Samfund

19-årig frikendt i voldtægtssag efter teknisk fejl: Alle min datters venner har vendt hende ryggen

En teknisk fejl betød, at manden, der var tiltalt for voldtægt af Kim Gullits' 14-årige datter, blev frikendt.

En 19-årig mand kunne 4. maj ånde lettet op, da Retten i Næstved frikendte ham i en sag, hvor han var tiltalt for at have voldtaget en 14-årig pige bag en låst dør til en fest i Dianalund i december i fjor.

Derimod har sagen både resulteret i røde ører hos Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og store konsekvenser for den 14-årige pige og hendes familie.

En ganske alvorlig fodfejl betød nemlig, at den 19-årige mand blev frikendt uden Retten i Næstved nogensinde fik lejlighed til at tage stilling til, hvorvidt pigen rent faktisk blev voldtaget.

På grund af procedurefejlen vurderede retten kun, hvorvidt pigen havde været så beruset, at hun var ude af stand til at modsætte sig at have sex med den 19-årige.

Både politikere og juraeksperter kalder sagen absurd i betragtning af, at en potentiel voldtægtsforbryder får lov til at gå ustraffet fra et overgreb på et barn.

Stemplet og hængt ud

Pigens far, Kim Gullits, forholder sig først og fremmest til de konsekvenser fejlen har fået for hans datter og resten af familien.

- Jeg er sur, og jeg er skuffet, og jeg er vred. Mest af hensyn til min datter, som lider under de her ting i dag. Hun har det ikke sjovt. Det har fået virkelig mange både fysiske og psykiske konsekvenser. Alle hendes venner har vendt hende ryggen, vi som familie er blevet stemplet og hængt ud i hele området som værende lystløgnere, fordi ”nåh, ja, manden er jo frikendt".

Ifølge Kim Gullits’ datter blev hun under en fest mellem 12. og 13. december i fjor tvunget ned på en seng, fik revet tøjet af og blev voldtaget, selv om hun skreg. Ifølge den 19-årige var samlejet frivilligt.

Hvem der taler sandt, tog retten dog ikke stilling til. Ifølge pigens bistandsadvokat og professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet, Eva Smith, betød en juridisk fodfejl fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nemlig, at Retten i Næstved alene tog stilling til, om pigen var så beruset, at hun var "ude af stand til at modsætte sig handlingen".

- Der er ingen, der forstår, at han er frikendt på grund af en teknisk fejl, og fordi Anklagemyndigheden og retten faktisk slet ikke har vurderet, om han har voldtaget hende eller ej. De har slet ikke behandlet det spørgsmål, fordi de har benyttet en forkert paragraf, siger Kim Gullits.

Formel frifindelse

Den 14-årige piges bistandsadvokat, Birgit Thrusholm, har kaldt sagen for ”tragisk for alle parter”.

- Anklagemyndigheden får desværre ikke lavet anklageskriftet godt nok, og så sker der en formel frifindelse, sagde hun efter umiddelbart efter frifindelsen den 4. maj.

Hos advokaturchefen hos Anklagemyndigheden afviser man til trods for kritkken, at der skulle være sket en fejl. I stedet forklarer man frifindelsen med, at pigen ændrede forklaring under retssagen. 

- Der er ikke sket en fejl fra vores side. Tiltalen er rejst på baggrund af de oplysninger, vi havde inden sagen. På det tidspunkt var der ikke nogen forklaringer om, at pigen havde råbt op og bedt om hjælp, siger Jeanette Wincentz Andersen, der selv har udfærdiget det anklageskrift, som sagen handler om.

Sker hyppigt

Men fejl er langt fra noget sjældent syn i anklageskrifter, og forsvarsadvokater er ikke sene til at udnytte dem til egen fordel.

Det forklarer Michael Juul Eriksen, der ud over at være forsvarsadvokat, selv underviser i at finde anklagemyndighedens fejl.

- Det sker hyppigt, at folk enten bliver frifundet eller får en mildere dom på grund af problemer med anklageskriftet, forklarer han.

Må ikke ske

Og intet tyder på, at den 14-årige pige eller hendes familie får mulighed for at få oprejsning i sagen, da de hverken kan anke eller rejse en ny sag mod den 19-årige mand.

Derfor appellerer Kim Gullits til at, man gør, hvad man kan for at forhindre tilsvarende sager fremover.

- Jeg har det ikke særlig godt med det. Også af hensyn til andre piger, som vil blive udsat for voldtægt i fremtiden. Det må ikke ske, siger Kim Gullits.