Samfund

Ekstra Bladet skal betale erstatning til Søren og Eddy

Der er nu faldet dom i sagen, hvor Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez har sagsøgt Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet og JP/Politikens Hus skal betale 300.000 kroner til hver af de to sagsøgere Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez.

Sådan lyder dommen fra Københavns Byret klokken 13 fredag, efter at Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez har sagsøgt Ekstra Bladet for en million kroner.

 - Det vigtigste for mig er, at vi nu har rettens ord for, at det som Poul Madsen og Ekstra Bladet gjorde var forkert, siger en glad Søren Lyngbjørn til Ritzau.

Sagsøgerne gik efter 500.000 kroner til hver af de to tidligere piratgidsler. Men det blev i stedet til 300.000 kroner til hver af de to mænd. Samtidig skal Ekstra Bladet betale sagens omkostninger, som er på 315.000 kroner.

- Sagen handler jo ikke om kroner og øre, men om den behandling, Søren og Eddy havde været udsat for på Ekstra Bladet. Det har handlet om, at få rettens ord for, at Ekstra Bladet gik for langt i sin dækning, og at de ikke tog hensyn til de menneskelige omkostninger, som det havde, at man dækkede sagen på den måde, siger advokat, Heidi Steen Jensen fra Horten Advokatpartnerselskab, til TV 2 efter dommen. Hun repræsenterer Søfartens Ledere, som har lagt sag an på vegne af Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez.

Parallel til voldtægtsofre

Hun vil endnu ikke udtale sig om, hvorvidt dommen er tilfredsstillende. Hun vil først læse dommens præmisser. Heidi Steen Jensen fortæller, at hun mener Ekstra Bladet gik for langt, da de i pressen dækkede personer, som sad i fangenskab, og at de bragte billeder af de to mænd i deres fangenskab. 

- Jeg har prøvet at drage parallel til voldtægtsofre. Hvis du så en mand blive udsat for vold på gaden, ville du så gå hen og filme ham og spørge om, hvordan det føles? Det tror jeg ikke, du ville. Og det er to ofre for vold og kriminalitet, som Ekstra Bladet har valgt at smide på forsiden, siger Heidi Steen Jensen. 

Søren Lyngbjørn har tidligere udtalt til TV 2, at han måske ville have siddet i fangenskab i et halvt år mere, hvis ikke Ekstra Bladet havde kørt en kampagne for at få ham og Eddy Lopez fra. Det ønsker Heidi Steen Jensen heller ikke at udtale sig om, før hun har gennemgået dommens præmisser.

Heidi Steen Jensen skal nu drøfte med Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, hvorvidt de ønsker at anke dommen. Det forestiller hun sig dog umiddelbart ikke. Hun understreger dog, at også Ekstra Bladet har mulighed for at anke dommen.

Søren og Eddy har sat et godt aftryk

Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens Ledere er godt tilfreds med dagens dom. Det fortæller han til TV 2. 

- Det giver umiddelbart stor tilfredshed. Det er lykkes for Søren og Eddy at sætte et godt aftryk på, at det her kan og må man ikke. Dermed kan de også opfylde deres målsætning om forløbig at sikre sig, at andre senere gidsler ikke kommer i de samme situationer, som de har været i, siger han. 

Fritz Ganzhorn fortæller, at det var noget af det første Eddy Lopez nævnte, da han kom hjem og sagde: 

- Skal man overhovedet deltage i de her ting?

- Han synes ikke, at han havde beskyttet sine pårørende. Og de har lidt ekstra af, at han skulle udstilles på den måde i medierne. Så det lå lige for, at vi havde en interesse i at få sagen prøvet, siger Fritz Ganzhorn.

To år i fangenskab

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn føler sig krænket af avisens dækning af deres fangenskab i Somalia, efter at to de sømænd var blevet taget som gidsler i 2011. Efter to år, tre måneder og 18 dage i fangenskab blev de to mænd og deres fire filippinske kollegaer løsladt den 30. april 2013.

I Ekstra Bladets ti måneder lange kampagne "Skal Eddy og Søren rådne op i Somalia" fra 1. juli 2012, bragte avisen blandt andet et interview med de danske gidsler.

- Pressen udnytter, at folk er hjælpeløse og ikke kan sige fra. De udnytter det hensynsløst. Når folk er gidsler, kan du ikke bruge dét, de siger, til noget som helst, for det er måske købt og betalt, har Søren Lyngbjørn tidligere sagt til TV 2.

Sagsanlæg mod TV 2

Der er også bebudet et sagsanlæg mod TV 2 for dokumentaren "De danske gidsler - mareridtet i Somalia", der blev sendt to dage efter frigivelsen i 2013. Men det er en helt anden sag, understreger Heidi Steen Jensen. 

- Dokumentaren blev vist, efter at Søren og Eddy var blevet frigivet. Det er ikke et spørgsmål om, at man kan have ødelagt nogle forhandlinger, fordi man netop fra TV 2s side valgte at vente med at dække sagen, til at Søren og Eddy var blevet frigivet. Den her sag handler om at vise de meget private billeder, som blev vist i dokumentaren. Det skal jeg nu drøfte med TV 2, siger hun.