Samfund

50.000 om året per patient: Så meget koster det at tilbyde homoseksuelle HIV-behandling

Homoseksuelle mænd med mange partnere skal have adgang til omdiskuteret behandling, mener flere HIV-eksperter.

Op mod 50.000 kroner om året per patient.

Så meget koster den type HIV-behandling, som flere ledende HIV-læger ifølge Berlingske vil have indført i Danmark.

Mænd, der har ubeskyttet sex med talrige mandlige partnere, bør have adgang til den forbyggende behandling, lyder det. Nærmere bestemt handler det om den omdiskuterede PrEP-behandling, der kan forhindre, at homoseksuelle udvikler HIV.

- Behandlingen giver håb om, at antallet af nykonstaterede HIV-positive vil kunne reduceres i et pænt stort omfang, siger overlæge Gitte Kronborg, infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, til Berlingske.

Afdelingen behandler et stort antal HIV-smittede.

- Vi bør helt klart indføre behandlingen, som giver rigtigt god mening i en forebyggelsesmæssig sammenhæng, siger Gitte Kronborg.

Skønnes at være relevant for mellem 500 og 1000

For nylig har HIV-eksperterne i det sundhedsfaglige råd for infektionsmedicin i Region Hovedstaden formelt ansøgt regionen om at få mulighed for at indføre behandlingen.

Alene i hovedstadsområdet skønnes behandlingen at være relevant for mellem 500 og 1000 homoseksuelle mænd.

Umiddelbart har lægemiddelkomiteen i Region Hovedstaden afvist ansøgningen. Begrundelsen er blandt andet, at der findes en lige så effektiv, bivirkningsfri og langt billigere metode at beskytte sig på: Brug af kondom.

Fordi sagen menes at være et anliggende for hele landet, sendes ansøgningen nu videre til Sundhedsstyrelsen.

Desuden ser komiteen gerne, at man får en bredere politisk diskussion af, om behandlingen skal introduceres i Danmark. Og om andre, forebyggende behandlinger i så fald skal være gratis.