Samfund

Bøvlet bonus koster arbejdstilladelsen: - Jeg er lige blevet far og har købt hus

Den kinesiske mand, Wang Zhao, får inddraget sin arbejdstilladelse, fordi en del af hans løn bliver udbetalt som bonus.

Et kinesisk ægtepar med fast job og løn kan ikke få permanent opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, selvom deres årlige indtjening lever op til kravene.

Wang Zhao har siden 2013 drevet en sushirestaurant på Fanø og haft en årlig indkomst, der lever op til lovens krav.

Men da omsætningen i restauranten er sæsonbestemt, blev en del af Wang Zhaos løn udbetalt som en bonus, og det levede ikke op til reglerne - derfor har han i det sidste halvandet år fået lønnen udbetalt månedligt. Wang Zhao og hans kone har boet i Danmark i ni år.

- Det gør mig ked af det, og det medfører store problemer for mig og min familie. Vi har lige fået vores første barn i april, og nu har jeg ikke noget job og ikke nogen indkomst. Vi vil meget gerne bo og arbejde her på Fanø. Jeg aner ikke, hvad der skal ske med os nu, siger Wang Zhao til TV 2.

Hvad gør du, hvis du ikke kan få forlænget din arbejdstilladelse?

- Måske vi må rejse tilbage til Kina, men det bliver ikke nemt for os. Vi har lige købt hus her, så det kræver meget, hvis vi pludselig skal rejse hjem til Kina.

4500 har skrevet under

Borgmesteren på Fanø, Erik Nørreby (V), står uforstående overfor Udlændingestyrelsens afgørelse. Han kalder sagen grotesk:

- Vi presser på alt det vi kan politisk for at få denne tåbelige afgørelse omgjort. Det virker fuldstændig grotesk, at man på årsbasis opfylder kravene, men fordi man får udbetalt lønnen på en bestemt måde, så skal man udvises til september. Det giver overhovedet ingen mening. I min optik er en årsløn vel en årsløn.

Sagen om det kinesiske par har allerede fået adskillige danskere op af stolen, og i skrivende stund har knap 4500 danskere vist deres støtte i en underskriftsindsamling for, at Wang Zhao og hans familie får lov til at blive i Danmark.

Det er Frej Kofoed Petersen, som er formand for KU på Fanø, der har startet underskriftindsamlingen:

- Det er fint, at man skal tjene 375.000 kr. om året, så man kan forsørge sig selv. Men vi bor på Fanø, hvor vi lever af turister. Man tjener rigtig mange penge om sommeren, og så står det stille om vinteren. Det rammer sådan en som Wang, som har bosat sig på Fanø. Det synes jeg er forkert, siger han til TV 2.

I TV 2s dækning af den kinesiske familie på Fanø har der fremgået nogle upræcisheder (se herunder) – de er rettet til.

I 2012 og 2013 levede familien Wang ikke op til myndighedernes krav om at tjene minimum 375.000 kroner om året.Men siden begyndelsen af 2014 har familien haft en indtægt over beløbsgrænsen og har dermed klaret sig selv.

Der er ikke tale om en udvisning. Wang har stadig opholdstilladelse, men hans arbejdstilladelse er inddraget. Så han må gerne blive her indtil videre – men han må ikke arbejde.

Begrundelsen for inddragelsen af arbejdstilladelsen er, at i 2014 har en del af hans løn er blevet udbetalt som bonus. Det har altså ikke noget at gøre med, at udbetalingen ikke er ligeligt fordelt over året.

Det er ikke Udlændingestyrelsen, men SIRI (Styrelsen for International Rekruttering og integration), der har truffet beslutningen.