Samfund

Falsk læge gik stuegang på lukket afdeling

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

En mand uden autorisation har i otte måneder båret titlen ”læge” og behandlet sindslidende patienter på Psykiatrisk Afdeling i Kolding og Vejle.

En 30-årig mand har i otte måneder båret titlen "læge", selv om han ikke har nogen autorisation. Manden har behandlet sindslidende patienter, som var indlagt på Psykiatrisk Afdeling i både Kolding og Vejle. Det afslører TV SYD. 

Han er fra Asien og uddannet på et universitet i Rusland. Men han har ikke bestået de danskprøver og medicinske prøver, som kræves for at opnå en autorisation og kunne kalde sig læge i Danmark.

Alligevel har han båret et navneskilt med titlen "reservelæge" i Psykiatrisk Afdeling. Det oplyser Region Syddanmark i en aktindsigt. 

TV SYD har også en telefonoptagelse, hvor afdelingens reception oplyser, at han arbejdede som læge på både åbne og lukkede afdelinger. Desuden har han stået som reservelæge i Region Syddanmarks telefon- og mailsystem, indtil TV SYD henvendte sig til regionen. 

Overlæge: Vi har ikke kigget på navneskiltet 

Manden fortæller, at han blev ansat af Connie Thurøe Nielsen, som er ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Kolding og Vejle. Hun siger til TV SYD, at titlen på navneskiltet og på adresselisten var en fejl, som hun først nu er blevet bekendt med. 

- Jeg har faktisk ikke set det skilt. Når jeg taler med ham, så kigger jeg på hans ansigt og noterer mig, hvordan hans påklædning er, og at han har skilt på. Men selve titlen står med meget lille skrift, og jeg har ikke opdaget, at det ikke var korrekt, siger Connie Thurøe Nielsen. 

Patienter må ikke være i tvivl

Sygehusene har tilladelse til at lade personer uden autorisation arbejde som vikarer for læger. Men en vikar må ikke bære et navneskilt, der får patienter eller andet personale til at tro, at vedkommende er læge. Desuden skal de lægefaglige opgaver altid udføres efter nøje aftale med en læge, fortæller embedslæge Henrik L. Hansen fra Styrelsen for Patientsikkerhed. 

- Hvis patienter skal opretholde tilliden til vores system, så skal de vide, hvem der er hvem. Og om et udsagn og råd kommer fra en læge eller ikke-læge. For ellers falder tilliden til hele systemet, siger Henrik L. Hansen. 

Kalder sig læge på Facebook

Også på sin egen Facebook-profil skriver den 30-årige mand, at han er læge i Kolding. Alligevel siger han, at han ikke har ført nogen bag lyset. 

- Det har jeg ikke. Jeg har altid fortalt alle patienterne, at der var en fejl på mit navneskilt, siger manden, hvis navn er TV SYD bekendt. 

Han forklarer, at han på egen hånd har gået stuegang, skrevet i patienternes journaler og haft samtaler med patienterne. Derefter har han kort refereret til en overlæge, hvad han talte med patienterne om, og han har foreslået hvilken behandling og medicin patienten bør have. Dette er sket på både lukkede og åbne sengeafsnit i Vejle og Kolding. 

Tirsdag fik han et nyt navneskilt med titlen "lægevikar", og han fortæller til TV SYD, at han forventer at fortsætte sit arbejde på afdelingen.