Samfund

Se kortet: Her kan borgere blive pålagt ekstraregning for kloakering

Flere af landets kommuner gennemfører kloakseparering, og det kan koste boligejere i berørte områder dyrt. Mere end 40.000 boligejere er ramt.

Skybrud og store mængder nedbør hører langt fra til sjældenhederne herhjemme.

Det belaster kloakkerne, og derfor udsteder flere kommuner landet over påbud til boligejere om, at de skal adskille regnvand fra spildevand for på den måde at sikre en bedre klimatilpasning.

Mindst 40.000 boligejere landet over er i øjeblikket berørt af kloaksepareringerne. Det viser en ny undersøgelse fra Bolius Boligejernes Videnscenter, og tallet vil formentligt vokse i takt med, at landets kommuner gennemfører spildevandsplaner de kommende år.

Ventes at ramme tusindvis af boligejere

Den tidligere regering fastsatte i vandplanerne fra 2014, at op mod 46.000 ejendomme i Danmark skal separere regnvand og spildevand. Regningen for manøvren lander i nogle tilfælge hos boligejerne, da kommunerne ifølge loven ikke må betale for private husejere, som derfor selv skal finansiere et nyt kloaksystem under huset. 

Ved manøvren - der kaldes kloakseparering - ledes spildevand til rensningsanlæg, mens regnvand ledes til eksempelvis søer, vandløb eller ud i havet.

På kortet nedenfor kan du se, hvilke kommuner der er berørt af kloakseparering, og hvor kommunerne har udsendt påbud til boligejere om at få omlagt kloaknettet på grunden.

Protester og bekymringer landet over

Planerne om at separere spildevand og regnvand fører fortsat protester med sig flere steder i landet.

I Hillerød står eksempelvis 3.200 husejere over for at skulle omlægge kloaknettet på private grunde, og det har fået en gruppe vrede borgere til at indsamle underskrifter mod kommunens planer. Mandag afleverer gruppen, der kalder sig for 8-mandsgruppen, knap 2.000 protestunderskrifter til kommunens borgmester, Dorte Meldgaard (K).

Medstifter og formand for gruppen, Jens Gammeltoft, understreger, at det skal stoppe tvangen fra kommunens side. 

- Jeg er utilfreds og berørt. Det er fornuftigt, at man omlægger kloaknettet, men tvangen skal fjernes, og så skal der i stedet være en frivillig ordning om tilslutning, siger Jens Gammeltoft til TV 2 og uddyber, at boligejernes regningerne afhænger af, hvor stort gravearbejdet er. 

- Det afhænger blandt andet af, hvor lang en indkørsel man har, hvor mange meter der skal graves op, hvad der skal graves op, og hvor meget der skal genskabes bagefter. En bekendt skal betale over 100.000 for arbejdet, fordi han har en lang indkørsel, siger formanden.

Hør interviewet med Jens Gammeltoft i klippet nedenfor.