Hvor skal den nye politiskole ligge? Her er kommunernes planer

16x9
Det skal snart besluttes, hvor Danmarks nye politiskole vest for StorebĂŠlt skal ligge. Flere kommuner har lagt billet ind. Foto: Scanpix / Scanpix

KaplĂžbet om at blive hjemstavn for Danmarks nye politiskole nĂŠrmer sig sin slutspurt, og de konkurrerende kommuners bud er mange. Se dem her.

Et nedlagt sygehus, en tidligere kaserne eller en gammel skole? Der er mange bud pĂ„ hvilke bygninger, der skal danne rammerne om Danmarks nye politiskole vest for StorebĂŠlt. 

Hvor kommende politielever fĂ„r deres skolegang, er endnu ikke afgjort, men justitsminister SĂžren Pind (V) forventer ifĂžlge et svar til Folketingets Retsudvalg at komme et skridt nĂŠrmere beslutningen inden sommerferien. 

I Svendborg stÄr kommunen klar til at huse politielever i AMU-skolen, mens Haderslev vil omdanne et nedlagt sygehus til politiskole.

PĂ„ kortet nedenfor kan du se, hvor de konkurrerende kommuner vil placere den nye politiskole. Artiklen fortsĂŠtter under kortet.

Her kan politiskolen komme til at ligge

Disse 18 kommuner kĂŠmper om at blive hjemstavn for den nye politiskole.

Flere kriterier skal opfyldes

Mindst 18 kommuner har lagt billet ind pĂ„ den nye politiskole - 17 i Jylland og en enkelt pĂ„ Fyn. Kommunerne tĂŠller Viborg, Holstebro, Herning, Skive, Skanderborg, SĂžnderborg, Haderslev, Esbjerg, Fredericia, Horsens, Vejle, Aalborg, BrĂžnderslev, Farvskov, Silkeborg, Randers, Kolding og Svendborg.

IfĂžlge justitsminister, SĂžren Pind (V), ser Rigspolitiet og Bygningsstyrelsen pĂ„ en rĂŠkke forskellige kriterier, nĂ„r det gĂŠlder politiskolens placering. Kriterierne omfatter blandt andet bygningernes stĂžrrelse og egnethed, kapacitetsbehov, trĂŠningsfaciliteter, sĂŠrlige faciliteter som eksempelvis skydebaner, offentlige transportmuligheder og beliggenhed i forhold til hovedstaden.

Kommer skolen eksempelvis til at ligge i Haderslev, vil politielever blive undervist i lokaler, som fĂžrhen har huset patienter. Borgmester Hans Peter Geil (V) mener nemlig, at det tidligere Haderslev Sygehus, som i Ăžjeblikket huser asylansĂžgere, er oplagt som politiskole. I kommunens henvendelse til Retsudvalget lyder det, at de i alt fire bygninger giver gode muligheder for at skabe moderne undervisningsrammer og overnatningsmuligheder. Bygningerne stĂ„r klar til indretning af nye arbejdspladser fra sommeren 2016.

Lokker med nybyggeri

Holstebro Ăžnsker politikerne at placere politiskolen tĂŠt ved VIA University College pĂ„ ”Slagteriet” i Holstebro, der er en ny central bydel, der er ved at blive udviklet pĂ„ en gammel slagterigrund. Her er der bĂ„de mulighed for at bygge nyt eller ombygge eksisterende faciliteter, som alle placeres centralt i Holstebro by, lyder det.

- Byen er hovedsĂŠde for Midt- og Vestjyllands Politi, og Jyske Dragon Regiment er placeret her. Der vil sĂ„ledes vĂŠre gode forhold for bĂ„de praktikforlĂžb, de teoretiske dele, samt gode trĂŠningsfaciliteter og et ĂžvelsesterrĂŠn pĂ„ kasernen, argumenterer borgmester Hans Christen Østerby (S).

OgsĂ„ Sct. JĂžrgens Skole, NĂžrrelandsskolen og sygehuset i Holstebro meldes ind som bygninger, der kan omdannes til politiskole i byen.

I Esbjerg vil politikerne omdanne bygninger, hvor Syddansk Universitet har haft til huse, til politiskole, mens Favrskov Kommune stĂ„r klar med tilbud om nybyggeri pĂ„ to mulige placeringer i Hadsten. Det ene areal i et nyt byudviklingsomrĂ„de i den sydlige del af Hadsten, mens det andet areal er en del af campus-omrĂ„det i Hadsten Nord, fremgĂ„r det af kommunens prĂŠsentationsmateriale.  

Kommunernes reprÊsentanter skal mÞde Retsudvalget pÄ Christiansborg 19. maj, hvor de skal fremlÊgge deres tilbud.

Hvor synes du, politiskolen skal ligge? Deltag i debatten her.

I klippene nedenfor kan du hĂžre Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann (V), Esbjergs borgmester Johnny SĂžtrup (V) og Hernings borgmester Lars Krarup (V) fra tre af de konkurrerende kommuner argumentere for, hvorfor skolen skal placeres hos dem.