Hvad er det vigtigste for din arbejdsglæde? Her er hvad de fleste andre svarer
De fleste vil nok gætte på faktorer som lønchecken, en god chef eller spændende arbejdsopgaver. Men svaret er ingen af delene.
Inden du læser videre i artiklen, så brug lige et par minutter på at tænke over, hvad du selv vil svare på dette spørgsmål:
Hvad er vigtigst for min trivsel på jobbet?
Det spørgsmål har Fagforeningen HK nemlig sendt videre til 2000 danskere i beskæftigelse, og for nogle er undersøgelsens resultat måske overraskende.
For de fleste vil nok gætte på faktorer som lønchecken, en god chef eller spændende arbejdsopgaver.
Men svaret er faktisk ingen af delene. Et flertal peger nemlig på, at kollegaerne er vigtigst for deres trivsel på jobbet.
Det reducerer stress
Kun 15 procent peger på en høj løn som det vigtigste for arbejdsglæden, mens 54 procent siger, at gode kollegaer betyder mest.
Det kommer ikke bag på Signe Pihl-Thingvad, der forsker i psykisk arbejdsmiljø ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.
- Når jeg hører om godt kollegaskab, så tænker jeg på social støtte. Og vi ved, at social støtte er noget, der reducerer stress. Og vi ved, at det øger trivslen og påvirker kommunikationen og samarbejdsevnen, siger hun til TV 2.
'Super fedt'
Det er de enige i på hotellet Comwell Kellers Park i Børkop, hvor man for nyligt kårede den bedste kollega for første gang.
Tidligere var det ledelsen, der kårede månedens medarbejder, men nu er det i stedet kollegaerne, der stemmer om, hvem der skal have æren af at kåres til den bedste kollega.
Du kan se hele indslaget her:
- For at anerkendelsen kan tages mere seriøst, så mener vi, at når det er medarbejderne, der er inde at vælge, så giver det en bedre effekt og seriøsitet, siger salgschef Tarik Kale fra hotellet til TV 2.
Og spa-ansvarlig Michelle Lystlund blev også glad, da hun blev valgt af de i alt 60 kollegaer. Faktisk kalder hun det 'super fedt'.
Mange vil gøre en ekstra indsats
HK's undersøgelse peger også på, at danskerne generelt er glade for at gøre en ekstra indsats for kollegaerne.
For eksempel svarer 74 procent i undersøgelsen, at de gerne gør en ekstra indsats for at hjælpe en kollega, mens 62 procent svarer, at de generelt føler, at kollegaerne er parate til at hjælpe dem.
Desuden svarer 35 procent, at de kunne finde på at blive i et job, de ikke kan lide, hvis kollegaerne er gode.
Noget tyder også på, at det for arbejdsgiverne kan være en god ide at investere i et godt sammenhold på arbejdspladsen. Det kan nemlig ses på bundlinjen:
- I forskningen bliver det kaldt social kapital. Og her har man vist, at det faktisk har betydning for produktiviteten (på arbejdspladsen, red.). Og i sidste ende er det jo bundlinjen, siger Signe Pihl-Thingvad.
Og så er spørgsmålet så her til sidst, om du er enig i, at gode kollegaer er vejen til større arbejdsglæde? Kom gerne med din kommentar på 22 Nyhedernes Facebook-side: 22Skammelsen.