Samfund

Krav om lommepenge giver færre au pair-piger i Danmark

Selv om antallet af opholdstilladelser til au pairer er faldet, mener FOA, at ordningen fortsat bør forbedres.

I 2014 bestemte et flertal i Folketinget, at personer, der kommer til Danmark for at arbejde som au pair, blandt andet skulle have flere penge på lommen.

Siden er antallet af kvinder, der får opholdstilladelse som au pair faldet. Men kvinder bør stadig få forbedrede rettigheder, mener man i fagforbundet FOA, der blandt andet er medstifter af et netværk for au pairer i Danmark.

- Vi anerkender de forbedringer, der skete sidste år. Men for os er det lange perspektiv, at ordningen bliver så normal som muligt målt på andre arbejdsmarkeder, siger forhandlingschef i FOA Jakob Bang.

Ændringerne i au pair-ordningen betyder blandt andet, at au pairer nu skal have 4000 kroner i månedlige lommepenge.

- Ingen menneskeret at have en au pair

Samtidig viser tal fra Udlændingeministeriet i marts, at antallet af opholdstilladelser til au pairer er faldet, siden loven blev ændret.

1623 opholdstilladelser blev der givet til au pairer i alt i 2015, mens tallet lå på 1908 i 2014.

Men det faldende antal au pairer er ikke noget, man anser som et problem i FOA.

- Det er muligvis rigtigt, at det har ført til, at nogle familier tænker, det har vi ikke råd til. Men det er jo ikke en menneskeret at have en au pair. Så må man jo betale prisen for den vare, man køber, og den er i forvejen for lav, siger Jakob Bang.

For lave lønninger

Det centrale problem er ifølge FOA, at lønningerne for au pairer fortsat er for lave, og at rettighederne blandt andet omkring graviditet ikke er gode nok.

- Vi tror ikke, at et forbud lige nu vil hjælpe noget som helst. Små løbende forbedringer er vores politik, siger Jakob Bang.

Tirsdag har den katolske hjælpeorganisation Caritas, der også er med i netværket for au pairer i Danmark, også udtalt, at au pair-ordningen skal forbedres, hvis det da ikke er muligt helt at skrotte den.

Står det til Caritas, skal den nuværende aldersgrænse på 30 år også sænkes til 25 år, så ordningen i højere grad bliver et tilbud til unge kvinder. Yderligere skal kvinderne sikres to faste ugentlige fridage mod i dag halvanden fridag.

I FOA er man enige med Caritas i alle punkter med undtagelse af den sænkede aldersgrænse.