Samfund

Valgte privatklinik til fødsel: Vi tog den bedste løsning

Ungt par valgte at droppe det offentlige sygehus mod i stedet at bringe deres søn til verden på en privatklinik.

Antallet af gravide par, der føder på private klinikker, er stigende. I Region Sjælland ligger de eneste klinikker, der er drevet af private, og her har de oplevet fremgang 2014 og frem til i dag.

Et af de par, der har født på den private klinik i Roskilde, er Daniel og Louise Stauning, som blev forældre til Elliot natten til søndag den 8. marts.

- Vi var ikke opmærksomme på muligheden, men vi fik det anbefalet af nogle bekendte, der havde født i Slagelse. Da vi fandt ud af, hvad det var for et sted, blev vi hurtigt enige om, at det var det, vi skulle, siger Louise Stauning.

Søgte ro og tryghed

For familien Stauning handlede det ikke om, at det var et privat tilbud, men de søgte et alternativ til den sygehusløsning, de kendte. Uroen omkring landets fødegange og de manglende jordemødre på afdelingerne var en af de væsentlige årsager til, at den lille familie på nu tre personer valgte at søge væk fra den offentlige fødemulighed.

- Vi syntes, der var mange historier omkring sygehusene og deres problemer. Når man skal føde, er det virkelig vigtigt at være tryg, og det kunne vi blive på den private klinik, fortæller Daniel Stauning og hans kone tilføjer:

- Når man skal føde første gang, tror jeg, det er helt naturligt, at man er lidt utryg i starten, fordi man ikke ved, hvad der skal ske. Her var der rolige rammer, som gjorde mig tryg. Det var en fantastisk oplevelse. Jeg er ret overbevist om, at vi ikke havde oplevet den samme ro og følelse på et normalt sygehus.

Var klar igen efter fem minutter

Oplevelsen var endda så god, at Louise Stauning ikke ser det store problem i at gøre familien større over tid.

- Fem minutter efter fødslen sagde hun, at det kunne man da sagtens gøre igen, siger Daniel Stauning med et smil på læben.

- Vores jordemoder var virkelig god til at guide mig igennem. Det var meget afslappet, og det er jeg ikke helt overbevist om, at det havde været på et sygehus, når man hører om de historier, der er fremme om gravide, der føder der. Sygehuset kan sagtens være et rigtig godt sted at føde, men det her var det rigtige for os, siger den nybagte moder.

Klar til at betale for fødselshjælp

Daniel og Louise Stauning skulle ikke selv betale for fødselsforløbet, da de er bosat i Region Sjælland, som giver deres fødende mulighed for at vælge den private løsning. Men skulle de betale de 25.000 kroner, som for eksempel en københavnerfamilie skal, hvis de skal føde på den private klinik, så var de klar.

- Efter at vi har prøvet det, så kan jeg med ro i stemmen sige, at det vil jeg gerne betale for, siger 33-årige Daniel Stauning, som arbejder i en bank. 30-årige Louise, som er på barsel fra sit job som psykolog, er enig:

- For mig ville det være alle pengene værd. Jeg ville ikke tøve, hvis vi selv skulle betale.

De private klinikker får 19.000 kroner pr. fødsel, de håndterer, af Region Sjælland.