Samfund

MRSA på fødeafdeling: Spædbørn bliver ikke specielt syge

Resistente MRSA-bakterier spredes let på fødeafdelinger. Spædbørn er let modtagelige, men bliver til gengæld ikke specielt syge af bakterien.

Spædbørn er meget modtagelige for smitte med resistente MRSA-bakterier, og derfor spreder bakterierne sig let på fødeafdelinger.

Til gengæld er der ikke noget der tyder på, at spædbørn bliver mere syge end andre af bakterierne.

Det fortæller en af landets førende eksperter i de multiresistente MRSA-bakterier, Hans Jørn Kolmos, der er professor ved Institut for Klinisk Mikrobiologi på OUH, Syddansk Universitet.

- Der har gennem tiden været flere udbrud på neonatale afdelinger. Der er et stort spredningspotentiale, fordi de nyfødte er meget modtagelige. Det er noget vi tager meget alvorligt, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2 på baggrund af det seneste udbrud på Kolding Sygehus’ fødeafdeling.

På Kolding Sygehus er der fundet en sjælden variant af MRSA, der har ramt fire kvinder og tre spædbørn, der tidligere har været indlagt på fødeafdelingen, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Der er dog ikke tegn på, at det i særlig grad skulle være gået ud over de nyfødte babyer. Faktisk er kvinderne hårdere ramt.

- Især skal kvinderne være opmærksomme på infektioner i brystet. Hos de fire ramte kvinder har man her fundet begyndende byldedannelse. Børnene har ikke haft de store gener, de har haft lidt puds i øjnene, fortæller Jens Kjølseth Møller, professor på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt, til Vejle Amts Folkeblad.

Børnene har ydermere den fordel, at de ofte selv kan skille sig af bakterierne,. Når de vokser sig større.

- I mange tilfælde vokser børnene sig fra det og fjerner selv bakterierne fra kroppen, efterhånden som de bliver større, fortæller professor Hans Jørn Kolmos.