"Gule" tænder giver regionerne røde tal på bundlinjen

Et initiativ, der placerer danskernes tænder i en rød, gul eller grøn kategori, er løbet løbsk.

Kun ni måneder efter at nye retningslinjer hos landets tandlæger skulle sikre, at færre danskere gik unødvendigt til tandlægen, råber Danske Regioner nu vagt i gevær. Det skriver Politiken.

Regionerne har nemlig allerede overskredet budgettet til tandlægebesøg med 20 procent - godt 200 millioner kroner.

I april 2015 søsatte man et nyt initiativ, der skulle kategorisere danskernes tandsæt, så færre gik forgæves til tandlægen.

Ved at dele danskernes tænder op i tre kategorier - rød, gul og grøn - skulle både regioner og tandlægebesøgende spare penge.

Men det gik ikke helt som forventet.

Ifølge Danske Regioners opgørelse er hele 72 procent af danskerne nemlig havnet i gul kategori, der betyder, at man har aktiv sygdom i sine tænder som for eksempel parodontose, syreskader og tandkødsbetændelse.

Dermed kan man få tilskud til at gå til tandlæge mere end en gang om året. Det er især dette tal, der går imod alle forventninger.

Blot 11,7 procent er puttet i den grønne kategori for folk uden sygdomme. De får kun tilskud til et besøg med tandrensning og eftersyn hvert år eller hvert andet år.

7,5 procent er endt i den røde kategori, der betyder, at man har alvorlige aktive tandsygdomme, som kræver gentagne besøg i tandlægestolen.

De resterende 9,1 procent er ikke sat i nogen kategori.

- Det virker jo enormt voldsomt, at 80 procent af danskerne har en aktiv tandsygdom. Så enten er der noget helt galt med de kliniske retningslinjer, eller også er der noget helt galt med den måde, man vurderer danskernes tandsundhed, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) til Politiken.

Han bebuder, at man nu vil se på, om retningslinjerne er gode nok.

- Retningslinjerne skal strammes op, men der skal også ses på den måde, tandlægerne anvender dem, siger Bent Hansen.