Samfund

Efter 83 år: Hitler frataget sit æresborgerskab i byen Vedbæk

Hitler og andre fremtrædende nazister. Hugo Jaeger—Time & Life Pictures/Getty Images / Hugo Jaeger—Time & Life Pictures/Getty Images

Den nordtyske by Vedbæk har efter 83 år frataget Adolf Hitler hans æresborgerskab.

Kommunerådet i den nordtyske by Vedbæk - også kaldet Wittbek på tysk - vil på et møde 2. juni officielt fratage Adolf Hitler hans æresborgerskab.

Der skulle dermed gå 83 år efter nazisternes magtovertagelse i 1933, før kommunen fik taget endelig afstand til Hitlers gerninger før og under 2. Verdenskrig. Det skriver Flensborg Avis.

Det er heller ikke borgmesteren eller selve kommunerådet i Vedbæk, som har taget initiativ til at fjerne Hitler fra listen over æresborgere. Først efter gentagne henvendelser fra den landsdækkende og tværpolitiske forening ”Gegen Vergessen. Für Demokratie” tog kommunen affære.

Så efter massiv kritik fra foreningen og borgere i lokalområdet gik Vedbæks borgmester Johannes H. Jürgensen med til at fratage den tyske diktator den tvivlsomme hæderstitel.

At østrigskfødte Adolf Hitler overhovedet tog imod tilbuddet om at blive æresborger i den nordtyske kommune skyldes angiveligt, at borgerne i Vedbæk tilsyneladende var særligt begejst­rede for ”føreren” og hans parti, NSDAP.

Ved de sidste fem demokratiske valg i slutningen af 1920’erne og indtil begyndelsen af 1933 har hver eneste af de stemmeberettigede borgere i Vedbæk stemt på NSDAP, der dermed fik 100 procent opbakning – i hvert fald ifølge stemmesedlen.