Norsk hotel-milliardær: Læg Danmark, Norge og Sverige sammen

Norsk hotel-milliardær mener, at Danmark, Sverige og Norge bør slå sig sammen i et land.

Et forholdsvis kort interview i Göteborgs-Posten med den norske hotel-milliardær Petter Stordalen, der er god for 1,5 milliarder dollars (cirka 9,96 milliarder kroner), har vakt opsigt i b.la. USA og bliver citeret af Washington Post.

– I Sverige bor der cirka 10 millioner mennesker. I Norge og Danmark bor der cirka fem millioner i hvert land. 20 mio, havde været endnu bedre uanset om det gælder at sælge biler, fly eller innovation. Tænk hvilket fantastisk land vi havde været sammen, siger Petter Stordalen til Göteborgs-Posten.

Hotel-milliardæren foreslår en fusion af Danmark, Sverige og Norge, og det har fået Washington Post til at regne på sådan en konstruktions økonomiske potentiale.

- Selv om man slog de tre lande sammen til et "Skandinavien", ville dets bruttonationalprodukt (BNP), i hvert fald ikke som udgangspunkt, kunne konkurrere med de større europæiske økonomier. Men det ville rykke op i tabellen, og Stordalen vil med rimelighed kunne argumentere for, at samlet ville Skandinaviens BNP have et større vækstpotentiale, skriver Washington Post.

Avisen har regnet sig frem til, at med et samlet bruttonationalprodukt på 1.412 milliarder dollars (9.377 milliarder kroner, red.) ville "Skandinaviens" BNP være mindre end Tysklands, Storbritanniens, Frankrigs og Italiens BNP - men større end f.eks. Spaniens og Hollands.