Samfund

Nu indføres det dyreste it-projekt i dansk sundhedshistorie: De ansatte er nervøse

Kender du nogle, der er indlagt på enten Herlev eller Gentofte Hospital? Nyt IT-sundhedssystem implementeres lørdag, og de ansatte er nervøse.

Lørdag indfører Herlev Hospital og Gentofte Hospital et nyt it-system – Sundhedsplatformen – der skal erstatte de nuværende systemer.

Sundhedsplatformen er det dyreste it-projekt i dansk sundhedsvæsens historie. Det koster 2,8 miilliarder kroner og erstatter op mod 30 forskellige it-systemer på hospitalerne. Det betyder nye arbejdsgange for både lægesekretærer, læger og sygeplejersker.

Sundhedsportalen

- Sundhedsplatformen er det største danske sundheds-it-projekt nogensinde og vil erstatte op mod 30 forskellige it-systemer. Platformen har kostet 2,8 mia. 

- Systemet skal anvendes af cirka 44.000 ansatte og 2,5 millioner borgere. 

- Sundhedsplatformen er baseret på et system fra den amerikanske softwareleverandør Epic, som leverer sundheds-it til mere end 1.100 hospitaler over hele verden.

- Over 500 læger, sygeplejersker og andre faglige eksperter har rådgivet og testet systemet.

- Platformen skal implementeres i Region Hovedstaden og bagefter Region Sjælland. 

Kilde: www.sundhedsplatform.dk/

- Det er rigtig godt, at vi får et system, hvor det hele er ét sted. Det har tidligere været meget kompliceret. Vi ved fra vores kollegaer, som har været med til opbygning af den nye platform, at systemet kan være med til at fremme det faglige, siger Vibeke Westh, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd.

Overgang er risikofyldt   

Når systemet igangsættes lørdag, så slukkes der samtidig helt for det gamle system, hvilket har fået flere ansatte til at udtrykke bekymring for, om patienternes oplysninger er i sikkerhed.

- Vi er rigtig spændte på det nye system, men vi har også en frygt for, om det nu er det rigtige, og om det virker, som det skal, siger Vibeke Westh og uddyber:

- Og hvad så, hvis det ikke virker? Hvad betyder det så for patienterne? Kan vi fagligt sikre alle patienter, hvis der sker fejl? Vi er i virkeligheden bange for, at sikkerheden kan være i fare.

Hvad kan jeg med Sundhedsplatformen?

Journalen

Journalen

Som patient har du mulighed for at se din journal og svaret på dine prøver  på nettet. Du kan desuden se beskrivelser af dine tidligere besøg og indlæggelser.

Patienten kan desuden også selv indtaste værdier som for eksempel puls og blodtryk og vil få besked, hvis der kommer ny information i journalen. 

Foto: Scanpix Denmark

Aftaler

Aftaler

Med Sundhedsplatformen skal det blive muligt for patienten at booke, ombooke og aflyse visse aftaler. Du kan også anmode om receptfornyelse.

Foto: TV 2

Spørgsmål

Spørgsmål

Patienten kan igennem Sundhedsportalen stille spørgsmål til den afdeling, som vedkommende bliver behandlet på via sikker kommunikation.

Foto: TV 2

På trods af de mange usikkerheder og bekymringer med projektet, så er kredsformanden begejstret for den nye platform.

- Det kan blive rigtig godt, og der er arbejdet grundigt med platformen. Men det her handler om mere end et nyt system, det handler om, at vi skal lære at tænke anderledes, og det kræver stor forandring. 

- Forandring kan være overvældende, men det kan også være godt. Al forandring tager tid – og det her er en stor en, siger Vibeke Westh.

Hvornår implementeres systemet?

  • Maj 2016: Herlev/Gentofte hospital.
  • November 2016: Rigshospitalet/Glostrup hospital.
  • Marts 2017: Nordsjælland, Amager/Hvidovre og Bornholms hospital.
  • Maj 2017: Bispebjerg/Frederiksberg hospital og Psykiatri Region Hovedstaden. 
  • September 2017: Næstved/Slagelse/Rigsted hospital og Nykøbing F. hospital. 
  • Roskilde/Køge/Holbæk hospital og Psykiatrien Region Sjælland. 

Kilde: www.sundhedsplatform.dk

Planerne er, at sundhedsplatformen skal indføres i hele Region Sjælland og Region Hovedstaden i løbet af de kommende år.

Du kan læse mere om platformen her.