Whistleblower

Fik et chok, da kæresten fandt en sort genstand under bilen: Kommer jeg aldrig ud af det her?

Som ansat hos Husejernes Forsikring fik Chanda Sonne indblik i omfattende snyd over for forsikringskunderne. Nu står hun frem med sin viden.

Chanda Sonnes kæreste havde rodet under bilen i noget tid, da hans hånd pludselig mærkede en lille, sort kasse, som ikke burde være der. Det tip, Chanda Sonne havde fået, viste sig at holde stik. Hun blev systematisk overvåget med magnetiske GPS-sendere af sin tidligere arbejdsgiver. 

Chanda mærkede straks pulsen stige. Hendes første tanke var: ”Kommer jeg nogensinde ud af det her?”

Det viste sig, at Chanda ikke var den eneste tidligere medarbejder, der blev overvåget, og det gik op for hende, at hun måtte involvere andre i den unikke viden om det, hun mente, var uetiske og direkte ulovlige forretningsmetoder hos sin tidligere arbejdsplads.

- Det ville være meget nemmere at lade det ligge og fortrænge min viden, men det kan jeg ikke. Jeg har en viden, som skal ud!, siger 28-årige Chanda til TV 2.

Derfor står Chanda Sonne nu frem i TV 2-dokumentaren ’Whistleblower – Forsikringer med beskidte metoder’ torsdag kl. 20.00 på TV 2.

Fra kommunikationschef til whistleblower

Det lå ellers ikke kortene, at Chanda Sonne en dag skulle blive whistleblower om sin arbejdsplads, da hun startede 1. maj 2013. 

Fakta om Whistleblower-program

Nogle af de vigtigste afsløringer i de senere år kommer fra whistleblowere.

De har haft et unikt kendskab til kritisable forhold, der – uden dem – formentlig aldrig ville være kommet til offentlighedens kendskab.

Whistleblowernes rolle i samfundet er således vigtigere end nogensinde, og TV 2 stiller sig til rådighed for en nærmere undersøgelse af kritiske, væsentlige og samfundsrelevante forhold.

TV 2 tager kildebeskyttelsen dybt alvorligt og har sikret en ordning, så man om nødvendigt kan henvende anonymt, hvis man sidder inde med en sådan viden.

Se mere på http://whistleblower.tv2.dk/

Chanda Sonne var 25 år og nyuddannet kandidat i strategisk markedsføring og kommunikation fra CBS, da hun fik tilbudt job hos Husejernes Forsikring – et nystartet forsikringsagentur, der især slog sig op på billige ejerskifteforsikringer til danskerne.

- Det var et jobtilbud, jeg ikke kunne sige nej til. Jeg havde ikke den store erhvervserfaring og slet ingen viden om forsikringer, men det var jeg nu ikke så bekymret over, fortæller hun.

Chanda blev allerede fra dag ét en del af det nystartede firmas ledelsesgruppe. Her fik hun hurtigt rollen som kommunikationschef.

Jeg havde en tro på, at vi nu skulle ind på det her marked og vise, at vi kunne være bedre end de andre forsikringsselskaber.

Chanda Sonne, tidl. kommunikationschef i Husejernes Forsikring

Øverst i ledelsesgruppen var direktøren for Husejernes Forsikring, Jens S. Hansen. Han havde mange års erfaring i forsikringsbranchen, og han havde kort inden Chanda Sonnes ansættelse startet Husejernes Forsikring op sammen den yngre Morten Søgaard, som også var forsikringsuddannet.

- Det var to ret erfarne forsikringsfolk. Men den allerbedste blåstempling af det nystartede firma var helt klart, at vi havde Codans tidligere direktør Jens Erik Christensen som bestyrelsesformand, mener Chanda Sonne.

Fakta om ejerskifteforsikringer

En ejerskifteforsikring er en forsikring, der sikrer både sælger og køber i forbindelse med en hushandel, hvis det viser sig, at der er fejl og mangler, der ikke er beskrevet i tilstandsrapporten og i elinstallationsrapporten.

Ejerskifteforsikringen løber i fem til ti år. Der kan derfor gå lang tid, før skader på det nykøbte hus bliver opdaget og anmeldt til forsikringen.

Ejerskifteforsikringen er en af de forsikringstyper, kunderne klager mest over, fordi de ikke mener at have fået den rigtige dækning. Og ofte vil det være en underskudsforretning for forsikringsselskabet.

Selvom ejerskifteforsikringer er populære at tegne, er de ofte en underskudsforretning for forsikringsselskaberne, der ender med at betale mere i dækning, end de får ind i præmie. Alligevel er det hovedsageligt dét marked, som Husejernes Forsikring satser på med markedets laveste priser og bedste dækning.

- Jeg havde en tro på, at vi nu skulle ind på det her marked og vise, at vi kunne være bedre end de andre forsikringsselskaber, erklærer Chanda Sonne om sin daværende optismisme.

I de første måneder, hvor Chanda Sonne var ansat i Husejernes Forsikring, kom der ikke så mange skadesanmeldelser fra kunderne. Men i takt med at skadesanmeldelserne blev flere hen over månederne, bemærkede Chanda en ny tilgang til kundernes henvendelser. Se videoklip nedenfor.

- Jeg havde jo forståelsen af, at nogle forsikringstagere ikke altid vidste, hvad der var dækket, og hvad der ikke var dækket, og at det derfor var helt normalt, at mange fik afslag, siger Chanda Sonne og fortsætter.

- Men pludselig kunne vi mærke i firmaet, at der var en ny mentalitet. Dét som jeg kunne høre fra skadesafdelingen var, at der blev dikteret en meget stram linje henimod, at du ikke nødvendigvis skulle give dækning til dækningsberettigede forhold, husker Chanda Sonne.

"Tæskehold" sendes ud til besværlige kunder

Særligt tonen over for kunderne bekymrede den unge kommunikationschef mere og mere.

- Min direktør italesatte noget om et "tæskehold", der skulle ud til en forsikringstager, fortæller hun.

Chanda Sonne var godt klar over, at de ikke skulle ud og decideret tæske kunderne eller lignende, men som kommunikationschef fandt hun enhver form for reference til et tæskehold dybt problematisk:

- Vi kunne ikke have et tæskehold, der tog ud til forsikringstagere. Det kunne vi bare ikke, konstaterer hun.

Det var medejer Morten Søgaard, som var ansvarlig for det såkaldte tæskehold. Han var egentlig ansat som salgschef, men det var altså også ham, som blev sendt ud for at afslutte særligt besværlige skadessager.

- Vi skulle ud og presse kunden til at tage imod et billigere tilbud eller sige: ”Du kan da godt se, at det her ikke en skade.” Også selvom vi mente, at kunden havde ret til en dækning, fortæller Morten Søgaard, der også står frem i programmet.

Unge og uerfarne skadeschefer

Det er ellers skadeschefen, som normalt er ansvarlig for at afslutte skadessager, men ifølge Chanda Sonne var der en god grund til, at denne person fik frataget ansvaret i besværlige forsikringssager.

- Fælles for de skiftende skadeschefer var, at de nærmest ingen erfaring havde med forsikringsarbejde, da de startede, afslører hun.

Jo mindre erfaring folk har, jo nemmere er det at få dem til at arbejde i bestemte mønstre.

Nanna Rambøl, tidl. skadeschef hos Husejernes Forsikring

Chanda Sonne husker, at Nanna Rambøl, der en overgang var chef for skadesafdelingen, var på grænsen af et psykisk sammenbrud. Selvom Chanda Sonne ikke selv havde ekspertise med skadesbehandling var der alligevel nogle alarmklokker, der ringede, da hun en dag fandt Nanna Rambøl grædende på arbejdspladsen.

- Nanna gav udtryk for, at hun følte, hun blev presset ud i nogle ting, som lå uden for lovens rammer, siger Chanda Sonne.

Nanna Rambøl var nyuddannet jurist, da hun blev ansat og hurtigt forfremmet til skadeschef. Hun havde ingen erfaring med forsikringsarbejde, og hun oplevede flere gange, at hendes juridiske vurderinger blev ignoreret af direktionen. Se videoklip fra programmet nedenfor.

Chanda Sonnes stigende bekymring for, at kunder blev snydt for den dækning, de var berettigede til, viste sig at være velbegrundet.

I dokumentarprogrammet står både den ansvarlige for tæskeholdet, Morten Søgaard, og den tidligere skadeschef, Nanna Rambøl, nemlig frem og fortæller, at de har været med til at snyde kunder, mens de var ansat i Husejernes Forsikring.

- Jeg siger til min direktør, at det her er falsk markedsføring

I marts 2014 blev en artikel i Økonomisk Ugebrev starten på Chanda Sonnes helt uventede skifte fra kommunikationschef til whistleblower.

Fremfor at se med fra sidelinjen på, hvordan skadesafdelingen brugte metoder, Chanda Sonne ikke mente var i orden, blev kommunikationschefen nu selv centrum for en sag, der satte hende i et svært moralsk valg.

For skulle hun forblive loyal over for sin arbejdsplads, eller skulle hun gøre omverdenen opmærksom på det, hun mente, var bevidst vildledning af tusindvis af kunder?

Det kom frem i en artikel i Økonomisk Ugebrev, at Husejernes Forsikring ikke stiller deres kunder lige så godt som andre danske forsikringsselskaber. Husejernes Forsikring er nemlig ikke et egentligt forsikringsselskab, men et såkaldt agentur for forsikringsselskabet Gable Insurance med adresse i Liechtenstein. Se videoklip nedenfor.

Dermed er de ikke medlem af Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber, og det kan have stor betydning for kunderne i forbindelse med en eventuel konkurs, for kunderne risikerer ikke at få dækning for deres skader.

Garantifonden er blevet oprettet for at give kunder ved danske forsikringsselskaber et sikkerhedsnet i tilfælde af konkurs, men udenlandske forsikringsselskaber som Gable Insurance kan ikke indgå i garantiordningen.

Vi er ikke medlem af Garantifonden. Det er gået op for os, og det er gået op for Home.

Chanda Sonne, tidl. kommunikationschef i Husejernes Forsikring

Den dårlige omtale kunne ikke falde på et mere uheldigt tidspunkt, for Husejernes Forsikring var tæt på at underskrive en officiel samarbejdsaftale med ejendomsmæglerkæden Home.

- Vi er ikke medlem af Garantifonden. Det er gået op for os, og det er gået op for Home, siger Chanda Sonne og fortsætter.

- Det er klart, at Home er interesseret i at stille deres kunder lige så godt som hos ethvert andet forsikringsselskab, påpeger hun.

Det lykkedes Chanda Sonne og direktøren for Husejernes Forsikring at overbevise Home og andre samarbejdspartnere om, at de arbejdede på en løsning, som snart skulle stille deres kunder mindst lige så godt som andre danske forsikringskunder.

- Efter at Home har givet os noget tid, så gælder det om at finde en løsning, der kan sidestilles med Garantifonden. Jeg var lige så overbevist som alle de andre i firmaet om, at selvfølgelig kom den løsning, for det sagde min direktør jo, at han ville få styr på, siger den tidligere kommunikationschef.

Det viste sig dog at være langt sværere, end Chanda Sonne havde forventet, så løsningen trak ud for firmaet og for kommunikationschefen. 

- I flere måneder havde jeg beroliget samarbejdspartnere og kunder med, at don't you worry, der kommer en løsning på den manglende garantiordning lige om lidt, så det skal I bare slet ikke tænke over, siger hun.

- Det hele kollapsede om ørerne på mig

Presset på Chanda Sonne voksede og kulminerede i nogle hektiske sidste dage i firmaet i sommeren 2014.

En dag blev Chanda Sonne kaldt ind på direktørens kontor. Ifølge Chanda Sonne fortalte direktør Jens Hansen, at Gable Insurance nu havde indgået en aftale på det internationale forsikringsmarked, som sikrer kunderne lige så godt, som hvis Gable Insurance og Husejernes Forsikring var medlem af Garantifonden.

- Da han så begynder at fortælle om detaljerne, så kan den glæde forsvinde igen. For den er slet ikke sidestillet med Garantifonden, konstaterer hun.

Til sidst står min krop af, og jeg kan faktisk ikke rigtig fungere fysisk.

Chanda Sonne, tidl. kommunikationschef i Husejernes Forsikring

Det viste sig, at den aftale, der er indgået, egentlig ikke sikrer kunderne ved tilfælde af konkurs, men kun reducerer risikoen for, at Gable Insurance skulle gå konkurs. For Chanda Sonne var det svært at se, hvordan de på nogen måde kunne bruge den aftale som en garanti over for kunder og samarbejdspartnere. Det ville være en grov vildledning af kunderne og en falsk tryghed, der først ville gå op for kunderne efter en eventuel konkurs.

- Det hele kollapsede bare om ørerne på mig. Jeg var så mast på det tidspunkt, så det var sådan nærmest som om, at jamen selvfølgelig står du og fortæller mig lige nu, at den faktisk ikke dækker det, vi lover, siger hun og tilføjer.

- Jeg fortæller min direktør, at det produkt, vi har fået her, det kan vi ikke bruge til noget. Enhver markedsføring af denne her løsning som en pendant til Garantifonden, det er falsk markedsføring.

Bortvist for at spille musik med sin far

Kort tid efter mødet på direktørens kontor sygemeldte Chanda Sonne sig.

- Til sidst står min krop af, og jeg kan faktisk ikke rigtig fungere fysisk. Min krop opfører sig som om, den løber maraton hele tiden, musklerne flekser, og jeg kan ikke sove. Så derfor går jeg til lægen og bliver så sygemeldt, husker hun. Se videoklip fra programmet nedenfor.

Efter nogle uger bliver Chanda Sonne bortvist fra virksomheden. Begrundelsen er, at hun har drevet andet erhverv ved siden af sit job hos Husejernes Forsikring. Chanda Sonne har i mange år spillet i band med sin far.

- Vi har bare dyrket det som en fritidsinteresse, og det havde jeg jo gjort i en fem eller seks år, før jeg bliver ansat hos Husejernes Forsikring. Det var aldrig nogen hemmelighed, men det blev jo så åbenbart lige pludselig til en rigtig god anledning til at komme af med mig.

- Det her andet erhverv var jo nu så modstridende med min kontrakt, at jeg derfor kunne blive bortvist med øjeblikkelig varsel, konkluderer hun med et uforstående udtryk i øjnene.

Husejernes Forsikring havde desuden fået oplysninger om, at Chanda Sonne spillede musik med sin far, mens hun var sygemeldt, så de mente slet ikke, hun var syg.

Husejernes Forsikring sender nyt misvisende kundemateriale ud

Efter Chanda Sonne var blevet bortvist, sendte Husejernes Forsikring alligevel et nyt markedsføringsmateriale på gaden. I de nye tilbud til kunderne står der, at der er indgået en aftale, som garanterer, at kunderne er "sikret lige så godt", som hvis Gable Insurance var medlem af Garantifonden. Se uddrag af materialet nedenfor og læs det hele her.

- Jeg græmmede mig helt vildt. Jeg tænkte, det kan I bare ikke gøre det der. I starten følte jeg måske også en skyldfølelse på en eller anden måde, erkender hun.

Chanda Sonne overvejede, om hun skulle lade det ligge og fokusere på selv at komme videre, men de mange følelser, der væltede op i hende, når hun tænkte tilbage på hele forløbet, gjorde det klart for hende, at hun var forpligtet til at gøre noget.

- Jeg kan ikke lægge bag mig, at en masse forbrugere i tusindetal bliver ført bag lyset, fastslår hun.

Mens Chanda Sonne overvejede, hvordan hun på bedste vis kunne dele sin unikke viden om falsk markedsføring med omverdenen, skete der en ny, dramatisk udvikling, hun aldrig havde forventet.

Den hemmelige kasse under bilen

En februarmorgen opdager Chanda Sonnes kæreste en sort genstand under bilen.

Hun er i det øjeblik klar over, at hun bliver systematisk fjernovervåget af sin tidligere arbejdsgiver. Hun havde kort tid forinden fået et tip om, at hun blev overvåget.

- Når du indgår i et arbejdsforhold, så er det også et tillidsforhold. Du tror ikke, når du bliver ansat i en virksomhed, at den foretager sig noget ulovligt. Og én ting var, at jeg var chokeret over, at jeg var blevet bortvist på den måde, jeg blev, men da jeg så opdager, at jeg bliver overvåget, så begynder jeg simpelthen at gå i panik, lyder det fra den tidligere kommunikationschef, der tilføjer.

- Ikke engang, når jeg er sygemeldt og efterfølgende bortvist, er jeg fri. Jeg nåede til et punkt, hvor jeg tænkte: ”Kommer jeg nogensinde ud af det her?”.

Det viste sig, at medejeren Morten Søgaard havde haft flere uenigheder med direktionen efter Chanda Sonnes bortvisning. Uenighederne kulminerede i syv skriftlige advarsler på én dag og en efterfølgende bortvisning.

Efter det dramatiske exit fra det firma, han selv var medejer af, fandt Morten Søgaard også en kasse med en magnetisk GPS under bilen. Efter at have pillet den første kasse af, gik der ikke lang tid, før han fandt en ny samme sted på undervognen.

Morten Søgaard og Chanda Sonne besluttede sig for, at de nu måtte handle på den viden, de sad inde med – en viden om overvågning, falsk markedsføring og uacceptabel skadesbehandling. En fortrolig og potentielt skadende viden for deres tidligere arbejdsplads. En viden, som – ifølge Chanda Sonne og Morten Søgaard – var en direkte årsag til overvågningen.

Næste skridt blev at politianmelde GPS-overvågningen. Både Chanda Sonne og Morten Søgaard var ikke i tvivl om, at skjult GPS-overvågning på deres private biler måtte være i strid med loven.

Men de blev begge chokerede, da de senere modtog et brev fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om, at efterforskningen var standset, da der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart”. Se uddrag nedenfor og læs hele brevet her.

- Jeg synes, det er helt absurd, at man bare kan få lov at overvåge. Hvad jeg gør i mit liv, i min fritid, det vedkommer kun mig, så derfor er det enormt krænkende, understreger Chanda Sonne.

Flere skuffelser

Politiets overraskende konklusion blev fulgt op af endnu en skuffelse for Chanda Sonne.

Næste skridt blev at få gjort bestyrelsen i Husejernes Forsikring opmærksom på det, Chanda Sonne og Morten Søgaard mente, var bevidst falsk markedsføring af kunderne. Ifølge Morten Søgaard vendte bestyrelsesformand, Jens Erik Christensen, aldrig tilbage på henvendelserne.

Bestyrelsesformanden er blevet forelagt anklagen om hans manglende reaktion på henvendelserne, men han har ikke ønsket at kommentere sagen til TV 2.

Chanda Sonne og Morten Søgaard valgte derfor at henvende sig til Finanstilsynets Whistleblower-ordning med deres viden om falsk markedsføring om den påståede garantifonds-løsning.

Men heller ikke Finanstilsynet virkede til at tage handling på opråbet fra de tidligere medarbejdere. I månederne efter henvendelsen hørte hverken Morten Søgaard eller Chanda Sonne mere fra tilsynet.

Definition af en Whistleblower

En whistleblower er en person, som informerer om kritisable eller ulovlige forhold i private virksomheder eller offentlige institutioner. Ofte har whistlebloweren fået sin viden gennem et ansættelsesforhold og tilsidesætter således sin loyalitetspligt ved at gøre opmærksom på kritisable forhold.

Whistleblowere befinder sig ofte i en juridisk gråzone mellem tavshedspligt over for en eventuel arbejdsgiver og et oplysningsansvar over for det øvrige samfund.

TV 2’s Whistleblower-ordning gør det muligt for kilder at henvende sig anonymt. Læs mere på whistleblower.tv2.dk.

Efter forgæves opråb til myndighederne valgte Chanda Sonne i juli 2015 at kontakte TV 2’s Whistleblower-ordning for at få sin viden frem i lyset.

Chanda Sonnes henvendelse har ledt til, at i alt 11 tidligere ansatte har fortalt TV 2 om kritisable forhold under deres ansættelse. Fire har valgt at stå frem og fortælle om, hvordan de har været med til at snyde kunder. TV 2 har desuden fundet frem til kunder, som ikke mener at have fået den dækning, de er berettigede til. Undervejs i TV 2’s research ender kunderne dog pludselig med at få fuldt medhold i deres oprindelige krav.

Endelig medhold

Tre måneder efter Chanda Sonnes henvendelse til TV 2 traf Finanstilsynet afgørelse i sagen om den påståede falske markedsføring. Tilsynet konkluderede, at Chanda Sonne og Morten Søgaard havde ret i deres tip. Husejernes Forsikring får på baggrund af whistleblower-henvendelsen to påtaler for vildledning af kunderne. Se uddrag af afgørelsen nedenfor.

Efter Finanstilsynet henvendte sig til Husejernes Forsikring, fjernede firmaet enhver henvisning til deres garantifondsløsning. Husejernes Forsikring afviser over for TV 2 at have handlet i ond tro, ligesom firmaet oplyser, at det var blevet advaret af den daværende kommunikationschef, før materialet blev offentliggjort.

På spørgsmålet om overvågning erkender Husejernes Forsikring til TV 2, at de står bag GPS-overvågningen af de tidligere medarbejdere, men mener, at det er sket på helt lovlig vis.

- Baggrunden for overvågningen var, at Husejernes Forsikring havde begrundet mistanke om, at de pågældende medarbejdere udførte opgaver i strid med deres ansættelseskontrakt, lyder det i svaret.

Men hvad mistanken går ud på, vil Husejernes Forsikring ikke ud med. Firmaet henviser til, at parterne i januar 2016 indgik et forlig, der er fortroligt for begge parter, og at Husejernes Forsikring derfor ikke kan kommentere sagen yderligere. I forligene fik Chanda Sonne og Morten Søgaard udbetalt en anseelig kompensation for det, de mente, var uberettigede bortvisninger.

I forhold til GPS-overvågningen har Chanda Sonne og Morten Søgaard klaget over politiets henlæggelse af sagen, og Statsadvokaten har afgjort, at sagen skal genoptages som en mulig overtrædelse af persondataloven.

Husejernes Forsikring afviser i et svar til TV 2 enhver form for snyd med dækning af kundernes skader. De understreger, at de som agentur ikke har interesse i at udbetale mindre beløb end det, kunden er berettiget til. Omkostningen for erstatningen hviler nemlig udelukkende på forsikringsselskabet Gable Insurance i Liechtenstein.

Efter Chanda Sonne valgte at gå til TV 2’s Whistleblower-ordning, har hun modtaget et brev fra Husejernes Forsikrings advokat. Her pointerer de, at Chanda Sonne har underskrevet en tavshedspligt i forbindelse med sin ansættelse. Hvis hun vil undgå en retssag skal hun derfor trække samtlige udtalelser til TV 2 tilbage. Se uddrag af advokatbrev nedenfor og læs det hele her.

- Havde jeg været alene, så var jeg nok blevet i den følelse, som jeg får, lige da jeg modtager brevet, så havde de måske fået deres vilje. Så kunne jeg ikke stå imod presset, erkender hun.

Men Chanda Sonne var ikke alene om at modtage advokatbrevet. Tre andre tidligere medarbejdere har modtaget enslydende breve. Ingen af dem har dog ønsket at trække deres udtalelser tilbage. De mener, at deres opråb har en så tungtvejende samfundsmæssig interesse, at det tilsidesætter tavshedspligten.

Whistleblowere: Derfor står vi frem

Chanda Sonne

Chanda Sonne

28-årige Chanda Sonne er tidligere kommunikationschef i Husejernes Forsikring.

Hun arbejder i dag som projektansvarlig i privat virksomhed.

- Jeg har en viden, som skal ud. Jeg kan ikke lægge bag mig at flere tusinde kunder bliver ført bag lyset.

Foto: TV 2

Pernille Olsen

Pernille Olsen

31-årige Pernille Olsen er tidligere ansvarlig for policeafdelingen i Husejernes Forsikring.

Hun er i dag sygemeldt efter at have gennemgået en større operation.

- Jeg føler ikke, jeg gør noget forkert ved at stille mig frem, selvom jeg har skrevet under på en tavshedspligt, da jeg blev ansat. Man bør kunne stole på sit forsikringsselskab, men det kan man ikke i det her tilfælde.

Foto: TV 2

Morten Søgaard

Morten Søgaard

37-årige Morten Søgaard er tidligere medejer af Husejernes Forsikring og havde officielt titel af slagschef og var ansvarlig for firmaets ’tæskehold’.

Han er i dag helt ude af firmaet og arbejder som selvstændig.

- Jeg stiller mig frem, for når man ligefrem laver løgnehistorier og kører mod etiske regler og lovgivning, så vil jeg ikke være med længere. Jeg startede med at prøve at tage den internt ved at hive fat i vores bestyrelse, men jeg hørte aldrig tilbage fra dem.

Foto: TV 2

Nanna Rambøl

Nanna Rambøl

31-årige Nanna Rambøl er tidligere skadeschef i Husejernes Forsikring, hvor hun blev ansat som nyuddanet jurist.

Hun arbejder i dag i et andet forsikringsselskab.

- Jeg havde ingen erfaring med forsikringsarbejde, da jeg blev ansat. Det er let at arbejde, så længe du tror på det. Så længe du tror, du gør det rigtige. Men der kom en erkendelsesfase, hvor man begyndte at tvivle på, om de retningslinjer, du fik fra direktionen, var korrekte. Af skade bliver man klog, og med den viden, jeg har i dag, kan jeg se, at jeg har været med til at snyde kunder.

Foto: TV 2

En tragisk drejning i sagen

I påsken 2016 døde direktøren for Husejernes Forsikring, Jens Hansen, af naturlige årsager. Bestyrelsesformand Jens Erik Christensen er derfor indtrådt som fungerende direktør.

Jens Hansen var inden sin pludselige død blevet forelagt kritikken fra kunder og tidligere medarbejdere, men han ønskede ikke at stille op til et interview. Han valgte i stedet at kommentere på kritikken skriftligt. Uddrag fra disse svar er vist her i artiklen.

For Chanda Sonne kom meldingen om sin tidligere chefs pludselige død som et chok, men hun var alligevel ikke i tvivl om, hvorvidt hun skulle stille sig frem med sin viden.

- Det er jo forfærdeligt tragisk det, der er sket. Det har givet nogle overvejelser for mig i forhold til, hvad man bør gøre. Men på den anden side er det også meget vigtigt for mig, at det her bliver taget op. Jeg tror jo sådan set, at det er til stor nytte både for Husejernes Forsikring selv og selvfølgelig også for kunderne fremtidigt – det er klart. Så jeg håber, at Husejernes Forsikring fremtidigt vil lade være med at snyde deres kunder.

Husejernes Forsikring valgte i maj 2016 at gå rettens vej for at få begæret fogedforbud mod dokumentarprogrammets brug af udtalelser fra de tidligere medarbejdere.

Byretten i København fandt dog, at temaerne, som de tidligere ansatte står frem med, har en betydelig, offentlig interesse. TV 2 må derfor gerne bringe udtalelserne på trods af, at de tidligere ansatte har underskrevet en tavshedspligt i deres ansættelseskontrakter.

Under retssagen kom det desuden frem, at det ikke kun er Chanda Sonne og Morten Søgaard, som er blevet overvåget i skjul. Den tidligere skadeschef Nanna Rambøl har også været overvåget med skjulte GPS’er under sin private bil. Ifølge Husejernes Forsikring er der dog ingen nuværende medarbejdere, som bliver overvåget.

- Det har været en sej kamp, det her, men jeg havde en viden, der skulle ud, slutter Chanda Sonne.

Husejernes Forsikring har i dag mere end 60 ansatte og skønsmæssigt over 15.000 kunder.

Her nedenfor kan du læse, hvad Chanda Sonne svarede på seernes spørgsmål efter programmet:

'Whistleblower – Forsikringer med beskidte metoder’ vises torsdag d. 19. marts kl. 20.00 på TV 2 - se snigpremieren lige nu på TV 2 Play