Disse 18 kommuner kæmper om den nye politiskole

16x9
Politikerne skal snart træffe beslutning om, hvor Danmarks nye politiskole skal ligge. 18 kommuner er i spil. Foto: Scanpix / Scanpix

17 jyske kommuner og en fynsk har lagt billet ind på ny politiskole. Nu nærmer slutspurten sig.

Det er snart afgørelsens stund for de 17 jyske kommuner - og en fynsk - der har lagt billet ind pĂĄ at fĂĄ den nye politiskole.

Hvilken kommune, der løber af med sejren og bliver hjemstavn for det nye uddannelsescenter for politibetjente, bliver afgjort inden sommerferien, fremgår det af et svar fra justitsminister Søren Pind (V).

- Jeg forventer inden sommerferien at forelægge et antal optioner for placeringen af den nye politiskole for forligskredsen bag flerĂĄrsaftalen, skriver han ifølge Avisen.dk til Folketingets Retsudvalg.

Kommunerne undersøges

Lige nu arbejder Rigspolitiet og Bygningsstyrelsen pĂĄ højtryk med at undersøge lokaliteterne i kommunerne i Jylland, der har lagt billet ind pĂĄ at fĂĄ den nye politiskole til deres by. I midten af juni er Rigspolitiet færdige med analyserne og skal aflevere en anbefaling til justitsministeren.

Herning, Sønderborg, Aalborg, Horsens og Haderslev er blandt bejlerne, og her i slutspurten er delegationer på charmeture til Christiansborg for at overbevise justitsminister Søren Pind (V) og Folketingets Retsudvalg om, at Vestdanmarks kommende politiskole skal ligge i lige netop deres by.

Du kan se hvilke kommuner, der kæmper om politiskolen pĂĄ kortet nedenfor.

Her kan politiskolen komme til at ligge

Disse 18 kommuner kæmper om at blive hjemstavn for den nye politiskole.

Politikere regner med afgørelse

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen er glad for, at en afgørelse om placering af politiskolen er lige på trapperne.

- Vi har for længe siden opfordret justitisministeren til at komme med forslag til placering af den nye politiskole. Der er et stort arbejdspres i politiet, og derfor handler det nu om beslutte hvor skolen skal ligge, så den kan bygges, og vi kan begynde at uddanne flere betjente, siger hun til Avisen.dk.

Retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen har en klar forventning om, at afgørelsen træffes inden sommerferien.

- Det haster med at få en afgørelse, så den nye politiskole hurtigst muligt kan komme i gang med at uddanne flere betjente, siger han.

Ifølge planen skal den nye politiskole i det vestlige Danmark stå klar i 2018. Men Peter Kofod Poulsen så gerne, at processen speedes op, så de første politielever kan starte på den nye skole allerede i første kvartal 2017.

- Vores ambition er, at vi fremrykker de første optag på den nye politiskole til 2017, og derfor skal vi også afgøre, hvor den skal placeres i juni i år, siger han til Avisen.dk.

Sygehus kan blive politiskole

Borgmester i Haderslev Hans Peter Geil (V) sørger for, at slipseknuden sidder upåklageligt, når han tropper op i Folketingets retsudvalg torsdag 19. maj. Her skal han sælge Haderslev som den ideelle placering for politiskolen, der efter planerne skal åbne i 2018.

- Vi synes jo, at vi opfylder alle kriterier for at fĂĄ politiskolen til Haderslev. Og sĂĄ har vi et nedlagt sygehus, som staten i forvejen ejer, som kunne bruges til at indrette det nye uddannelsescenter for politibetjente, siger Hans Peter Geil til Avisen.dk.

Hør flere af Hans Peter Geils argumenter for, at skolen skal ligge i Haderslev i klippet nedenfor.

Afventer kommende vurderinger

PĂĄ Christiansborg pointerer politikerne, at intet er afgjort endnu.

- Vi kigger meget på de politifaglige vurderinger, der kommer fra Rigspolitiet. Men vi vil også kigge på økonomien, og om man skal bygge nyt eller kan ombygge nogle eksisterende bygninger. Men vi vil læne os meget op af anbefalingen fra Rigspolitiet, siger Trine Bramsen til Avisen.dk.

Følgende jyske kommuner vil gerne huse en ny politiskole: Viborg, Holstebro, Herning, Skive, Skanderborg, Sønderborg, Haderslev, Esbjerg, Fredericia, Vejle, Horsens, Aalborg, Brønderslev, Farvskov, Silkeborg, Randers og Kolding. Derudover har Svendborg på Fyn lagt billet ind på politiskolen.