15-årige Daniel har ikke været i skole i et halvt år: - Sidste år gamede jeg i 2.300 timer

- Jeg har det svært i skolen, for der er ret meget støj, siger 15-årige Daniel Jensen, der ikke har gået i skole i et halvt år.

15-årige Daniel Jensen fra Fredericia er autist og går normalt på en almindelig folkeskole. Problemet er bare, at han ikke har været til timer på skolen i over et halvt år, fordi han har det svært i timerne.

- Jeg har det lidt svært i skolen, fordi der er ret meget støj, synes jeg. Det betyder, at jeg ikke kan koncentrere mig på nogen måder. Og så bliver jeg meget udkørt i hovedet, fortæller Daniel Jensen.

Hans mor, Anja Piilmann, er mor til tre drenge med autisme. De to andre brødre går på en specialskole. Hun er ked af, at det arbejde, hun og skolen har haft med at få hendes søn Daniel til at have det godt i skolen, ikke er en succes.

- Jeg har altid prøvet at køre et samarbejde med skolen, og det er ikke fordi, de ikke har villet samarbejde med mig, eller jeg ikke har villet samarbejde med dem, men det vi er nået frem til, det er bare ikke lykkedes, siger Anja Piilmann.

- Jeg er socialt handicappet

Daniel Jensen bruger det meste af sin tid foran computeren, hvor han spiller spillet Counter-Strike.

- Jeg bruger rigtig meget tid. Bare inden for det sidste år, der har jeg spillet over 2300 timer. Så det er ret meget, fortæller han til TV2, samtidig med han sidder og gamer.

Han sætter selv ord på, hvad det er, hans autismediagnose betyder for ham.

- Det betyder, jeg er sådan socialt handicappet og har sværere ved at snakke med folk på en måde. Og også bare forstå nogle ting. Jeg vil hellere bare sidde og spille computer, fordi på en eller anden måde så kan jeg lukke alt andet ude, når jeg sidder og spiller, siger han.

Autisme-formand: Der sker et svigt

Ifølge en endnu ikke offentliggjort medlemsundersøgelse fra Landsforeningen Autisme, så er Daniel Jensen ikke den eneste folkeskoleelev med autisme, der ikke er inkluderet i skolen lige nu. Ifølge undersøgelsen er 30 procent af børnene med autisme, som bør gå i skole, fraværende. Og 14 procent har ikke været i skole i over et halvt år.

Hos Landsforeningen Autisme ærgrer man sig over, at det forholder sig sådan.

- Vi kan jo ikke have, at en tredjedel af en bestemt handicapgruppe ikke kommer i skole, bare fordi man har fundet på, at vi skulle have noget, der hedder inklusion, fortæller Heidi Thamestrup, formanden for Landsforeningen Autisme og fortsætter:

- I virkeligheden, så mener jeg jo, at inklusion er fuldstændig fantastisk. Problemet er bare, at det vi ser lige nu, det er ikke børn, der trives, udvikler sig og deltager i et fællesskab. Det vi ser lige nu, det er børn, der ikke kommer i skole. Jeg tænker, der sker et svigt.

Svært ved det sociale i og udenfor skolen

En af de ting, som er kendetegnene for personer med en autismediagnose, er, at de i forskellig grad har det svært med det sociale samspil med andre. Sådan er det også for Daniel Jensen. Og udover at gøre det svært i skolen, så er det også svært udenfor skoletiden.

Hvor tit tror du, du ses med venner udenfor skolen?

- Sådan en gang hver anden eller tredje måned. Men her for tiden slet ikke faktisk, fortæller Daniel Jensen.

Lærer kommer hjem til Daniel

Anja Piilmann prøvede i starten af hendes søns fravær fra skolen at undervise ham derhjemme. Men det varede ikke ved længe. Nu er det i stedet blevet sådan, at der et par gange om ugen i halvanden time af gangen kommer en lærer fra Daniels skole hjem til ham.

- Altså, jeg ville jo ønske, at han kunne være i skole bare nogle timer. Men jeg synes, det er fint nok, at han får noget undervisning. Jeg har det også dårligt med, han ikke får noget. Så jeg er glad nok for, at han starter ud med eneundervisning, siger Anja Piilmann.

Nu er håbet og målet for familien, at Daniel Jensen ikke længere skal være en del af de 30 procent af børn med autisme, som ikke har deres planlagte skolegang, efter et lille stykke tid med hjemmeundervisning af læreren, fortæller hans mor.

- Så er planen, han skal over på skolen og have eneundervisning og så stille og rolig ind i klassen igen, siger hun.

Se traileren til programmet ”Da autismen ramte os”, hvor Daniel Jensen og hans familie medvirker. Den bliver sendt torsdag klokken 20 på TV2.