Samfund

'Grotesk' regel kan tvinge kinesisk familie ud af landet: - Hul i hovedet

Fanøs borgmester kalder Udlændingestyrelsens regler for groteske, efter en af øens familier nu kan blive tvunget til at forlade landet.

”Hul i hovedet.”

Sådan betegner Fanøs borgmester, Erik Nørby, Udlændingestyrelsens regler for opholds- og arbejdstilladelse, efter en kinesisk familie nu trues med udvisning, selvom de forsørger sig selv og umiddelbart lever op til kravene.

Wang Zhao har fået forbud mod at fortsætte sit arbejde på den sushi-restaurant, som han har været bestyrer af siden 2013, og hans opholdstilladelse udløber nu til september. 

Det betyder, at Wang Zhaos chef og samarbejdspartner – indehaveren af Nørby Kro – nu midlertidigt har lukket sushirestauranten, mens Udlændingenævntet behandler familien Zhaos anke.

Erik Nørby mener, at det vil være svært for enhver forretningsdrivende på øen at have en jævn indkomst på øen, der lever af turismen.

Hul i hovedet

Hvis ikke Udlændingenævnet ændrer beslutningen, så vil det ikke alene gå ud over familien Zhao, det vil også betyde, at øen taber arbejdspladser og omsætning.

Derfor appellerer Erik Nørby til, at man ændrer reglerne, så de også tilgodeser de indvandrere, der gør sig forhåbninger om at tjene sine penge i turistbranchen.

- Vi synes, det er en hul-i-hovedet lovgivning. Det er ikke første gang, vi har oplevet det her. Vi kan godt tiltrække gode folk, men så er det lidt grotesk, at folk, der gerne vil arbejde i turistindustrien ikke kan komme til Danmark, fordi reglerne er så stive. 

TV 2 følger op på sagen fra Fanø onsdag, hvor vi besøger både familien Zhao og Fanøs borgmester.

Korrigering

I TV 2s dækning af den kinesiske familie på Fanø har der fremgået nogle upræcisheder (se herunder) – de er rettet til.

I 2012 og 2013 levede familien Wang ikke op til myndighedernes krav om at tjene minimum 375.000 kroner om året.Men siden begyndelsen af 2014 har familien haft en indtægt over beløbsgrænsen og har dermed klaret sig selv.

Der er ikke tale om en udvisning. Wang har stadig opholdstilladelse, men hans arbejdstilladelse er inddraget. Så han må gerne blive her indtil videre – men han må ikke arbejde.

Begrundelsen for inddragelsen af arbejdstilladelsen er, at i 2014 har en del af hans løn er blevet udbetalt som bonus. Det har altså ikke noget at gøre med, at udbetalingen ikke er ligeligt fordelt over året.

Det er ikke Udlændingestyrelsen, men SIRI ( Styrelsen for International Rekruttering og integration), der har truffet beslutningen.