Nye kampfly

Her er Danmarks nye kampfly: F-35A Lightning II

F-35 Lightning II fra producenten Lockheed Martin er Danmarks nye kampfly. Se hvad det kan nedenfor.

Det er blevet kaldt århundredes våbenkøb, og nu er det endelig på plads. Regeringen vil indstille F-35 Lightning II, der produceres af amerikanske Lockheed Martin, som Danmarks nye kampfly til partiene bag Forsvarsforliget. I alt skal Danmark bruge 27 nye kampfly, hedder det i indstillingen.

Belutningen har været længe undervejs, og de aldrende, danske F-16'ere har slået revner. Der har i løbet af de senere år været flere problemer, der har ført til blandt andet sygefravær hos flere af mekanikerne på flyet.

F-35 er igennem hele processen blevet udråbt som favorit fra flere sider. Blandt andet fordi det er et amerikansk fly, og fordi det fra piloternes perspektiv skulle være det mest spændende at flyve i.

Ifølge Andreas Krog, der har dækket våbenindkøbet i snart ti år for nytkampfly.dk, er der tale om et udviklingsprojekt, der derfor sandsynligvis nok også er "state of the art" om 30-40 år. Det er ifølge Andreas Krog den mest fremtidssikrede, men også mest usikre mulighed, for da flyet endnu ikke er færdigudviklet, er flyet nok først fuldt funktionsdygtigt om 10 år.

- Ingen tvivl om, at det er fremtiden, men på nuværende tidspunkt har det store problemer og kan godt give nogen nervøse trækninger og lede tankerne hen på IC4. Fordelen er, at USA har ikke noget alternativ. Det her er too big to fail. De er NØDT til at få det til at fungere, siger Andreas Krog fra nytkampfly.dk.

Se en grafik af F-35A Lightning II her.

Prisen på flyene anslås til op omkring en milliard kroner per styk alene i indkøb og op til 90 milliarder kroner over hele flyenes levetid.

Men hvad er F-35 Lightning II, og hvad kan det rent faktisk?

F-35A Lightning II

  • Producent: Lockheed Martin
  • Fløj første gang: 2006
  • Max vægt: 31,8 ton
  • Længde: 15,7 meter
  • Vingespænd: 10,7 meter
  • Antal motorer: 1 stk
  • Topfart: 1930 km/t
  • Rækkevidde: 2220 kilometer
  • Våbenstationer: 10 stk

Ifølge Andreas Krog er F-35's særlige stealth-egenskaber, det der adskiller det fra konkurrenterne, Boeings F-18 Super Hornet og Eurofighter Typhoon.

- Stealth-egenskaberne gør den mindre synlig på radaren og derfor god til ”first day of war”, hvor du skal snige dig ind under fjendens radar og tage hans jord-til-luft-missiler ud. Der er F-35 i en klasse for sig, siger Andreas Krog fra nytkampfly.dk.