Samfund

Etårige Mads fik leukæmi: Lever isoleret, men har fået et helt specielt bånd til sin nye lillesøster

Mads fik leukæmi, da han var et år. Sygdommen har sat livet på spidsen for familien, men har også givet bror og søster et helt specielt forhold.

Det kan være hårdt at være familie, når et barn bliver sygt. Det måtte familien Øksenholt skrive under på, da den knapt toårige Mads fik konstateret leukæmi i sommeren 2014.

- Da vi fik at vide, at Mads havde leukæmi, troede jeg, at jeg skulle miste ham med det samme. Min far var også død af netop leukæmi et halvt år tidligere, så det kom pludselig helt tæt på igen. Jeg gik helt i chok, siger Mads' mor Maria Øksenholt.

Mads blev straks indlagt, og fik en kemokur på et halvt år. En hård kur, som gjorde, at Mads havde det rigtig dårligt. I januar 2015 var Mads færdigbehandlet, og familien kunne tage hjem fra Skejby Sygehus til deres hjem i Randers.

- Mads havde det godt, og begyndte endda i dagpleje så småt igen, fortæller Maria Øksenholt, som i mellemtiden var blevet gravid endnu en gang.

Selv om Mads virkede, som om han var kommet godt gennem forløbet, gik han stadig til kontrol en gang om måneden. Og i juli, da Maria Øksenholt var højgravid, kom der en nedslående besked. Kræften var tilbage, og Mads skulle have en stamcelletransplantation.

- Jeg går fuldstændigt i chok. Jeg troede ikke, at jeg kunne klare at have et spædbarn plus et barn med en alvorlig kræftsygdom, som ovenikøbet skulle igennem en stamcelletransplantation, fortæller Maria Øksenholt.

Løsningen kunne være lige ved hånden

Men da Maria Øksenholt var højgravid, håbede lægerne, at løsningen på Mads' problemer var lige ved hånden.

- Fire dage efter vi havde fået besked om, at leukæmien var tilbage, blev jeg sat i gang og fødte Maja. Lige efter fødslen blev der taget prøver fra navlestrengen for at se, om man kunne bruge Majas stamceller til at helbrede Mads.

Og selv om det er en stor ting at blive mor, så var Maria Øksenholts tanker hos Mads.

- Jeg vidste, at Mads havde det dårligt, og skulle igennem noget rigtig slemt endnu engang. Jeg ville være hos ham 100 procent, og mit fokus var hos ham, fortæller hun.

Heldigvis kunne familie og gode venner træde til, og hjælpe med at tage sig af den nyfødte Maja.

- Jeg vidste, at der var nogen til at gribe, hvis jeg ikke kunne tage mig af Maja, når jeg skulle være hos Mads. Det har været en uvurderlig hjælp og støtte, siger Maria Øksenholt.

Børn med kræft

- 200 børn under 18 får hvert år kræft i Danmark.

- Fire ud af fem børn bliver helbredt for kræft, men halvdelen af dem kommer til at leve med varige skader efter den intensive behandling.

- Leukæmi - blodkræft - er den hyppigste type kræft hos børn. herefter kommer lymfeknudekræft og hjernetumorer, som de mest hyppige former for kræft hos børn.

- Man ved ikke, hvorfor børn får kræft, og hvorfor de får andre og mere aggressive former for kræft end voksne gør.

Kilde: Børnecancerfonden

Stort at blive storebror

For Mads var Majas ankomst en stor ting.

- Han var helt vildt stolt af sin lillesøster, da vi kom hjem med hende fra hospitalet, husker Maria Øksenholt.

Maja viste sig at matche Mads med 60 procent, og kunne godt bruges som donor. Men lægerne ville gerne have et bedre match, og sådan et blev heldigvis fundet i Tyskland. Men inden Mads kunne få transplanteret de nye stamceller, så skulle han igennem endnu en hård kemokur, som gjorde, at han skulle isoleres i en måned.

- Maja måtte ikke komme ind og besøge ham, og vi (hans forældre, red.) måtte ikke røre ved ham, og ikke kysse ham. Det var enormt hårdt, siger Maria Øksenholt.

En hård jul

Kort før jul 2015 fik Mads sin stamcelletransplantation.

- Han havde det rigtig, rigtig skidt. Hans krop var nedbrudt på grund af den kemo, som han havde fået inden, og han kæmpede sig gennem smerterne. Hvis det var mig, der havde så mange smerter, så tror jeg ikke, at jeg havde klaret den, siger Maria Øksenholt, som husker, at især juleaften var meget slem. 

- Det var en meget følelsesladet jul. At sidde på Rigshospitalet med Mads, der var så syg, samtidig med at vi måtte sende Maja til Jylland, var helt forfærdeligt. Vi havde håbet, at vi kunne have fejret Majas første jul hjemme - sammen med Mads. Alle vil jo gerne være med, når ens barn skal fejre sin første jul.

Men i stedet for at fejre jul med sin mor, far og storebror måtte Maja fejre jul i Jylland, hvor familie og gode venner stod klar.

Efter nogle dage fik Mads det bedre, og han kunne komme ud af den skrappeste isolation, og familien kunne igen få lov at kysse og kramme deres dreng.

- Og Maja måtte komme ind for at besøge sin storebror efter en hel måned. Det var tydeligt at se, at hun sagtens kunne huske ham, og at han var glad for at se hende igen, husker Maria Øksenholt.

Et helt specielt søskendebånd

I dag er Mads tre år. Han er stadig indlagt, da hans nye immunforsvar stadig kæmper for at komme helt i omgangshøjde. En stædig virus driller, og gør, at han endnu ikke er rask nok til at komme helt hjem. Men Mads er hjemme nogle timer hver dag, hvor han blandt andet har glæde af at være sammen med Maja.

- Maja har klart gjort det lettere for os som familie at komme igennem det her. Det giver os som forældre noget glæde, at hun er et raskt barn. Og hun giver også Mads en masse glæde - hun giver ham noget at gå op i, siger Maria Øksenholt og tilføjer:

- Sygdommen har knyttet dem sammen som søskende. De har jo faktisk været i samme båd, da Maja jo også har været isoleret for at kunne få lov til at være sammen med sin storebror.