Samfund

Hvor skal den nye politiskole ligge? Her er kommunernes planer

Kapløbet om at blive hjemstavn for Danmarks nye politiskole nærmer sig sin slutspurt, og de konkurrerende kommuners bud er mange. Se dem her.

Et nedlagt sygehus, en tidligere kaserne eller en gammel skole? Der er mange bud på hvilke bygninger, der skal danne rammerne om Danmarks nye politiskole vest for Storebælt. 

Hvor kommende politielever får deres skolegang, er endnu ikke afgjort, men justitsminister Søren Pind (V) forventer ifølge et svar til Folketingets Retsudvalg at komme et skridt nærmere beslutningen inden sommerferien. 

I Svendborg står kommunen klar til at huse politielever i AMU-skolen, mens Haderslev vil omdanne et nedlagt sygehus til politiskole.

På kortet nedenfor kan du se, hvor de konkurrerende kommuner vil placere den nye politiskole. Artiklen fortsætter under kortet.

Flere kriterier skal opfyldes

Mindst 18 kommuner har lagt billet ind på den nye politiskole - 17 i Jylland og en enkelt på Fyn. Kommunerne tæller Viborg, Holstebro, Herning, Skive, Skanderborg, Sønderborg, Haderslev, Esbjerg, Fredericia, Horsens, Vejle, Aalborg, Brønderslev, Farvskov, Silkeborg, Randers, Kolding og Svendborg.

Ifølge justitsminister, Søren Pind (V), ser Rigspolitiet og Bygningsstyrelsen på en række forskellige kriterier, når det gælder politiskolens placering. Kriterierne omfatter blandt andet bygningernes størrelse og egnethed, kapacitetsbehov, træningsfaciliteter, særlige faciliteter som eksempelvis skydebaner, offentlige transportmuligheder og beliggenhed i forhold til hovedstaden.

Kommer skolen eksempelvis til at ligge i Haderslev, vil politielever blive undervist i lokaler, som førhen har huset patienter. Borgmester Hans Peter Geil (V) mener nemlig, at det tidligere Haderslev Sygehus, som i øjeblikket huser asylansøgere, er oplagt som politiskole. I kommunens henvendelse til Retsudvalget lyder det, at de i alt fire bygninger giver gode muligheder for at skabe moderne undervisningsrammer og overnatningsmuligheder. Bygningerne står klar til indretning af nye arbejdspladser fra sommeren 2016.

Lokker med nybyggeri

Holstebro ønsker politikerne at placere politiskolen tæt ved VIA University College på ”Slagteriet” i Holstebro, der er en ny central bydel, der er ved at blive udviklet på en gammel slagterigrund. Her er der både mulighed for at bygge nyt eller ombygge eksisterende faciliteter, som alle placeres centralt i Holstebro by, lyder det.

- Byen er hovedsæde for Midt- og Vestjyllands Politi, og Jyske Dragon Regiment er placeret her. Der vil således være gode forhold for både praktikforløb, de teoretiske dele, samt gode træningsfaciliteter og et øvelsesterræn på kasernen, argumenterer borgmester Hans Christen Østerby (S).

Også Sct. Jørgens Skole, Nørrelandsskolen og sygehuset i Holstebro meldes ind som bygninger, der kan omdannes til politiskole i byen.

I Esbjerg vil politikerne omdanne bygninger, hvor Syddansk Universitet har haft til huse, til politiskole, mens Favrskov Kommune står klar med tilbud om nybyggeri på to mulige placeringer i Hadsten. Det ene areal i et nyt byudviklingsområde i den sydlige del af Hadsten, mens det andet areal er en del af campus-området i Hadsten Nord, fremgår det af kommunens præsentationsmateriale.  

Kommunernes repræsentanter skal møde Retsudvalget på Christiansborg 19. maj, hvor de skal fremlægge deres tilbud.

Hvor synes du, politiskolen skal ligge? Deltag i debatten her.

I klippene nedenfor kan du høre Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann (V), Esbjergs borgmester Johnny Søtrup (V) og Hernings borgmester Lars Krarup (V) fra tre af de konkurrerende kommuner argumentere for, hvorfor skolen skal placeres hos dem.