Tid til børnene: Her er, hvad forældre ville ændre, hvis de kunne (og ville?)

Forældre vil gerne hænge mindre i deres mobil for at være mere sammen med deres børn. Så hvorfor gør de det ikke? Få svaret her.

Mange børn savner tid og nærvær med deres forældre og ville ønske, at deres forældre f.eks. brugte mindre tid på mobiltelefoner eller andet og mere tid med dem.

Men det er børnene ikke ene om – forældrene ønsker også selv at bruge mindre tid på mobiltelefonen.

Det viser forældrenes kommentarer i et spørgeskema, som TV 2 har lagt ud på tv2.dk.

I spørgeskemaet bliver forældrene stillet de samme spørgsmål som børnene: Hvad ville I ændre i hverdagen, hvis I kunne. Og her svarer langt størstedelen af de knap 1.600 forældre, der indtil videre har besvaret spørgeskemaet, at de ville lægge telefonerne væk og arbejde færre timer.

Smart-teknologi er meget afhængighedsskabende

Spørgsmålet er så, hvorfor forældrene ikke bare lægger telefonerne væk, for det er jo netop noget, forældrene selv kan ændre på, hvis de vil.

Det har vi spurgt Katrine K. Pedersen, der er cand.mag i retorik, fra Institut for Fremtidsforskning, om:

- Det er stort spørgsmål, og det handler om mange ting, men i bund og grund handler det om, at vi har bildt os selv ind, at målet i vores samfund er at have travlt – og gerne have sindssygt travlt. Vi skal nå en masse, og vi kan effektivisere alt med vores smart-teknologi. Vi har muligheden for at tjekke mails, tjekke smser, statusopdatere eller tjekke nyheder, samtidig med at vi aflevere vores børn i børnehaven eller fortæller godnathistorie, fortæller hun og indrømmer, at hun også har taget sig selv i at være lidt for meget på mobilen.

Hendes bedste råd til forældre er:

- Jeg vil ikke nødvendigvis kun bebrejde forældrene, for jeg synes, det er et samfundsproblem. Vi har besluttet os for, at det er normen, at vi skal være til rådighed og til stede 24 timer i døgnet. Det kan vi ikke, og det bliver vi nødt til at lære, siger Katrine K. Pedersen.

Hun siger samtidig, at smart-teknologien i virkeligheden er meget afhængighedsskabende, og derfor skal vi nu til at lære digital-detox.

Forælder: Hvad ville du ændre i din hverdag, hvis du kunne?

Du kan stadig nå selv at svare på spørgeskemaet, ligesom du kan bruge det til at undersøge, hvad dine egne børn mener om dit nærvær og din tid. Vi har nemlig lavet et til de voksne og et til børnene:

Herunder kan du se nogle af forældrenes svar på spørgsmålet om, hvad de ville ændre i deres hverdag, hvis de kunne.

- De daglige gøremål og min trang til at tjekke telefonen hele tiden

- Mindre arbejde, mere hygge og samvær med min datter

- Arbejde deltid, fremfor nu fuldtid

- Få alle telefoner væk i hverdagen

- Jeg ville snakke mindre i telefon og bruge mere tid på mine børn

- Have mere overskud

Lave wifi-fri zoner i hjemmet, så der er faste tidspunkter, hvor vi er offline

Svar fra forælder

- Et andet arbejde så jeg ikke arbejder 48 timer om ugen

- Mere varierende arbejdsdage, så jeg kunne hente tidligere. Vil hellere arbejde om aftenen. Få mere hjælp udefra til de praktiske gøremål i hjemmet; rengøring, vasketøj, indkøb og oprydning.

- Jeg ville gå mere op i at have spilletid/hyggetid, hvor børnene er tvunget til at være sammen med mig i stedet for, at de ser film eller spiller på deres iPad.

- Jeg ville have et deltidsjob, så jeg kunne være mere sammen med mine børn og have mere overskud til dem, når jeg var sammen med dem.

- Hustandens mobiler skulle ligge et centralt sted, når vi er hjemme og ikke klistres til hver enkelt hele tiden.

- Arbejde mindre tid. Tættere på job

- At mine børn ikke havde en iPad. Den tager meget tid, og de får ikke mulighed for at 'kede' sig og udnytte deres kreativitet.

- At jeg havde råd til at arbejde 30 timer om ugen

- Lade arbejdet blive på arbejdet og rent faktisk holde fri efter arbejdstid

- At vi begge (både mor og far) var hjemme på samme tid

At have en "app", hvor man kunne slå alt internet til og fra i visse tidsrum

Svar fra forælder

- Jeg ville bruge mere tid på at gøre ting sammen med mine børn - kunne godt blive bedre til at involvere dem i daglige gøremål og fritidsinteresser.

- Arbejde færre timer. Møde lidt senere. Komme tidligere hjem. Ønske at jeg ikke var så træt om aftenen. At jeg tog initiativer til oplevelser med mit/mine børn: cafebesøg, bytur, biograf, restaurant

- Ingen computere i hjemmet, gælder både børn og voksne

- At jeg kunne blive bedre til ikke at tale arbejde med min ægtefælle hen over spisebordet efter en arbejdsdag. Vi har lige nu fokus på det, da vores 12-årige søn kommenterede på det - han gad ikke sidde ved bordet længe, da vi alligevel ikke talte med ham. Den gør av! Så det vil jeg/vi rigtig gerne blive bedre til - ikke tale arbejde

- Lave wifi-fri zoner i hjemmet, så der er faste tidspunkter, hvor vi er offline. Jeg oplever, at både børn og voksne er fraværende i nærværet, men tal om det og lav fælles regler/værdisæt. Hvor ofte griner man hjerteligt sammen, når hver og en sidder med deres mobil eller iPad? Læg det væk og grin sammen; En fodboldkamp i haven, en kildetur på sengen, en brydekamp. Hver dag!!!!

- Jeg vil gerne prioritere, at vi får flere oplevelser sammen. Og jeg vil øve mig i at være mere nærværende, når jeg er sammen med børnene

- Bare at kunne gøre tingene i børnenes tempo. Føler tit, vi hænger i en klokkestreng og skal skynde på børnene. Kan se på vores toårige, at hun bliver meget mere samarbejdsvillig, hvis vi f.eks. holder fri nogle dage.

- Kun én ude arbejdende forældre

- Lege mere med mine børn og på den måde give dem den opmærksomhed, de fortjener.

- At jeg kunne lægge mine sociale medier væk og bare være sammen med mine børn!

- Lægge telefon og iPad væk i børnenes vågne tid.

- At have en "app", hvor man kunne slå alt internet til og fra i visse tidsrum – og at ens arbejde ville lave en regel om, at man ikke forstyrre hjemmefronten i visse tidsrum, medmindre det er nødstilfælde.

- Hvis økonomien tillod det, ville vi prioritere praktisk hjælp f.eks. til rengøring. Det ville lette en del, ikke mindst den dårlige samvittighed. Indføre madordning leveret til døren. Fast tid uden mobil/ iPad/computere for alle - fokus på nærvær!

- At kunne være i nuet og ikke hele tiden tænke på det næste, der skal ordnes af praktiske gøremål.

- At vi havde råd til at en af os enten gik ned i tid eller helt gå hjemme, så der var mere overskud til vores barn

- At nedbringe hele familiens brug af mobiler/iPads uanset formål, når vi er hjemme