Samfund

Kystbeboere jubler over skrotning af vindmøllepark

Det falder i god jord hos kystbeboere ved Vesterhavet og i Sæby, at regeringen lægger op til at droppe planerne om havvindmølleparker.

Solen ser ud til at skinne ekstra meget på kystbeboere ved danske kyster fredag. Det vækker i hvert fald stor glæde både ved Vesterhavet og i Sæby, at regeringen vil droppe planerne om at opføre vindmølleparker fem steder i landet.

Ved kysterne jublede nemlig langt fra alle beboere over udsigten til hvide vindmøller i horisonten. Det fortæller formand Ellen Marie Vestergaard for Søndervig Beboerforening, som kunne se frem til en havvindmøllepark ved Vesterhav Syd.

PSO-afgiften

  • PSO-afgiften (Public Service Obligations-afgiften) blev indført 1998 som en ekstra afgift på elregningen i forbindelse med en aftale om liberalisering af energimarkederne.
  • Indtægterne fra afgiften bliver givet som et statsligt tilskud til danske producenter af vedvarende energi.
  • De vedvarende energiproducenter såsom sol- og vindenergi modtager derfor et statsligt tilskud, der finansieres igennem PSO-afgiften.
  • PSO'ens størrelse afhænger af prisen på el. Når elprisen falder 2 øre, stiger afgiften 1 øre. Når elprisen stiger 2 øre, falder PSO'en 1 øre.

- Vi har kæmpet imod vindmølleparken, fordi den ville ødelægge alt for meget. Vi har et område her, som er meget sårbart, selve kysten er meget ensartet, og derfor ville vindmøller stående meget kort ud for kysten ødelægge en masse, siger Ellen Marie Vestergaard, der også er bestyrelsesmedlem i foreningen Stop Vesterhav Syd Havvindmøllepark, til TV 2s reporter på stedet. 

Skal finansiere afskaffelse af PSO-afgiften

Fredag formiddag har Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen (V) præsenteret regeringens plan om at sløjfe opstillingen af de kystnære vindmøller for at skaffe penge til at dække underskuddet fra PSO-afgiften, som regeringen vil afskaffe.

Afskaffelsen af vindmølleparkerne vil angiveligt spare statskassen for otte milliarder kroner frem mod 2035.

I alt skulle fem kystnære vindmølleparker have været etableret ved danske kyster - en ved Vesterhav Syd, en ved Vesterhav Nord, en ved Sæby, en ved Bornholm og en i Smålandsfarvandet.

Også i Sæby har formanden for Sæby Sejlklub, Ole Pedersen, svært ved ikke at smile.

- Det går ud over naturoplevelsen, hvis man sætter en række møller op. Vi har mange sejlere fra Norge og Sverige, som har sagt, at de sejler forbi Sæby, hvis de skal gennem en række møller. Vi lever af de turister her, og skulle de sejle forbi os, ville det være en katastrofe, siger Ole Pedersen. 

Ville ramme turismen

Selv om skrotningen af vindmølleparkerne endnu ikke er godkendt, glæder Ellen Marie Vestergaard ved Vestergavet sig over udsigten til en vindmøllefri horisont. Dertil er de gener, som vindmølleparken ved Vesterhav Syd ifølge formanden ville medføre, nu er et skridt længere væk fra at blive virkelig.

- Det ville give en masse lysglimt. Det er her, vi går ned, når vi skal se solnedgang, og den solnedgang ville blive afbrudt af vindmøllerne, der kører rundt. Der vil være blinkende lys fra røde lamper om aftenen, og de kan altså ses langt ind mod Ringkøbing og i hele sommerhusområdet, siger formanden, som også frygter, at vindmølleparken ville have konsekvenser for turismen i området: 

Vindmøller ville skræmme turister væk

- Udlejningsbureauerne har selv lavet undersøgelser, der viser, at cirka 60 procent af de turister, der kommer i området, siger, at det (en vindmøllepark, red.) ville have en negativ konsekvens, og at de sandsynligvis ville vælge et andet turistområde. Hvis ikke parken bliver til noget, burde det betyde, at vi har gode muligheder for at udvikle turismen herude, understreger Ellen Marie Vestergaard. 

Også i Feriehusudlejernes Brancheforening glæder administrerende direktør Carlos Villaro Lassen sig over regeringens udmelding. Han er overbevist om, at en vindmøllepark ville have haft alvorlige konsekvenser for turismen.

- Vores tyske gæster ville finde andre steder, hvor udsigten og den uspolerede natur ikke er skæmmet af en vindmøllerpark lige ud for kysten. Udsigten til møllerne ville have kostet mange tusinde overnatninger og turismejob, hvis man havde gennemført projektet, lyder det i en skriftlig udtalelse fra foreningsformanden, hvis medlemsvirksomheder står for over 80 procent af alle turismeovernatninger i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hør indslaget med formanden for Søndervig Beboerforening nedenfor: