Når dit barn har 'det usynlige handicap': Verden vælter et øjeblik

Ny undersøgelse fra Landsforeningen Autisme viser, at 61 procent af forældre til børn med autisme er ramt af stress-symptomer.

- Det har betydet rigtig mange tårer og mange frustrationer. Det betød, at jeg blev sygemeldt med stress og var sygemeldt i et halvt år, fortæller Sanne Hertz Winther.

Sådan lyder det fra Sanne og Marc Hertz Winther fra Fåborg. De er blandt nogle af de mange forældre, der har fået stress på grund af udfordringerne med deres barn - i dette tilfælde femårige Thomas, som er infantil autist og en af hovedpersonerne i dokumentaren "Da autismen ramte os - det usynlige handicap", som TV 2 sender i aften.

- Verden vælter et øjeblik

Når man får et barn med autisme, så kan det have store konsekvenser for ens liv. Således viser en ny undersøgelse fra Landsforeningen Autisme, hvor 1.229 forældre til autister har svaret, at 61 procent af dem er ramt af stresssymptomer.

- Man kan sige, hvis man får et barn med autisme, så vælter verden et øjeblik. Det er desværre mere reglen end undtagelsen, at én eller nogle gange også begge forældre, kan få langvarende stress og kronisk stress, siger Heidi Thamestrup, formand Landsforeningen Autisme.

Tanker om at gøre en ende på det hele

Marc Hertz Winther måtte i en periode være sygemeldt fra sit arbejde som ambulanceredder, fordi det hele blev for meget. Han er igen tilbage på arbejdet, men han kan stadig mærke, at det præger ham at skulle have hverdagen med en dreng, der er autist, til at fungere.

- Jeg føler jo stadig, det ikke er helt godt. Det sidder jo bare dybt i kroppen. Så er det tit, at jeg ikke kan sove ordentligt om natten. Det ligger rigtig dybt i én. Så selv om jeg føler, det går bedre – at det går den rigtige vej - så er det bare hårdt.

Jeg havde nogle gange tanker om, at jeg kunne sætte mig ind i bilen og tage børnene med

Sanne Hertz Winther

Det er to år siden, at hans kone - Thomas' mor, Sanne Hertz Winther - blev ramt af stress. Og på det tidspunkt var livet som forælder til sønnen Thomas ved at få den yderste konsekvens - ikke kun for hende, men også for børnene:

- På det tidspunkt, hvor jeg blev sygemeldt med stress, og vi kæmper en brav kamp, er Thomas enormt stresset. Der var jeg rigtig ked af det. Jeg havde nogle gange tanker om, at jeg kunne sætte mig ind i bilen og tage børnene med og så tage den for fuld skrald ind i et træ, og så var det ligesom afsluttet.

Stigende antal bliver diagnosticeret

Ifølge chefpsykolog og leder af forskningsafdelingen ved Center for Autisme, Lennart Pedersen, bliver flere diagnosticeret med autisme.

- Udviklingen har været dramatisk stigende siden starten af halvfemserne og op til, ja til i dag, siger han.

For 25 år siden anslog man, at en ud af tusinde danskere havde autisme. Men i dag anslår man, at det er én ud af hundrede, viser tal fra Socialstyrelsen. Det svarer til, at der er omkring 50.000 autister i Danmark.

Nemmere at finde mennesker med autismeforstyrrelse

Lennart Pedersen peger på tre årsager til udviklingen. Den ene er, at diagnosekriterierne er blevet ændret.

- De er blevet meget mere detaljeret og beskrivende. Det vil sige, at fagfolk meget nemmere kan finde mennesker, som har en autismeforstyrrelse.

Den anden faktor skyldes nogle samfundsmæssige forhold, forklarer Lennart Pedersen:

- At det er blevet stadig mere krævende at fungere socialt. Der skal meget mere til for at kunne klare sig i skolesystemet og at kunne arbejde selvstændigt osv. Og det er lige præcis nogle områder, der er meget svært for mennesker med autisme at honorere, så de af den grund bliver skubbet ud af det almindelige system, og dermed bliver der henvist flere til udredning, som har autisme.

Den sidste faktor er den ukendte faktor, der går på, at der måske reelt er flere børn, der bliver født med autisme.

Du kan se mere om, hvordan det er at leve med autismen tæt inde på livet og blandt andet møde Sanne og Marc Hertz Winther og deres søn Thomas torsdag klokken 20 på TV 2, når vi sender dokumentaren ”Da autismen ramte os”.

Her er fem tidlige tegn på autisme

 1. Vigende øjenkontakt

  Hos småbørn kan man kigge på øjenkontakten og holde øje med, om barnet viger for at kigge forældrene i øjnene. Autistiske børn vil typisk ikke få noget ud af den øjenkontakt og vil derfor ikke forsøge at holde den. Hvorimod ikke-autistiske børn vil forsøge at kigge interesseret på mennesker for at kunne forstå og tolke omgivelserne. 

 2. Delt opmærksom

  Hvis forældrene for eksempel peger på noget, og barnet ikke opfatter den ’fælles opmærksom’ mod noget bestemt.

 3. Forskrækkelse

  Hvis du leger uskyldige lege med barnet på puslebordet i stil med: ”Her kommer der en lille edderkop og kilder maven”, og barnet bliver forskrækket fremfor at forstå legen som hyggelig og naturlig. 

 4. Manglende behov for kontakt

  Hvis barnet ikke søger kontakt hos forældrene, men nærmere bliver stiv i kroppen og afvigende, hvis forældrene forsøger at kramme barnet.

 5. Inaktivitet

  Hvis barnet er meget inaktivt og for eksempel ikke gør opmærksom på sig selv, når det vågner. Men det kan også være helt modsat, hvor barnet skriger konstant og nærmest ikke sover. Dette parameter er svært at vurdere ud fra.