Hospital fik en genial ide: Nu glæder Sanne sig til at føde igen

25-årig førstegangsfødende fik et af sit livs bedste oplevelser, da hun i marts 2015 fødte en dreng på Skejby Sygehus.

I tre år har ordningen ”Kendt jordemoder” kørt på Skejby Sygehus i Aarhus. Her er et team på tre jordemødre tilknyttet op til ti gravide om måneden, og det er stort set de tre eneste jordemødre, de gravide kommer i kontakt med i løbet af deres graviditet.

En af dem, der har brugt ordningen, er Sanne Agersnap. Efter det første lægebesøg begyndte den gravide 25-årige at søge rundt på nettet efter mulige fødselsforløb.

- Jeg hørte omkring ”kendt jordemoderordning”, og jeg begyndte at læse om det. Det lød fedt, og jeg sendte en mail til dem og var så heldig at komme med i ordningen, fortæller Sanne Agersnap.

Tryg ved alt

Igennem hele forløbet mødte den førstegangsfødende Sanne to jordemødre. Den ene var Elsebeth Sønderskov.

- Kendthed inden for sundhedsvæsenet giver mening, når man er gravid og skal føde. Det er en sammenhængende begivenhed med graviditet, fødsel og barsel, siger Elsebeth Sønderskov, der har været jordemoder siden 2005.

Sanne Agersnap ventede en dreng, og aftenen inden fødslen, fik hun besøg af Elsebeth Sønderskov på privatadressen.

- Jeg var helt tryg ved alt, der skulle ske. Vi havde snakket om en masse ting i forhold til fødslen. Jeg følte, hun kendte mig. Hun ved, hvordan jeg har det med smertestillende, og hun ved også, hvordan jeg for eksempel har det med at føde i vand, så jeg var helt rolig, siger Sanne Agersnap.

Kendt ansigt gav ro

Agersnap ankom til Skejby Sygehus 07.30 en martsdag i 2015 sammen med sin kæreste. Allerede da de åbnede hoveddøren derhjemme, så de et bekendt ansigt.

- Elsebeth stod klar i arbejdstøj og fulgtes med os til sygehuset. Det gav mig ro. Hun var hos mig hele tiden, og hun gik først hjem klokken 23.30, da det hele var klaret, siger den kommunikationsuddannede mor og tilføjer:

- Hun kendte hele min historik med de mange plukveer, og hun var god til at tale til mig undervejs, fordi hun kendte mig.

Fødslerne går lettere

Den rutinerede jordemoder understreger, at fødslerne med forældre, der kender deres jordemoder, ofte forløber bedre.

- Når man ikke kender den kvinde, man skal hjælpe med at føde, så starter man et helt andet sted. Her kan vi droppe de indledende samtaler, fordi vi ved, hvad de kommende forældre har behov for. Fødslerne går ofte mere ukomplicerede, når du kender dem, du skal hjælpe, siger Sønderskov og tilføjer:

- Hvert eneste barn, jeg modtager, er jeg beæret over. Men det er bare lidt mere specielt, når man kender forældrene og barnet. Nærheden og tætheden bliver større.

Laver selv opfølgning

Elsebeth Sønderskov var en af de første til at besøge de nybagte forældre og nyfødte Elliot på barselshotellet.

- Det sker sjældent, at det er den samme jordemoder, der møder familien, når de har født. Det gør vi altid her. Vi ser parret, laver selv barselstjek og snakker forløbet igennem. Det er ikke svært at afslutte deres proces, fordi det hele giver god mening.

- Jeg har været med til at give dem sammenhæng i det hele. Tid og ro giver nemmere fødsler og et tryggere forløb, siger Sønderskov.

Glæder sig til nummer to

Sanne Agersnap er ikke i tvivl om, at hun skal have flere børn. Hun er heller ikke i tvivl om, at oplevelsen på Skejby Sygehus har sat sine spor.

- Fødsler skræmmer mig slet ikke. Selvfølgelig gjorde det ondt, men jeg glæder mig helt vildt til næste gang. Elliot var helt blå, da han kom ud, men jeg var helt rolig, for jeg stolede så meget på, at Elsebeth havde styr på det hele. Næste gang vil jeg gerne med i samme ordning, siger Agersnap og tilføjer:

- Det var dejligt at have et kendt ansigt tæt på hele tiden, og jeg føler, at der var en oprigtig og personlig interesse for os hele vejen.

Det er cirka 10 procent af alle de fødende på Skejby Sygehus, der er tilknyttet ordningen ”Kendt jordemoder”.