Samfund

Forskere slår global søvnalarm efter nyt smartphone-studie

Ofte får sociale forpligtelser os til at hugge en hæl og klippe en tå, når det gælder søvn, viser studie.

Verden befinder sig i en "global søvnkrise", slår amerikanske forskere fast i et nyt studie af søvnmønstre hos folk i flere end 100 forskellige lande - heriblandt Danmark. 

Med hjælp fra en smartphone-app har forskerne indsamlet data om, hvor mange timers søvn folk typisk får og kombineret det med blandt andet deltagernes køn, alder og hvilken tidszone, de befinder sig i. 

Studiet blev fredag offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances, og her slår forskerne fast, det især er "socialt pres", der typisk er skyld i søvnmangel. 

- Vi har fundet frem til, at socialt pres svækker og/eller skjuler de biologiske drifter om aftenen, hvilket får folk til at udskyde deres sengetid eller forkorte deres søvn, skriver forfatterne fra University of Michigan i Science Advances. Manglen på søvn skyldes som oftest, at folk går for sent i seng - ikke at folk står for tidligt op. 

Midaldrende mænd er den gruppe af personer, der i gennemsnit sover mindst - ofte under de syv-otte timer, som anbefales. Faktisk er alder den mest afgørende faktor for mængden af søvn, viser studiet. 

Flere apps til mobiltelefonen kan registrere, hvor meget du bevæger dig i løbet af natten, eller om din vejtrækning er tung eller let. Forskerne har anvendt programmet Entrain til deres projekt. Over 6000 personer over 15 år har indsendt data fra deres brug af Entrain til forskerne. Sammenholdt med en række andre informationer slår forskerne alarm over den "globale søvnkrise". 

Folk i Singapore og Japan er dem, der typisk sover mindst - 7 timer og 24 minutter i gennemsnit - mens hollændere topper listen med 8 timer og 12 minutter i gennemsnit. Selv om forskellen på 48 minutter kan lyde af lidt, kan det med være forskellen på, om man udvikler alvorlige sygdomme i længden, lyder advarslen. 

Kronisk søvnmangel øger ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder risikoen for at udvikle overvægt, diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. 

Kvinder sover i gennemsnit 30 minutter længere end mænd, viser studiet. Derudover slår det fast, at jo mere naturligt lys, man udsættes for i løbet af dagen, des tidligere går man i gennemsnit i seng.