Samfund

Pinse og sporarbejde: Der bliver kæmpe tryk på vejene i dag

Fredag mellem 14 og 21 bliver biltrafikken tættest, og godt vejr kan skabe nyt pres mandag aften. Hos DSB er der togbusser hele pinsen.

Når danskerne får fri i dag, så er der rigtig mange, der tager en tur på pinseferie. Og det kan mærkes på trafikken.

- Vi forventer mange biler på vejene. Det bliver mest pres på i retning fra København og vestpå, fordi der fredag eftermiddag kommer en kombination af myldretrafik, hvor folk skal hjem fra arbejde, og så ferietrafik.

- Dertil kommer så, at vi forventer nogle flere biler på vejene end normalt, fordi DSB og Bane Danmark er i gang med de omfattende sporarbejder. Vores erfaring fra Kristi himmelfartsferien er, at der er mange, der fravælger en tur med togbussen, og tager bilen i stedet for, fortæller Mette Nedergaard, der er vagthavende i Vejdirektoratet, til TV 2.

Togbusser hele pinsen

DSB har nemlig stadig problemer med at køre tog mellem Odense og Nyborg, hvor passagererne bliver kørt i togbusser.

I løbet af fredag kører der et enkelt IntercityLyntog i timen mellem Odense og Nyborg. Det er altså et tog, man kan blive siddende i hele vejen fra Sjælland til Jylland. Alle andre tog erstattes af togbusser på strækningen mellem Odense og Nyborg.

Fra fredag aften klokken 22 og resten af pinsen (det vil sige til klokken 02 om natten mellem mandag - anden pinsedag - og tirsdag) kører der slet ingen tog på strækningen, og alle passagerer skal køre med togbusser, oplyser DSB Trafikservice.

Værst fredag - og måske mandag aften

Vejdirektoratet forudser, at den tætteste trafik kan forventes fredag mellem 14 og 21, når mange skal afsted på ferie. Hverken pinsedagene eller hjemrejsedagen mandag forventes at blive lige så tæt, fordi hjemrejsetrafikken bliver fordelt ud over længere tid.

Det kan dog ændre sig, hvis vejret bliver godt og folk tøver med at tage hjem fra ferien. Så kan mandag aften (anden pinsedag) og tirsdag morgen også få tæt trafik.

- Fredag mellem 14 og 21 bliver det eneste tidspunkt, hvor vi i øjeblikket forventer risiko for øget kø og længere rejsetid. Mandag, når folk skal hjem igen fra pinseferie, forventer vi ikke problemer, sådan som vejrudsigten ser ud lige nu. Når vejret ikke er så godt, så tager folk hjem fra ferie fordelt over hele mandagen. Hvis vejret derimod bliver supergodt, så venter mange til mandag aften eller tirsdag morgen med at køre hjem, og så kan der opstå nogle forsinkelser.

Her er trafikken tættest

- I selve pinseferien forventer vi en del trafik lørdag, når folk skal ud og handle ind. Men det bliver i byerne, ikke på motorvejene, fortæller Mette Nedergaard.

Vejdirektoratet kan allerede nu udpege de steder, hvor der bliver mest tryk på fredag eftermiddag og aften (se kortet):

- Vi forventer flest biler på Køge Bugt motorvejen i sydgående retning, på den fynske motorvej mod Jylland, på den østjyske motorvej omkring trekantsområdet og ved Aarhus. Og så er det på Sydmotorvejen og den sønderjyske motorvej med retning mod Tyskland.

Der er større vejarbejder to steder i landet. På Køge Bugtmotorvejen, hvor der er 80 kilometers hastighedsbegrænsning, og på Djurslandsmotorvejen ved Rønde, hvor man det meste af pinsen kun kan køre i den ene retning.

- Det er jo ikke noget nyt, at der er vejarbejde på Køge Bugtmotorvejen, så det tror jeg folk har vænnet sig til, siger Mette Nedergaard.

Tommerup og Rødby

For DSB er det altoverskyggende problemsted banestrækningen mellem Odense og Nyborg, hvor en meget stor del af pinsens trafik skal igennem.

Der er dog også et par andre steder, hvor der kan komme forsinkelser. Det gælder regionaltoget mellem Odense og Fredericia, hvor der indtil fredag aften kører togbus på strækningen mellem Odense og Tommerup.

Og så er det togdriften til Lolland-Falster og forbindelsen til Tyskland via Rødby havn. Togene kører stadig mellem København og Rødby, men på grund af sporarbejde kører de via Køge i stedet for via Ringsted, og det giver ændrede rejsetider.

(Se løbende opdateringer og ændringer i køreplaner HER).

"Hold nu afstand"

Hos Vejdirektoratet erkender man dog, at det trods alle erfaringer og prognoser er umuligt at fortælle, hvor der bliver mest kø og ventetid i trafikken:

-De værste kødannelser skyldes jo ikke nødvendigvis de mange biler på vejene. De skyldes jo ofte uheld, når to biler kører op i hinanden eller der bliver tabt en sofa på vejbanen. Det kan vi ikke gøre meget ved – bortset fra at gentage det gamle råd om at holde afstand til den forankørende bil, så der ikke kommer så mange uheld, siger vagthavende Mette Nedergaard.

(Se flere detaljer på Vejdirektoratets hjemmeside: Forventninger til pinsetrafikken)