Uglemor i nervepirrende duel med sulten ræv: - Det er en storslået og helt unik duel

En ræv får tørt på, da den forsøger at hapse to nyudklækkede ugleunger fra uglemors rede. Se den unikke video fra DOF.

Undervurder aldrig en mors evne til at beskytte sine børn – heller ikke en uglemors. Dansk Ornitologisk Forening har fået syn for sagen, da et af deres direkte fuglekameraer har afsløret et ægte drama fra den danske natur.

Uglehunnen pusler en nattetime med sine to små unger, som hun gemmer under sig. Men freden er ovre, da en ræv pludseligt dukker op på sit natlige togt efter føde. Moren vogter over de nyudklækkede unger 24 timer i døgnet og er derfor i god træning. 

To af dansk naturs største rovdyr i duel 

En nervepirrende duel på liv og død udspiller sig mellem uglehunnen og den sultne ræv. Ungerne er de hvide klumper, som ligger stille i reden under optrinnet.

DOF’s ugleekspert, Klaus Dichmann, fortæller på DOF's hjemmeside, at optagelsen med uglen og ræven er sensationel. 

- Sceneriet er jo storslået og helt unikt. Det er helt fantastisk at opleve to "jægere" møde hinanden i sådan en situation, og på nærmeste hold følge slagets gang, forklarer han.

Ifølge Kluas Dichmann er det for de fleste måske overraskende, at uglen har styrke og frygtløshed nok til at tage kampen op med en ræv. Men selv er han ganske rolig.  

- Videoen bekræfter for første gang, hvad jeg længe har ment, nemlig at en ræv får tæsk af store hornugler med æg eller unger, siger han til DOF og fortsætter: 

- Og samtidig, at uglerne derfor ikke har de store problemer med at have æg og unger på jorden frem for højt oppe i et træ eller på en skråning, hvor mange måske normalt forventer at finde en uglerede.

Vingefang på lidt under to meter

Klaus Dichmann har i øvrigt selv mærket uglens styrke og frygtløshed på egen krop, da et sådant rovdyr fløj ind i ham bagfra og flænsede hans ryg. Han fik syv sår og faldt tilmed syv meter ned fra en skrænt. 

Ud fra videoen at dømme bliver begge dyr lige overraskede over hinandens tilstedeværelse. Men uglen har et særligt 'våben'. Den reagerer ved at sprede sit enorme vingefang ud, på lige under to meter, og gøre sig så stor som muligt – og på den måde bliver ræven bange og trækker sig.

Ungerne, der kom til verden i starten af april måned, var ifølge Klaus Dichmann højst sandsynligt ikke rævens førsteprioritet. Han tror nærmere, det var lugten fra krage- og rotteådslerne, der fangede dens opmærksomhed. Dog ser de næste forsøg på angreb ud til at være rettet mod uglen eller ungerne.

DOF's UgleTV er set af titusindvis af uglefans. Det var en seer fra Holland, der overværede optrinet og derefter skrev til Dansk Ornitologisk Forening om den dramatiske duel.