive en flygtningemagnet, siger Venstres integrationsordfører Marcus Knuth.

Og Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen kalder sagen "det glade vanvid".

SF's integrationsordfører Jacob Mark kalder sagen usædvanlig, men siger til TV 2:

- Som jeg kan forstå det, har sagsbehandlingen fulgt reglerne. Det er selvfølgelig en usædvanlig sag, men der er pågået en asylbehandling, om at børnene har ret til at komme til Danmark, og det tager jeg til efterretning. Det er klart, at hvis man anerkender, at der er 17 børn, der kan komme herop, så skal myndighederne være helt sikre på, at det er mandens børn og at der er en tilknytning.

Usikkert for kommunerne

En lokalpolitiker fra en anden kommune, der modtager mange flygtninge, ser den usædvanlige sag som et godt eksempel på den usikkerhed, som kommunerne lever med på dette område.

Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (Venstre), siger at det giver stor usikkerhed for kommunerne, at de overhovedet ikke ved på forhånd, hvor mange familiesammenføringer den enkelte flygtning senere får.

Han mener, at de igangværende forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening (KL) og staten om financieringen af flygtningeindsatsen bør munde ud i en automatisk kompensation til de kommuner, der får flere flygtninge end ventet.

- Det er en rigtig stor udfordring. Selvfølgelig kan vi godt løse udfordringen, men det handler også om økonomi. Det er vigtigt, at vi har nogle afregningsformer, så når året er gået kan man gøre op: Hvor mange familiesammenførte har vi så fået? Har vi fået flere end beregnet? Nogle gange går det eksplosionsagtigt opad, andre gange – som nu – stilner det lidt af. Det er svært for os at omstille os hele tiden, siger Mogens Gade.

PĂĄ vej til Sverige

Daham Mamoud Hasan kom til Danmark for to ĂĄr siden. Egentlig var han pĂĄ vej til Sverige, men han blev tilbageholdt af myndighederne i Danmark og endte med at blive her.

Hans to andre koner er stadig i Syrien.

- De er fordrevet i Syrien. Der kan gå to måneder, uden jeg ved noget om dem, fortæller han.

Den danske lovgivning forhindrer ham i at få alle tre koner til Danmark, så han måtte vælge én af dem:

- Hende, der kom herop, har jeg valgt på grund af mine børn. Hun passer bedst på dem. Hun er stærkere og yngre end de andre, fortæller han.

Vil helst hjem til Syrien

Hans fremtidsplaner for sig selv og familien er simple: At vende tilbage til Syrien og familiens landbrug, sĂĄ snart det er sikkert.

- Med Guds hjælp bliver vores land frit, så vi kan vende tilbage, siger Daham Mamoud Hasan.