Vindmølleforening kritiserer regeringen: Det er ren teaterforestilling

Regeringen har gang i en teaterforestilling, når den vil droppe planerne om fem kystnære vindmølleparker, mener Danmarks Vindmølleforening.

Det er helt forkert og en ren teaterforestilling, at regeringen vil droppe planerne om at opføre fem kystnære vindmølleparker i Danmark. 

Det mener formanden for Danmarks Vindmølleforening, Asbjørn Bjerre, som langt fra kan se fornuften i regeringens ønske.

- Vi skal have masser af vindkraft i fremtiden, og det, man opnĂĄr nu, er kun, at man fĂĄr nogle besparelser i denne regerings levetid, og sĂĄ fĂĄr man nogle større omkostninger til investeringer om ganske fĂĄ ĂĄr. Det er en teaterforestilling, der er gang i, siger Asbjørn Bjerre til TV 2. 

Politikerne bryder aftale

Beslutningen om at opføre vindmølleparkerne er en del af Energiaftalen fra 2012, hvor alle partier i det daværende Folketing undtagen Liberal Alliance blev enige om, at der i 2020 skal være opstillet 450 MW kystnære havvindmøller.

Regeringen vil nu afskaffe PSO-afgiften og for at kunne finansiere denne manøvre, lægger regeringen op til blandt andet at skrotte aftalen om at opføre i alt fem vindmølleparker, som skulle have været opsat to steder i Vesterhavet, ud for kysten ved Sæby, ud for den bornholmske kyst og i SmĂĄlandsfarvandet.

Ifølge Asbjørn Bjerre duer det ikke, hvis politikerne render fra aftalen. 

- Det er utroligt, hvis det lykkedes at bilde befolkningen ind, at der er tale om besparelser. Det, der sker, er, at man udskyder nogle nødvendige investeringer. Alle økonomer er jo enige om, at det bliver dyrere, hvis man venter. Den billigste mĂĄde at fĂĄ den grønne omstilling gennemført pĂĄ er et roligt forløb, hvor man kan stole pĂĄ energiaftalerne. Man kan diskutere, hvad der skal ske efter 2020, men det, der er besluttet nu, skal naturligvis gennemføres, fastslĂĄr han. 

Minister afviser aftalebrud

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) afviste fredag, hvor han sammen med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterede regeringens planer, at regeringen løber fra en aftale. Det handler om økonomi, understregede ministeren pĂĄ et pressemøde.

- NĂĄr man indgĂĄr en aftale, uanset hvor det er, sĂĄ er det bĂĄde en aftale, der handler om nogle elementer - man gerne vil sætte i gang for eksempel havvindmøller. Men der er ogsĂĄ en økonomi, der følger med. Og nĂĄr man kigger pĂĄ økonomien, sĂĄ mĂĄ man bare konstatere, at økonomien i aftalen er skredet, lød det fra Lars Chr. Lilleholt.

På kortet nedenfor kan du se, hvor de fem vindmølleparker skulle opføres.