Mødrenes dom over landets fødeafdelinger: Her er det bedst - og værst - at føde

Rigshospitalets fødemodtagelse har fået påbud pga. dårligt arbejdsmiljø. Se i grafikken nedenfor hvordan det opleves at føde på netop dit hospital.

Der er stor forskel på, hvor tilfredse kvinder er for deres samlede fødselsforløb. Det viser den landsdækkende undersøgelse af fødende fra 2015, som Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse har foretaget.

Et af de steder, hvor mødrene er mindst tilfredse med deres fødselsoplevelse, er på fødeafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital. Her svarede 10 procent af de adspurgte, at de havde haft en dårlig eller meget dårlig oplevelse.

Og på fødeafdelingen er man godt klar over, at der er plads til forbedringer:

- Det er en udfordring, som vi altid har meget stort fokus på. Vi forsøger så vidt muligt at koncentrere konsultationerne således, at alle kvinder kan få et forløb, hvor de kontinuerligt har den samme jordemoder i løbet af graviditeten,” siger chefjordemoder på fødeafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital.

Så mange er spurgt i LUP-undersøgelsen:

Landsresultatet     6645
Region Nordjylland    422
Region Hovedstaden    2398
Region Sjælland     720
Region Syddanmark    1350
Region Midtjylland     1755

For specifikke tal henvises til kortet nedenfor samt LUP 2015.

Det er nemlig vigtigt for kvindernes samlede fødselsoplevelse, at de føler sig trygge igennem hele forløbet, og det er en kontinuerlig jordemoder med til at skabe. 

Tjek selv på kortet eller tabellen nedenfor, hvordan fødselsoplevelsen er på dit nærmeste hospital:

Hvad er din samlede oplevelse af fødslen/kejsersnittet?

En jordemoderordning, der virker

På fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest i Herning og Holstebro oplever de en højere tilfredshed blandt kvinderne. Ifølge chefjordemoder for afdelingen, Ann Fogsgaard, skyldes det blandt andet, at de har indført en såkaldt kendt jordemoderordning.

- Med ordningen bliver kvinderne tilsluttet et team af tre jordemødre, som sikrer, at den gravide igennem hele processen har en jordemoder, som hun kender. Vores erfaringer viser, at det har stor betydning for at give kvinderne en god fødselsoplevelse, fortæller Ann Fogsgaard.

En god fødselsoplevelser har betydning for kvinderne

Chefjordemødrene på fødeafdelingen i Hvidovre og Vestjylland er enige i, at det er yderst vigtigt, at kvinderne får en god fødselsoplevelse, fordi det også påvirker deres efterfødselsforløb.

- Det skal være en god oplevelse at være på fødegangen. Det betyder mere, end vi tror, for relationen mellem forældrene og den nyfødte,” siger Ann Fogsgaard.

Den første marts i år gav Arbejdstilsynet Rigshospitalets fødemodtagelse og fødegang en rød smiley for deres dårlige arbejdsmiljø.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fĂĄet. I rapporten bliver det beskrevet, hvordan et højt arbejdspres ogsĂĄ kan medfører utilfredse mødre. 

Tjek selv på kortet ovenfor eller tabellen her, hvordan fødselsoplevelsen er på dit nærmeste hospital: