Samfund

Kæmpe pukkelhval svømmer rundt i Øresund: Det er helt, helt vildt

Stig Rostgaard og hans venner fik sig noget af en oplevelse, da de i går tog sig årets første sejltur i Øresund.

Det var kun med tanke på at tage sig årets første sejltur i båden, at Stig Rostgaard sammen med et par venner forlod Hornbæk Havn og satte sejl mandag eftermiddag med kursen i retning mod svenske Höganäs.

Ikke ret langt ude oplevede Rostgaard og resten af mandskabet noget helt usædvanligt. En kæmpestor pukkelhval svømmede rundt i Øresund cirka ud for Hornbæk Plantage med tydelige udåndingssprøjt og i færd med at jagte sild eller makrel. Det skriver Helsingør Dagblad

- Vi havde slukket motoren og sejlede stille og fredeligt lige ved indsejlingen til storskibsruten gennem Øresund. En hørte et blås, vi tænkte, at det var et marsvin. Men så så vi, at det bestemt ikke var et marsvin, men en stor hval. Den lå helt roligt i overfladen med snuden mod Helsingør og åndede stillede og roligt med blåst med fint springvand på, forklarer Stig Rostgaard, stadig meget begejstret over oplevelsen. 

Over 13 meter lang

En pukkelhval hører til i bardehvalernes familie og kan blive op til 15 meter lang med en vægt på op imod cirka 30 tons. Den hval, som blev set i går, hører ikke til de mindste.

 - Vi kom til og roligt tættere på den, 30-40 meter fra den. Vandet var helt blankt. Vores båd er 13 meter lang, og vi blev hurtigt enige om, at hvalen var større end de 13 meter, siger Stig Rostgaard. 

Da Rostgaard og kompagni på et tidspunkt startede motoren, fortrak hvalen. Den dykkede, og længe efter kunne mandskabet på sejlbåden se dens bobler i vandet. Senere dukkede den op igen, nu måske en lille sømil væk og tættere på Helsingør end tidligere. 

Gav straks besked til hvalentusiast

Stig Rostgaard arbejder for Helsingør-virksomheden Fiskeøkologisk Laboratorium, der arbejder med rådgivning for kommuner og stat. Derfor vidste han også, at der var en lokal mand, som gerne ville have hurtig besked om hvalen - Jens Peder Jeppesen, chef for Øresundsakvariet ved Helsingør Nordhavn.

Og Jeppesen blev i den grad glad. 

- Jeg var ved at sluge kaffen og det hele. Det var lige før lukketid herude, og Stig fortalte, at han havde sejlet med en pukkelhval meget tæt på båden. Jeg fik fremstammet, at vi kom med det samme. Og så fik jeg lige samlet et hold, og vi sejlede for fulde gardiner derop. Vi vidste jo godt, at sandsynligheden for så rent faktisk at se hvalen var forsvindende lille. Men vi fik en fantastisk oplevelse, forklarer Jens Peder Jeppesen. 

Ankommet til Øresund ud for Hornbæk i den store gummibåd sejlede Jeppesen og mandskabet rundt i et stykke tid - uden at se noget på den ellers spejlblanke overflade. 

- Så hvis man skulle se en hval, var det lige præcis dagen at gøre det på. Vi vidste, at hvalen var blevet set svømme sydover mod Helsingør. Og lige pludselig ser vi denne her sorte klat på overfladen. Den forsvinder, og vi sejler efter i fuld speed. Pludselig dukker den op igen. Den er på jagt efter noget tæt på midtfarvands-bøjen, vi kan se snuden og også hele den ene side helt tydeligt. Vi følger efter dens svømmespor og finder den igen, hvor den ligger og hyperventilerer og laver blåst. Det var helt, helt vildt. Jeg troede ikke mine egne øjne, siger Jens Peder Jeppesen. 

- Vi var lige ved at give os til at græde

Akvariechefen har set mange hvaler mange steder i verden. Men i sine 18 år i Helsingør har han drømt om også at se en pukkelhval i Øresund. For et par år siden blev en set nord for Hven af en sejler. I går fik han selv den oplevelse. 

- Vi var altså lige ved at give os til at græde. Den var 12 til 15 meter. Jeg har set mange hvaler, og denne her var en virkelig en stor kleppert, en gammel svend. Og den kan veje 18 til 25 tons, forklarer han. Men hvad laver hvalen i Øresund? Lækker mad, gætter Jens Peder Jeppesen. 

- Hvorfor den er her? Det må guderne vide. Men jeg tror, at den er gået efter et godt måltid mad. Den er fulgt i røven på stimer af sild og makrel. Og fordi der er mange dyr derude i Øresund, er det meget sandsynligt, at den bliver, hvor den er et stykke tid endnu. Og når den så ikke kan finde flere, så er der en god chance for, at den svømmer videre forbi Helsingør og sydpå, siger Jens Peder Jeppesen. 

Han opfordrer folk til at holde øje og give besked, hvis de ser hvalen derude - på videoer fra mødet med den i går kan man tydeligt se hvalen i overfladen og mange omgange med meterhøje blåster.