Forældre til autistbørn tager på kursus: I dag har vi lært at forstå Jacob

Det kan være en vanskelig opgave at være forældre til et barn med autisme, men såkaldte forældrekurser skal lære forældre at forstå deres børn.

Der sidder fire forældrepar i lokalet og ser videoer med deres egne børn. Nogle gange trækker de på smilebåndet – andre gange ryster de på hovedet.

Alle har de erfaringer med at være magtesløse over for det barn, der står og skriger foran dem, eller som de ikke kan nå.

- Nogle gange bliver han helt desperat og slår hovedet ned i gulvet og er meget meget ked af det, siger Jan Madsen, der er far til Magne, som er autist.

Dorte Madsen har oplevet, hvordan folk kigger, når hendes søn går amok.

- Man føler folk kigger og tænker, hvorfor opdrager de ikke det barn bedre, siger hun.

Derfor har de alle meldt sig til et forældrekursus, som Odense Kommune tilbyder. Kurset er oprindeligt udviklet i Storbritannien og går ud på, at forældrene skal lære at forstå, hvorfor deres barn, reagerer som det gør – og ikke mindst, hvordan de skal takle autistbarnet.

Kurset hedder Early Bird og strækker sig over cirka tre måneder. Det består af gruppelektioner for forældre og individuelle besøg.

Odense Kommune var det første sted i landet, der blev certificeret til undervise i Early Bird-kurset og samarbejder med de med seks andre fynske kommuner; Nyborg, Kerteminde, Assens, Nordfyn, Langeland og Ærø om at hjælpe familierne med at forstå deres børn og få dagligdagen til at fungere.

I Danmark har over 300 familier gennemført Early Bird-kurset, der også findes i blandt andet Herning, Ringkøbing, Esbjerg, Aalborg, Åbybro, Haderslev, Århus, Middelfart, Roskilde, Glostrup, Solrød, Køge og Nykøbing Sjælland.

Michelle Taylor, der er mor til fire årige autistiske Jacob har gennemført forældrekurset og kan tydeligt mærke forskellen.

- Før var der en masse frustration. Vi kørte hinanden op og blev meget frustrerede. I dag har vi lært at forstå Jacob. Vi har fået struktur på hverdagen, så han kan overskue, hvad han skal. Det har givet meget mere ro. Det er faktisk ligesom at lære sit barn at kende på ny, siger Michelle Taylor.

14.000 familier har gennemgået Early Bird kurset på verdensplan.