Samfund

Problemer på fødeafdelinger plager provinsen: Det er uforsvarligt

Der er problemer med travlhed på en række af landets fødeafdelinger.

Det er ikke roligt og afventende personale, der møder de højgravide, når de kommer ind på flere af landets fødeklinikker. Tværtimod.

Rigshospitalet i København har fået en sur smiley for arbejdsmiljøet på fødemordtagelsen og fødegangen af Arbejdstilsynet. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.’Hvis der blev arbejdet i normalt arbejdstempo og inden for normal arbejdstid, ville det ifølge ledelse og medarbejdere få alvorlige konsekvenser såsom dødsfald blandt fødende og børn,’  skriver Arbejdstilsynet.

"Jeg var i vild panik"

Førstegangsfødende Alexandra Staffensen er en af de kvinder, der fødte på Rigshospitalet med blandede følelser.

- Lægerne sagde flere gange, at der var en kompliceret tvillingefødsel inde ved siden af. Det gjorde mig sindssygt utryg at mærke, hvor pressede personalet var. Det var helt unødvendigt at gøre mig mere utryg, end jeg var i forvejen, fortæller hun og tilføjer:

- Det var vildt frustrerende og angstprovokerende selv at kunne mærke, hvordan min krop var i fødsel, når jeg ikke følte, at der var hænder nok til at passe på mig. Det virkede som om, at de ikke havde tid til min fødsel og ikke havde tid til at tage sig ordentligt af mig. Jeg var i vild panik, for jeg anede jo ikke, hvad der foregik.

Uforsvarligt på Skejby

I Aarhus på Skejby Sygehus kan de også godt mærke travlheden, som resulterer i, at flere jordemødre bliver kaldt ind fra deres fritid for at bistå fødsler.

- Vi har rigtig travlt. Fra efteråret 2015 og til foråret 2016 har vi haft 30 akutkald i gennemsnit om måneden. Det er ikke forsvarligt. Folk er trætte, når de skal passe deres egen vagt, og de er udbrændte før tid, siger Tanja Lyth, tillidsrepræsentant på Skejby Sygehus og tilføjer:

- Det er et billede, vi har set de sidste par år. Vi har et fødselstal, der kun stiger, og vi har ikke den nomering, som vi har brug for, siger hun.

Også problemer på Fyn

I slutningen af april kunne TV 2 FYN fortælle, at de ansatte på Odense Universitetshospital i 80-90 procent af tilfældene ikke når de opgaver, de skal ifølge kvalitetsprocedurerne.

Det er blandt opgaver som at tilse, om amningen fungerer og tjekke moderen for blødninger. Samtidig kan DR fortælle, at OUH mere end 60 gange i 2015 måtte sende fødende kvinder til enten Svendborg eller Kolding for at føde på grund af travlhed.

Mandskabsproblemer på Sjælland

En rundrigning foretaget af TV 2 viser, at det ikke kun er i de store byer, at der er travlhed på fødegangene. 

Jordemoder Foreningens formand for Sjællandskredsen, som omfatter Roskilde Sygehus, Næstved Sygehus, Holbæk Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus, Bettina Koch bekræfter over for TV 2, at man også her oplever stor travlhed.

- Travlheden er ny i det omfang, som vi ser nu. Tidligere kunne der godt være travlt engang imellem, men vi har oplevet en kraftig stigning. Det hænger sammen med et stigende fødselstal i regionen men også med manglende jordemødre. Der er ingen af de fire sygehuse, som er fuldt besatte, og det er ikke alle stillinger, der har ansøgere, siger Bettina Koch og tilføjer:

- Tralvheden kan medføre, at den nybagte mor ikke får en ordentlig introduktion til ammeetabelering, og den fødende har ikke nødvendigvis en jordemoder hos sig under hele fødslen, som de med god grund har krav på.

Hårdt for de ansatte

Samtidig slår hun fast, at det stigende pres kan mærkes blandt jordemødrene

- Den stigende arbejdsbyrde resulterer i stigende sygefravær. Når man taler med de studerende, der snart skal ud på afdelingerne, er de nervøse, fordi de kommer på en afdeling med stor travlhed. Man har brug for at sparre og have ro til den enkelte fødsels, og den tid og ro er der ikke, siger Bettina Koch.

I oktober fortalte jordemødrene i Aalborg TV2 NORD, at det lige så godt kan gå galt som godt under en fødsel på fødegangen på det nordjyske universitetshospital.

- Vi har rigtig, rigtig travlt. På grænsen til det forsvarlige, sagde Louise Sørensen, der er tillidsmand for jordemødrene på Aalborg Universitetshospital.

Råbte op i oktober

I oktober 2015 var flere jordemødre på barrikaderne og kritisere regeringens planer om at fjerne størstedelen af de 260 millioner kroner, der i 2014 ellers var blevet øremærket landets fødegange.

Det fik blandt andet jordemoder Stina Kruse Skov til at tage initiativ til en video, hvor jordemødre filmede deres egne arbejdsdage.

Sådan begynder en af beretningerne i en ny video, hvor 50 jordemødre anonymt fortæller om deres arbejde på de danske fødegange.

Du kan se filmen her: