Nye kampfly

Regeringens indstilling klar: Dette skal være Danmarks nye kampfly

Regeringen har indstillet Lockheed Martins F-35A Lightning II som Danmarks nye kampfly, erfarer TV 2.

geringen har nu udpeget en vinder af, hvem der skal levere nye kampfly til Danmark.

Det bliver 27 eksemplarer af F-35A Lightning II, der produceres af amerikanske Lockheed Martin, erfarer TV 2 onsdag. Ifølge TV 2s oplysninger har regeringstoppen tirsdag holdt møde om sagen, og her har man lagt sig fast på flyet.

Lockheed Martin har kæmpet mod producenterne Airbus og Boeing i kapløbet om at få ordren på at levere nye kampfly til Danmark, som fra 2020 skal erstatte F-16. En milliardordre, som er en af Danmarks største investeringer nogensinde.

En sådan beslutning er storpolitik, forklarer TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Joint Strike Fighter-flyene er efter sigende de fly, som USA gerne så, at Danmark køber. Så udover at der er mange penge i det her, sender man også et signal til amerikanerne.

Partier skal drøfte indstillingen

Flere eksperter har den seneste tid peget på netop Lockheed Martin som favoritten, og producenten kan nu se frem til kæmpeordren. Valget er derfor "ikke nogen stor overraskelse", som Anders Langballe formulerer det.

- Det fremgår, at den rå anskaffelsespris er 20 milliarder kroner, men at det nærmer sig 50 milliarder kroner for hele pakken, fortæller Anders Langballe. Inkluderet i de 50 milliarder kroner er udgifterne til vedligeholdelse.

Hør Anders Langballe uddybe sagen i klippet nedenfor.

Ifølge TV 2s oplysninger har Boeing erkendt, at man har tabt kapløbet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) vil formelt præsentere indstillingen på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal, som finder sted torsdag klokken 10.

Derefter skal indstillingen fra regeringen drøftes blandt partierne i forsvarsforliget. Og her bliver der nok noget at tale om. I hvert fald mener Det Konservative Folkeparti, at 27 kampfly er for lidt.

- Vi skal nok have lidt mere end 30, så vi hele tiden har 30, der er operative. Derfor er 27 for lidt. Det afhænger selvfølgelig også af hvor meget tid vi kan regne med, at de er på vingerne, siger den konservative forsvarsordfører Rasmus Jarlov til TV 2.

I grafikken her kan du nærstudere F-35A Lightning II.