Samfund

Ny måling: Det er danskerne mest bange for

Et terrorangreb ligger højest på listen over danskernes bekymringer, mens også cyberangreb, ekstremt vejr og smitsomme sygdomme ligger mange på sinde.

Næsten hver anden dansker er bekymret for, at Danmark inden for de næste fem år bliver ramt af et terrorangreb.

Det viser en ny måling fra Beredskabsstyrelsen, der for første gang har taget temperaturen på danskernes bekymringer.

45 procent svarer, at de er bekymrede for terrorangreb, og selvom det resultat ikke overrasker, ærgrer det hos beredskabet.

- Frygt er jo noget skidt, når risikoen for, at man som enkeltperson bliver ramt af terror, er så forsvindende lille. Det er jo netop terroristernes mål at skabe frygt, så vi bliver mistænksomme over for hinanden, siger Thomas Lundorf, der er kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen.

Frygter også vejrkatastrofer

Nummer to på listen over danskernes bekymringer er ekstremt vejr som orkaner, snestorme og oversvømmelser. Det bekymrer 35 procent af de adspurgte, og modsat terror anses det for at være en sund bekymring.

- Vi har jo mange gange set situationer, hvor kældre er blevet oversvømmet, og hvis bekymringen betyder, at man forbederer sig bedre, er det fint, siger Thomas Lundorf.

Også frygten for et cyberangreb, for forurening af madvarer og for smitsomme sygdomme er til stede hos mange danskere. Til gengæld er kun otte procent bekymrede for en større transportulykke med for eksempel fly eller tog.

Har ikke styr på 1-1-2

Ifølge Thomas Lundorf er noget af det mest opsigtsvækkende i undersøgelsen, at hele 11 procent af danskerne ikke ved, at de skal ringe 1-1-2 i en livstruende situation.

- Vi synes, det er et meget højt tal, siger han.

Seks procent af de adspurgte svarede 1-1-4, mens flere andre svarede 9-1-1. Det var særligt gruppen på 65 år eller over, der ikke havde styr på nummeret.

- Det kunne jo godt se ud som om, det er bedsteforældrene, der skal have det genopfrisket. Det har vi selvfølgelig et ansvar for som myndighed, men vi vil også opfordre til, at man tager den i familien, siger Thomas Lundorf.

Svingende tillid til beredskabet

Undersøgelsen har også set på, hvor stor tillid danskerne har til myndighederne i forskellige nødssituationer.

Hele 70 procent stoler på, at beredskabet har styr på tingene ved store brande og eksplosioner, mens tilliden også er i top ved transportulykker, sygdomsudbrud og energikriser.

Til gengæld mener under en fjerdedel af danskerne, at beredskabet er i stand til at håndtere et radioaktivt udslip eller et cyberangreb.