Samfund

Råbende forældre presser børn - og der bliver flere af dem

Tidligere landsholdsspiller og DBU sætter nu fokus på forældrene på sidelinjen. En opgørelse viser nemlig, at forældrenes opførsel er blevet værre.

Kampagnen ’Husk respekten – også på sidelinjen’ sætter fokus på forældrenes rolle på sidelinjen. Undersøgelsen med 1071 fodbolddommere viser nemlig, at 20 procent mener, at forældrenes opførsel er blevet værre.

Det er rimelig ligetil – fodbold skal være sjovt for børnene, og der skal være en god tone.

Martin Jørgensen, tidligere landsholdsspiller. 

I undersøgelsen angiver dommere, at det primært handler om tilråb fra forældrene, der går på spillernes udseende og deres fodboldevner, hvor forældrene eksempelvis nedgør spillere, der er usikre.

- Vi har startet kampagnen på opfordring fra både dommerne og andre rundt om fodbolden, fordi der engang imellem er nogle, der glemmer det med respekten på sidelinjen, siger Bent Clausen, der er næstformand i DBU og tilføjer:

- Vi vil gerne have at forældrene skal være gode rollemodeller. Det er et fælles ansvar.

Martin Jørgensen: Det værste er, når forældrene råber

Da tidligere landsholdsspiller Martin Jørgensen sidste år valgte at træne et U14-hold i AGF, besluttede han sig hurtigt for, at reglerne for forældrenes opførsel skulle være klare: Forældrene måtte gerne deltage ved kampene, men den eneste, der råbte af spillerne, det var træneren.

- Det er rimelig ligetil – fodbold skal være sjovt for børnene, og der skal være en god tone. Det værste er, når forældrene står og råber af børnene og dommeren, siger Martin Jørgensen.

- Forældrenes råb kan jo betyde, at børnene bliver presset, og samtidig kan jeg inden kampen have bedt børnene om noget bestemt, og hvis så forældrene råber det modsatte, så er det svært for børnene.

Det var derfor heller ikke nogen svær beslutning, da Martin Jørgensen sagde ja til at lave en kampagne med DBU, der netop havde fokus på forældrenes opførsel.

- Det vil altid betyde mere, når det er ens far eller mor, der står og råber. Sådan er det, og derfor skal kurven på de 20 procent også knækkes nu, siger Martin Jørgensen.

Forældre gør børn en kæmpe bjørnetjeneste

Hos Danske Fodbolddommere er formanden glad for, at der kommer fokus på problemet. Han mener dog ikke, at der er et problem for dommerne, men at det er børnene det går ud over.

- Hvis man skal lykkes med kampagnen, så skal man ikke tænke på dommerne, men nærmere på, at det er ødelæggende for det sportslige - og ikke mindst for børnene.

- Jeg har også oplevet, at børnene bliver rigtig kede af det, fordi de skal leve op til forældrenes krav. Det er frygtelig misforstået, at forældrenes indblanding hjælper. Det gør verdens sjoveste spil til en dårlig oplevelse. Og det er dét forældrene skal forstå, siger Tore Østergaard, der er formand for Danske Fodbolddommere.

Vi har taget konsekvensen og sagt, at forældre ikke må deltage i træningerne efter U8.

Thomas Zacho, træner for U9-drenge i Brøndby.

Hos Danske Fodbolddommere opfordrer man alle danske fodboldklubber til at lave et regelsæt, der støtter op om fairplay på sidelinjen, så det ikke bliver dommeren, der skal involveres i sager med forældre.

- Dommeren skal altid forsøge at holde sig ude af konflikter. Vi siger, at dommerne skal gå ud og snakke med hjemmeholdets træner, hvis det er meget slemt - og altså ikke henvende sig til forældrene. Det er hjemmeholdet, der har ansvaret, siger Tore Østergaard og tilføjer:

- Det er vigtigt, at klubberne fortæller forældrene, at når de råber af børnene, så gør de dem en kæmpe bjørnetjeneste.

Vi skal opdrage forældrene

Undersøgelsen viser desuden, at problemet er størst omkring ungdomsholdene. Derfor har man i Brøndby IF taget en række forholdsregler, der skal ”opdrage forældrene”.

- Der er klart et generelt problem med forældre, der er meget højtråbende. Det bliver blandt andet et problem, fordi børnene kan blive i tvivl om, hvem træneren egentligt er, når der er fem forældre, der står og råber ind på banen, fortæller Thomas Zacho, der er træner for U9-drenge i Brøndby.

- Det er godt, at der kommer fokus på problemet, og det er også vigtigt, at klubberne håndterer det. I Brøndby har vi taget konsekvensen og sagt, at forældre ikke må deltage i træningerne efter U8. Det har vi gjort, så børnene kan fokusere på træningen og ikke på, hvad mor og far mener er rigtigt. De er selvfølgelig altid velkommen til kampene, tilføjer træneren.

Afstemning

Har du oplevet forældre, der opførte sig upassende til et sportsarrangement?

Se et udsnit fra DBU's kommende kampagne øverst i artiklen.