Samfund

Ekspert undrer sig over travlhed: Færre fødsler og flere jordemødre end for 10 år siden

- Jeg kan ikke tage deres oplevelse fra dem, men tallene viser det modsatte, siger en erfaren sundhedsøkonom.

Flere af landets fødeafdelinger er lagt ned af travlhed.

Rigshospitalet i København har fået en sur smiley for arbejdsmiljøet på fødemodtagelsen og fødegangen af Arbejdstilsynet, viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

Og for knap to uger siden kunne TV 2 FYN fortælle, at de ansatte på Odense Universitetshospital i 80-90 procent af tilfældene ikke når de opgaver, de skal ifølge kvalitetsprocedurerne.

Men det er overrasker en erfaren sundhedsøkonom.

- Jeg kan ikke tage deres oplevelse fra dem, siger Jakob Kjellberg.

- Men zoomer man ud og ser på tallene, er der flere jordemødre og færre fødsler end for 10 år siden, forklarer han.

Flere jordemødre og færre fødsler

Mens der i 2007 var 1.040 jordemødre på fødegange over hele Danmark, var der 1.421 af dem i 2014. I den samme periode skete der et fald i børnefødsler fra 64.807 til 56.870 børn.

Derfor mener Jakob Kjellberg, at jordemødre formentlig ikke er plaget af mere travlhed, end de var for 10 år siden.

- Men det kan jo ske, at mens man har oprustet med flere jordemødre, har man skåret ned på andet af det personale, der hjalp ved fødslerne, forklarer den erfarne sundhedsøkonom.

Derfor mener Jakob Kjellberg, at man skal vende luppen mod ledelsen af arbejdet og eventuelt Sundhedsstyrelsens retningslinjer for at finde årsagen til jordemødrenes travlhed.

- Det er jo ikke alle fødeafdelinger, der har røde smileys. Derfor kan man overveje, om man skal se på, hvordan man tilrettelægger arbejdet ude på afdelingerne, siger Jakob Kjellberg.

Rapport: Børn og mødre i fare for at dø

Arbejdstilsynet gav den 1. marts i år Rigshospitalet en rød smiley for arbejdsmiljøet på fødemodtagelsen og fødegangen. 

- Hvis der blev arbejdet i normalt arbejdstempo og inden for normal arbejdstid, ville det ifølge ledelse og medarbejdere få alvorlige konsekvenser såsom dødsfald blandt fødende og børn, står der i Arbejdstilsynets rapport.

En rundringning foretaget af TV 2 i dag mandag viser, at jordemødrene er presset af travlhed på fødegange over hele landet. 

I oktober 2015 var flere jordemødre på barrikaderne og kritisere regeringens planer om at fjerne størstedelen af de 260 millioner kroner, der i 2014 ellers var blevet øremærket landets fødegange.

Jordemoderforeningens formand Lillian Bondo forklarer her problemets kerne