Etisk Råd-medlem: Kondom bør komme før dyr hiv-behandling

Homoseksuelle mænd bør ikke få dyr hiv-behandling, når brug af kondom er et billigere alternativ, lyder det.

Til enhver tid bør man vælge den behandling, der er billigst og mest effektiv.

Sådan lyder det fra Etisk Råd medlem og tidligere formand for Lægeforeningens etiske udvalg og overlæge på Herlev Hospital Poul Jaszczak, efter at læger i Berlingske ønsker at indføre dyr hiv-behandling til homoseksuelle mænd med mange partnere.

Den såkaldte PrEP-behandling vil kunne forebygge, at mændene vil udvikle hiv, men det vil koste op mod 50.000 kroner om året per patient. Alene i hovedstadsområdet kunne det være relevant for mellem 500 og 1000 homoseksuelle mænd.

- Nytteetisk og medicinsk er det interessant, men det rokker fundamentalt ved et nyt problem. Nemlig, skal man vælge en dyr behandling, hvis der findes et billigere alternativ?

- Og her er alternativet at bruge kondom, når man har samleje, hvor der er rimelig stor sandsynlighed for, at man ikke bliver smittet, siger Poul Jaszczak.

Et godt medicinsk princip

Han mener, at det er et godt medicinsk princip at vælge det mest effektive og den billigste måde at behandle patienter på. For det vil altid gå ud over andre patienter, når man vælger den dyre behandling. Det kan eksempelvis betyde, at fru Jensen må undvære en ny hofte, lyder det.

- Med den økonomiske ramme og den måde, vi økonomisk prioriterer i sundhedsvæsenet, kan det at vælge en dyr metode eller en dyr behandling komme til at betyde, at nogle patienter så risikerer ikke at få en behandling, fordi vi ikke har råd, siger Poul Jaszczak.

Sundhedsminister skeptisk over ny behandling

Hiv-eksperter i det sundhedsfaglige råd for infektionsmedicin i Region Hovedstaden har ifølge Berlingske ansøgt regionen om at indføre behandlingen, men Lægemiddelkomiteen i regionen har afvist ansøgningen, da de mener, der findes effektive og billigere alternativer.

Ansøgningen skal nu behandles af Sundhedsstyrelsen. Men heller ikke sundhedsminister Sophie Løhde (V) er umiddelbart åben over for at tage den nye behandling i brug.

- Vi har alle et ansvar for vores egen sundhed, og jeg er umiddelbart betænkelig ved, at det offentlige skal betale for medicin til raske mænd, når man kan opnå det samme ved blot at bruge kondom, siger hun til Berlingske.

Det skønnes, at omkring 6000 personer i Danmark lever med hiv. Hvis 1000 personer skal have pillerne, vil den årlige regning løbe op i nærheden af 50 millioner kroner.