Whistleblower

Politiet kunne ikke hjælpe, da Morten fandt dette under bilen: Nu vil Pind se på det

Politiet mener ikke, det er ulovligt, at Husejernes Forsikring har GPS-overvåget tidligere ansatte. Reglerne kan være forældet, mener Søren Pind.

En februar morgen i 2015 opdager Chanda Sonne en fremmed genstand under sin bil. Hendes kæreste konstaterer, at der sidder en lille sort kasse, som ikke burde være der.

Da de får pillet den af bilen, viser det sig at være en magnet og en GPS-sender, som gør det muligt at overvåge bilens færden.

- Det var vildt, vildt ubehageligt, husker Chanda Sonne.

Som TV 2 torsdag aften kan fortælle i programmet ’Whistleblower – Forsikringer med beskidte metoder’, var det hendes nu tidligere arbejdsgiver hos Husejernes Forsikring, der stod bag overvågningen. Og Chanda Sonne var ikke den eneste.

Fakta om Whistleblower-program

Nogle af de vigtigste afsløringer i de senere år kommer fra whistleblowere.

De har haft et unikt kendskab til kritisable forhold, der – uden dem – formentlig aldrig ville være kommet til offentlighedens kendskab.

Whistleblowernes rolle i samfundet er således vigtigere end nogensinde, og TV 2 stiller sig til rådighed for en nærmere undersøgelse af kritiske, væsentlige og samfundsrelevante forhold.

TV 2 tager kildebeskyttelsen dybt alvorligt og har sikret en ordning, så man om nødvendigt kan henvende anonymt, hvis man sidder inde med en sådan viden.

Se mere på http://whistleblower.tv2.dk/

Mindst to andre tidligere medarbejdere fra forsikringsagenturet er også blevet udsat for GPS-overvågning. En praksis som ellers umiddelbart ikke er tilladt, vurderer professor i persondataret ved Københavns Universitet, Peter Blume.

- Som privatperson må man efter min mening ikke umiddelbart sætte en GPS på en bil sådan i det skjulte og begynde at overvåge, siger han.

Eks-medejer fandt GPS-sender to gange

I Whistleblower-udsendelsen står Chanda Sonne sammen med flere andre tidligere medarbejdere frem og fortæller, hvordan Husejernes Forsikring systematisk – og helt bevidst – har misledt, snydt og trynet sine kunder.

Da hun fandt GPS’en under sin bil, var hun tre måneder forinden blevet bortvist fra jobbet som kommunikationschef hos Husejernes Forsikring efter længere tids sygemelding med stress.

Det giver anledning til at se på, om straffelovens forholdsvis gamle regler i tilstrækkelig grad tager højde for nye teknologier.

Justitsminister Søren Pind (V)

Et par måneder senere blev også medejer Morten Søgaard bortvist – han har siden fundet ikke bare én, men to GPS-sendere under sin bil.

- Første gang bliver man nok mere sur end bange og får lavet en anmeldelse hos politiet. Anden gang troede jeg simpelthen, at det var løgn, siger Morten Søgaard.

Også en tidligere skadeschef i Husejernes Forsikring, Nanna Rambøl, har været udsat for GPS-overvågning. Dette kom frem under en fogedsag, hvor firmaet forsøgte at stoppe TV 2-udsendelsen. Indtil da kendte hun ikke selv til overvågningen.

Til gengæld meldte både Chanda Sonne og Morten Søgaard GPS-overvågningen til politiet, da de opdagede den. Men her var der ikke meget hjælp at hente.

Politi: Ikke begået noget strafbart

I august – et halvt år efter anmeldelsen – sendte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi et brev (se det her) med besked om, at efterforskningen var standset. Begrundelsen lød, at ”der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart.”

- Jeg synes, det er helt absurd, at man bare kan få lov at overvåge. Hvad jeg gør i mit liv, i min fritid, det vedkommer kun mig, så derfor er det enormt krænkende, siger Chanda Sonne.

Politiet henviser i sit svar til, at GPS-senderne er blevet monteret på et offentligt tilgængeligt sted, ligesom at benyttelsen af signalerne skete på offentlige veje, og at der derfor ikke er sket overtrædelse af straffeloven.

Men når professor Peter Blume alligevel mener, at overvågningen er problematisk, er det fordi sagen - ifølge ham - retteligt skulle have været efterforsket efter persondataloven, da der er tale om indsamling af oplysninger om de personer, der kører bilen.

Samme vurdering nåede Statsadvokaten frem til (se afgørelsen her), efter Chanda Sonne og Morten Søgaard havde klaget over politiets afgørelse. I oktober blev det derfor pålagt, at efterforskningen skulle genoptages med henblik på en mulig overtrædelse af persondataloven.

Her kan Peter Blume ikke se, at Husejernes Forsikring skulle leve op til de få undtagelser fra loven, der kan være.

- Det er svært at se. Umiddelbart kan jeg ikke se nogen begrundelse for det.

Firma indrømmer at stå bag overvågning

Husejernes Forsikring indrømmer over for TV 2, at de står bag GPS-overvågningen, men firmaet mener, at det er sket på helt lovlig vis, og henviser til politiets afgørelse.

I et skriftligt svar oplyser firmaet, at overvågningen er udført at professionelt bureau og på offentlige steder.

- Baggrunden for overvågningen var, at Husejernes Forsikring havde begrundet mistanke om, at de pågældende medarbejdere udførte opgaver i strid med deres ansættelseskontrakt, lyder det i svaret.

Men hvad mistanken går ud på, vil firmaet ikke ud med. De henviser til, at parterne i januar 2016 indgik et forlig, der er fortroligt for begge parter, og at de derfor ikke kan kommentere sagen yderligere

Morten Søgaard og Chanda Sonne er dog ikke i tvivl. De tror, at Husejernes Forsikring blandt andet ville holde øje med, om de gik til Finanstilsynet med deres viden om falsk markedsføring – hvilket de også gjorde i foråret 2015.

Pind: Gamle regler kan være forældede

I forbindelse med udsendelsen har TV 2 bedt justitsminister Søren Pind (V) om en kommentar til private personers brug af GPS-overvågning. I et skriftligt svar oplyser han:

- Jeg synes, at spørgsmålet om privates brug af GPS-udstyr til at følge med i hinandens færden giver anledning til at se på, om straffelovens forholdsvis gamle regler i tilstrækkelig grad tager højde for nye teknologier.

Han oplyser, at Straffelovrådet allerede er blevet bedt om at overveje, om der er behov for at modernisere straffelovens regler om beskyttelse af privatlivets fred.

- Når rådet har afsluttet sit arbejde, vil vi tage politisk stilling til, hvad der skal ske på området, skriver Søren Pind.