Samfund

Eksperter i tvivl: Er hvalen i Øresund overhovedet en pukkelhval?

En stor hval er blevet set i Øresund. Et sjældent syn, som begejstrer hvalentusiaster.

Det var et spektakulært syn, der mandag mødte en gruppe venner på årets første sejltur i Øresund. Mændene var ikke nået langt ud på vandet fra Hornbæk Havn, før de stødte på en usædvanlig gæst. En kæmpe hval dukkede op i overfladen med tydelige udåndingssprøjt og i færd med at jagte sild eller makrel.

Men lige præcis hvilken slags hval, der var tale om, er endnu et mysterium.

Sprøjtede vand som en kaskelot

I første omgang forlød det, at der var tale om en pukkelhval, men marinebiolog Michael Hansen, der også var ude for at se på hvalen, mener, at der højst sandsynligt er tale om en kaskelothval.

- Det der taler for, at det skulle være en kaskelot, er den måde den sprøjtede vand op på. En kaskelot laver nemlig en vandsøjle, når den puster, siger han og tilføjer:

- På et tidspunkt fik vi også et kig på dens undermund, da den svømmede på siden, og der så den lidt lys og knudret ud - ligesom en kaskelot. Men der var ikke meget af hvalen, der stak op af vandet, og det gør det svært at artsbestemme den, siger Michael Hansen, der alligevel læner sig op af, at det er en kaskelothval.

Det samme gør Stig Rosgaard, som selv er biolog. Det var ham, der spottede hvalen først.

- Efter jeg kom hjem og så på billederne, så tænkte jeg også, at der er tale om en kaskelot, siger han til TV 2.

Større end båden

Men lige meget om det var en kaskelot eller en pukkelhval, som svømmede rundt i Øresund, var det en stor oplevelse at se hvalen, som sjældent kommer i de danske farvande.

 - Vi kom stille og roligt tættere på den, 30-40 meter fra den. Vandet var helt blankt. Vores båd er 13 meter lang, og vi blev hurtigt enige om, at hvalen var større end de 13 meter, siger Stig Rostgaard til Helsingør Dagblad.

Kommer normalt ikke i Danmark

Kaskelothvalen er verdens største tandhval. Hannerne kan blive op til 20 meter og veje op til ca. 55 ton. Hunnerne bliver kun op til 13 meter og vejer op til 20 ton. Kaskelothvalerne foretrækker store dybder, og er derfor ikke normalt forekommende i danske farvande. Det sker dog fra tid til anden, at kaskelothvaler strander på de danske kyster.

Blandt andet strandede en kaskelothval i vandet ud for Fanø i februar sidste år. Hvalen havde dog højst sandsynligt været død i flere uger, da den skyllede i land og blev fundet af nogle ravsamlere.

Ifølge Carl Kinze fra Hvaler.dk har der været 65 kaskelotstrandinger i Danmark siden 1562, hvoraf de 44 har været i Vadehavet.